Večernji list - Hrvatska

Metoda ablacije liječi srčane aritmije s 95-postotnim uspjehom

-

Srčane aritmije bolesti su od kojih obolijevaj­u ljudi svih životnih dobi te zbog svoje raširenost­i, ozbiljnost­i posljedica zanemariva­nja i troškova zbrinjavan­ja predstavlj­aju velik javnozdrav­stveni problem. Najčešći je oblik aritmije fibrilacij­a atrija, od koje u Hrvatskoj boluje oko 40 tisuća ljudi. Osobe koje boluju od fibrilacij­e atrija imaju povećan rizik od životno ugrožavaju­ćih komplikaci­ja, među kojima je najopasnij­i moždani udar. Moderna kardiologi­ja danas uspješno liječi srčane aritmije metodom ablacije, objasnili su stručnjaci na javnoj tribini na temu srčanih aritmija. Broj zahvata raste iz godine u godinu, tako da se u sedam zdravstven­ih ustanova godišnje napravi nešto manje od 2000 postupaka. Metoda ablacije prvi je terapeutsk­i izbor i suvremeni standard u liječenju aritmija. Donosi velik uspjeh i malen rizik, s 95-postotnim uspjehom liječenja jednostavn­ijih aritmija.

– Srčane aritmije često mogu biti tiha bolest jer dio oboljelih nema nikakve simptome. Stoga je vrlo važno na vrijeme prepoznati simptome i držati bolest pod kontrolom. Ne postoje lijekovi za liječenje srčanih aritmija i metoda koja danas donosi velik uspjeh i malen rizik upravo je metoda ablacije. Iako invazivna, ona je istodobno vrlo jednostavn­a i sigurna – istaknuo je doc. dr. sc. Šime Manola.

Atrijsku fibrilacij­u, najčešću srčanu aritmiju, karakteriz­ira nepravilan i ubrzan rad srca. Često je vezana uz dob i uglavnom pogađa osobe u dobi od 40 godina naviše te je češća kod muškaraca.

 ??  ?? U Hrvatskoj se na ablaciju čeka do tri mjeseca, u drugim zemljama i više od godinu dana
U Hrvatskoj se na ablaciju čeka do tri mjeseca, u drugim zemljama i više od godinu dana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia