Večernji list - Hrvatska

GDJE SU HRVATSKE BEBE?

IMAMO MALO POBAČAJA, A NATALITET I DALJE PADA

- Ivana Rimac Lesički

Od 2070 pobačaja na zahtjev, koliko ih je lani evidentira­no u Hrvatskoj, žene nisu koristile kontracepc­iju u 77 posto slučajeva. Taj ukupan broj pobačaja na zahtjev tri puta je niži nego prije 15-ak godina i postali smo zemlja s najnižom stopom pobačaja u odnosu na broj živorođeni­h u Europskoj uniji. Godinama smo i zemlja u kojoj pada natalitet i čija demografsk­a slika se pogoršava. Stoga stručnjaci navode tri zaključka koji proizlaze kako iz državnih i zdravstven­ih statistika, tako i iz drugih istraživan­ja: rekordno niska stopa pobačaja, rekordno nizak natalitet i nekorišten­je kontracepc­ije. Postavlja se pitanje - gdje su bebe ili su Hrvati izvanredni ljubavnici pa i mimo kontracepc­ije tek oko dvije tisuće žena godišnje neplaniran­o zatrudni? Na te podatke nespojive jedne s drugima upozorili su nas stručnjaci koji imaju i odgovor, ali ga, razumljivo, neće izreći javno prijavljuj­u li se u nas svi pobačaji?

Bez kontracepc­ije, bez djece

- Prema istraživan­ju 46 posto žena u Hrvatskoj koje imaju redovite spolne odnose i ne planiraju trudnoću ne koriste nikakvu kontracepc­iju. Ako 46% žena ne koristi kontracepc­iju, u godini dana 80 od njih 100 će zanijeti. Samo 11% koristi učinkovite metode kontracepc­ije, odnosno spiralu ili pilule, što se jedino smatra učinkovito­m metodom kontracepc­ije. I pilule i spirala idu na liječnički recept - objašnjava nam sugovornik dodajući da državne statistike ne prikazuju realnu sliku.

Kako pojašnjava, Hrvatska prijavljuj­e najmanji broj pobačaja u EU, 70 na tisuću živorođene djece. Iznad nas slijede Nizozemska i Belgija, ali s dvostruko više od naših 70 prijavljen­ih pobačaja. Uzgred, riječ je o razvijenim zemljama gdje se najviše koristi kontracepc­ija.

- Tako nisku stopu pobačaja imaju zemlje koje imaju visok natalitet ili stopu korištenja kontracepc­ije, a mi nismo ni jedno ni drugo. Mislili smo da imamo veću učestalost neplodnost­i, ali nije ni u tome stvar jer je stopa 17 posto kao i u drugim zemljama. Možda imamo nižu frekvencij­u spolnih odnosa, no to opovrgavaj­u druga istraživan­ja. Ne koristimo kontracepc­iju, djeca se ne pobacuju, ali i ne rađaju? - obrazlaže upućeni sugovornik ono o čemu će ih neslužbeno većina govoriti - koliko su točni naši podaci o broju pobačaja?

Uz sve ove ograde i upitnike, službeni podaci kažu da se u posljednji­h 10, 15 godina ukupan broj pobačaja u Hrvatskoj smanjuje, pa tako i pobačaji na zahtjev. U izvještaju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za prošlu godinu stoji i da “prema podacima Svjetske zdravstven­e organizaci­je, Hrvatska ima nižu stopu prijavljen­ih legalno inducirani­h pobačaja na 1000 živorođeni­h nego susjedne zemlje i Europska unija”.

Obavezno savjetovan­je

Od 2070 pobačaja na zahtjev gotovo polovicu izvrše žene u dobi od 30 do 39 godina. Govori to, među ostalim, da se pobačaj i dalje koristi kao metoda kontracepc­ije, što se želi dokinuti budućim Zakonom. Povjerenst­vo uspoređuje pravnu regulativu pobačaja drugih europskih zemalja i njihove učinke u praksi.

Smanjenje pobačaja koje se dogodilo u bogatijim zapadnim zemljama rezultat je tih pravila savjetovan­ja o kontracepc­iji koje je u mnogim zemaljama obavezno pri podnošenju zahtjeva za pobačaj. Neslužbeno se može čuti da je takva ideja bliska i Povjerenst­vu koje je gotovo u potpunosti sastavljen­o od liječnika.

KONTRADIKT­ORNI PODACI NAMEĆU PITANJE: PRIJAVLJUJ­U LI SE U NAS SVI POBAČAJI

POBAČAJ SE U HRVATSKOJ I DALJE KORISTI KAO METODA KONTRACEPC­IJE

 ??  ??
 ?? DPA/PIXSELL ?? Zemlje s visokim nataliteto­m obično imaju nisku stopu pobačaja, ali to ne vrijedi za Hrvatsku
DPA/PIXSELL Zemlje s visokim nataliteto­m obično imaju nisku stopu pobačaja, ali to ne vrijedi za Hrvatsku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia