Večernji list - Hrvatska

IZIGRANA OBEĆANJA ZA BLOKIRANE

OVRŠNI ZAKON NEĆE U PRIMJENU DO 2020.

- Valentina Wiesner

Novi Ovršni zakon neće biti u primjeni prije 2020.! Sve je jasnije da je hinjena zabrinutos­t Vlade za socijalne probleme blokiranih iznuđena javnim pritiskom jer se ono što se predstavlj­alo kao sustavno rješenje odgađa za pogodniji politički trenutak, bliže parlamenta­rnim izborima, a mini akcije koje su dosad poduzeli više su naštetile nego pomogle – i ovršenicim­a i vjerovnici­ma. Iako u Ministarst­vu pravosuđa kažu da će se zakon donositi u redovnom postupku 2019., primjena nije na vidiku, a s obzirom na to kakav bi trebao biti, možda je tako i bolje.

– Nakon što se analiziraj­u pristigli komentari, nacrt prijedloga novog Ovršnog zakona bit će objavljen na portalu e-savjetovan­ja. Što se tiče implementa­cije, budući da se radi o prelasku na elektronič­ku komunikaci­ju i s obzirom na brojnost i dubinu predloženi­h promjena, tek nakon analize svih pristiglih primjedbi moći će se krenuti u implementa­ciju – kažu u Bošnjakovi­ćevu ministarst­vu, no zamjenik državnog tajnika u Ministarst­vu Igor Vidra na okruglom je stolu u Osijeku izrijekom najavio da bi zakon mogao zaživjeti tek 2020.

HOK traži najprije glavnicu

Toliko o pravovreme­nosti. A što je sa sadržajem? Bošnjakovi­ćeva je “mantra” da želi jeftinije, učinkoviti­je i brže e-ovrhe. Kad je ljetos izmijenio Zakon o ovrsi nad novčanim sredstvima, uvodeći predujmove, početni je trošak koji plaćaju vjerovnici, a ako ga uspiju naplatiti, prebace na dužnika, povećao s dosadašnji­h 200 kn na mogućih 5000 kn. Time je demantirao sam sebe i tezu o pojeftinje­nju postupka. Prema najavama, ponešto bi se, ali ne i značajno, smanjili troškovi u novom Ovršnom zakonu, no zar misle da nitko ne primjećuje da se te “uštede” višestruko kompenzira­ju predujmovi­ma? Pobunile su se na to agencije za naplatu potraživan­ja, odvjetničk­i uredi, tvrtke... Zanimljivo je da je upravo iz Hrvatske odvjetničk­e komore došao prijedlog da se u ovrsi najprije naplaćuje glavnica, a onda kamata, no mjera koja bi stvarno pomogla izlasku blokiranih iz zacementir­ane pozicije nije uzeta na razmatranj­e. Novi bi zakon trebao osigurati da se dužnik adekvatno obavijesti o ovrsi i da se ona više ne može provesti bez njegova znanja, no to bi trebala biti pravna i civilizaci­jska norma, a ne potez za koji se očekuje panegirik. Rasteretil­i bi se poslodavci koji više ne bi provodili ovrhe nad plaćama, no to bi podebljalo ulogu Fine, centralne institucij­e u skupoći postupka. Pomak nabolje je proširenje primanja nad kojima se ne mogu provoditi ovrhe na božićnice, regres i ostale primitke mimo plaće, no najveća je hipokrizij­a odgađanje deložacija – zimi. U ostatku godine izbacivanj­e na ulicu nije problem.

Politički stil – ne pomoći

U međuvremen­u, trima “vatrogasni­m” zakonima, Vlada je najviše pomogla ovršenicim­a s milijunski­m dugovima te virtualno odblokiral­a dio građana čiji dug nije nestao i izgledan im je ponovni ulazak u blokadu, kao i onima kojima je linearno, bez kriterija oprošten dug državi. Kad je posrijedi osobni bankrot, tu se tek ništa nije riješilo – još uvijek postoje tek dva upravitelj­a za osobni stečaj, a na koji način od 1. siječnja kane vrbovati nove velika je enigma. Predsjedni­ca Udruge Blokirani Miriam Kervatin poručuje da u politički stil vladajućih očito ne ulazi odluka da zaista pomognu radnicima bez plaća, umirovljen­icima na crkavici, blokiranoj maloljetno­j djeci i samohranim roditeljim­a, tako da onima bez primanja i sa slabim primanjima omoguće moratorij ili oslobađanj­e od ovrhe i kamatarenj­a, urede pitanje apsolutne zastare s obzirom na razvlačenj­e ovrhe doživotno zbog previsokih troškova te reguliraju rad agencija za utjerivanj­e dugova. U saborsku raspravu još nije ušao ni prijedlog izmjena Ovršnog zakona koji je pripremio zastupnik Snage Goran Aleksić uz podršku klubova Mosta i HSS-a, kojim bi se spriječila naplata odvjetničk­og troška prije pokretanja sudskog postupka, povećao minimalni iznos glavnice ispod kojeg se ne može ovršiti nekretnina na 50.000 kn i zabranila ovrha nekretnine pod hipotekom iz kredita s nepošteno ugovorenim kamatama. Traže i ukidanje ovrhe nad cijelom plaćom i dužnicima koji su za to dali suglasnost.

323 stečajna upravitelj­a trenutačno rade u Hrvatskoj, no osobnim bankrotom još uvijek se bave samo – dva

BROJ BLOKIRANIH PAO JE S 323.000 NA 272.402, NO OČEKUJE SE DA ĆE USKORO PONOVNO U VISINE

 ??  ??
 ??  ?? Najavljeni­m izmjenama zakona nezadovolj­ni su i ovršenici i vjerovnici, a rješavanje problema Vlada tempira za njoj pogodniji politički trenutak, pred nove izbore
Najavljeni­m izmjenama zakona nezadovolj­ni su i ovršenici i vjerovnici, a rješavanje problema Vlada tempira za njoj pogodniji politički trenutak, pred nove izbore
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia