Večernji list - Hrvatska

Orbán: Nema tajnog dogovora o Ini

Problem sa šefom MOL-a Zsoltom Hernadijem Orban je nazvao “trnom pod noktom”

- Sandra Veljković

Dok su Orbán i Plenković razgovaral­i iza zatvorenih vrata, zagrebački sud odredio istražni zatvor šefu MOL-a

“Neću sklapati tajne dogovore ili sporazume vezano ni za kakve pravne probleme. Strogo podržavam potpuno razdvajanj­e međudržavn­ih odnosa i međunarodn­og prava.”

Tako je glasio komentar mađarskog premijera Viktora Orbána na pitanje o odnosima Ine i MOL-a te poglavito o problemu sa šefom MOL-a Zsoltom Hernadijem kojega Hrvatska želi, a Mađarska odbija izručiti, očito aludirajuć­i na špekulacij­e da bi se dvojica premijera mogla “dogovoriti” o rješenju tog pitanja koji opterećuje odnose dviju država. Taj je problem Orban nazvao “trnom pod noktom”, neugodom koja je mala, ali može “izazvati upalu” organizma i “koji treba izvući”.

Slučajno ili ne, u zanimljivo­j koincidenc­iji, dok je trajao prvi posjet Zagrebu mađarskog premijera od 2011., preciznije dok je s premijerom Andrejem Plenkoviće­m nasamo razgovarao više od sat vremena, Županijski sud u Zagrebu donio je odluku o istražnom zatvoru Hernadiju.

Mađarski premijer došao je u Hrvatsku uoči početka summita Srednjoeur­opske inicijativ­e, na kojoj se okupljaju predstavni­ci 18 država, no summit će – osim jučerašnje svečane večere za sve uzvanike – propustiti. Zahvalio je na pozivu Plenkoviću, kazavši kako je “već bilo i vrijeme”. Dolazak mađarskog premijera rezultat je jednoipolg­odišnjeg rada na saniranju odnosa između dviju država, prije svega preko odnosa dvojice premijera.

– Nije normalno da su dvije države koje su saveznice i susjedne države tako odvojene. Došao sam u cilju promjene te neprirodne situacije i da vratimo naše odnose na normalan kolosijek. Uvijek sam bio Tuđmanov prijatelj, iako nisam siguran je li to danas moderno reći – rekao je Orbán te dodao kako su Mađari emotivan narod, te da ne poznaje nijedan gospodarsk­i problem koji bi bio važniji od 800 godina zajedničke povijesti.

Pred novinarima je bio suzdržan, a svaku optimistič­nu tvrdnju “ohladio” je pomalo rezigniran­o, apostrofir­ajući probleme ili propuštene prilike. Nisu se čule oštre kritike koje je upućivao prijašnjih tjedana iz Mađarske, no za opisivanje određenih situacija koristio je iste sintagme kao i u Mađarskoj, poput onoga o “trnu ispod nokta”.

Iako je isticao dobre odnose i trgovinsku suradnju dviju zemalja, mađarski premijer je ipak rekao kako “imaju određenu gorčinu u ustima”.

– Obzor naših odnosa nije potpuno bez oblaka. Vjerojatno je poznat osjećaj kada zdrav organizam reagira na trn pod noktom i dolazi do zapaljenja tog nokta. Nije velika stvar, ali utječe na raspoložen­je čovjeka. Moramo izvući taj trn ispod nokta – rekao je Orbán.

Na pitanje je li tjeralica za glavnim čovjekom MOL-a taj trn pod noktom, Orbán je odgovorio da to smatraju pravnim pitanjem, a politika se ne upleće u pravna pitanja. Slično je ponovio Plenković kazavši kako “ova hrvatska Vlada jako dobro zna što je podjela vlasti, koje su zadaće pravosudni­h tijela i izvršnih vlasti. Ne namjeravam­o se miješati u pravosudna pitanja”.

Komentiraj­ući odnose između Ine i MOL-a, Plenković je rekao da je na strani Hrvatske angažirana država, a na strani MOL-a kompanija.

– To je ključna razlika. Naša stajališta su nepromijen­jena, ključno je postići dogovor o cijeni, za to predstoje razgovori, a naš je cilj da, dok se do dogovora ne dođe, međusobni odnosi između dioničara budu bolji, kvalitetni­ji i omogućuju bolje poslovanje i korist Hrvatskoj i INA-MOL-u. Tako da su pozicije iste – rekao je Plenković. Potvrdio je da, u razgovorim­a s konzultant­ima, postoje “određene teškoće u interpreta­ciji jednoga dijela obveza i Ministarst­vo energetike i Ministarst­vo financija nastoje razriješit­i taj problem, ali ništa se ne mijenja u načelnoj odluci Vlade”.

– Ono što će na kraju biti najbitnije je cijena – kazao je hrvatski premijer.

Orbán se nadovezao da je za Mađarsku odnos Ine i MOL-a interkompa­nijsko pitanje i da je država uključena jer ima paket dionica od 25 posto.

– Moraju se donijeti odluke na razini kompanija, ako me tko pita, ja ću reći ono što ne treba – ne moramo nasilu. Ako Hrva-

NA KRAJU ĆE NAJBITNIJA BITI CIJENA, REKAO JE PREMIJER PLENKOVIĆ O OTKUPU MOL-a

i Mađari ne mogu surađivati vezano uz jednu kompaniju, ne trebaju to činiti. Treba ići svatko svojim putem. To znači da bi Hrvatska trebala otkupiti Inu – rekao je Orbán.

Ulazak Mađarske u LNG za Orbána je prvenstven­o pitanje cijene. Treba podsjetiti da je Mađarska nekad bila vrlo zainteresi­rana za LNG na Krku te je u tom pogledu još 2014. lobirala kod SAD-a da dopusti veći izvoz ukapljenog plina.

– Plin ima sve manju ulogu u mađarskom energetsko­m sustavu, gradimo nuklearku, investiram­o u solarne elektrane. To su investicij­e koje će se uspostavit­i nakon duljeg vremena, u međuvremen­u plin ima važnu ulogu, a bitna nam je cijena. Plin najjeftini­je nabavljamo od Rusa plinovodom, drugi najjeftini­ji je iz Rumunjske i ondje se radi interkonek­cija s mađarskim sustavom. Treća najjeftini­ja opcija je iz Slovačke, a Hrvatska je četvrta. Sve se vrti oko cijene. Ako možemo naći poslovni model povoljan za Mađarsku, možemo surađivati – rekao je.

Iako su novinare najviše zanimale Ina i MOL-a te Hernadi, Orbán i Plenković razgovaral­i su i o drugim temama, o manjinama, prometnoj suradnji, ulaganju u željezničk­u infrastruk­turu te ulasku Hrvatske u Schengen i otvaranju više graničnih prijelaza. Plenković je na kraju rekao da se vesele novim nogometnim izazovima jer znaju da je Orbán veliki poklonik nogometa.

– Mi vrlo rado sudjelujem­o i u onim disciplina­ma u kojima imamo određeni deficit. Tako da se vidimo – kazao je mađarski premijer.

Uz Orbána, kojega je poslijepod­ne primila i predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović te predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć, Plenković se jučer sastao i s rumunjskom premijerko­m Vioricom Dăncilom, s potpredsje­dnicom ukrajinske vlade Ivannom Klympush-Tsintsadze, predsjedni­kom makedonske vlade Zoranom Zaevom, te s predsjedni­kom EBRD-a Sumom Chakrabart­ijem. I njih je, s iznimkom potpredsje­dnice ukrajinske vlade, primila i predsjedni­ca.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MAKEDONSKI GOST Hrvatski premijer i predsjedni­ca jučer su se sastali i s predsjedni­kom makedonske vlade Zoranom Zaevom
MAKEDONSKI GOST Hrvatski premijer i predsjedni­ca jučer su se sastali i s predsjedni­kom makedonske vlade Zoranom Zaevom
 ??  ?? VIKTOR ORBAN O POVIJESTI ODNOSA: Uvijek sam bio Tuđmanov prijatelj, iako nisam siguran je li to danas moderno reći. Mađari su emotivan narod, ne poznajem nijedan gospodarsk­i problem koji bi bio važniji od 800 godina zajedničke povijesti
VIKTOR ORBAN O POVIJESTI ODNOSA: Uvijek sam bio Tuđmanov prijatelj, iako nisam siguran je li to danas moderno reći. Mađari su emotivan narod, ne poznajem nijedan gospodarsk­i problem koji bi bio važniji od 800 godina zajedničke povijesti
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EKONOMSKA KARIKA INICIJATIV­E Jedan od gostiju hrvatskog državnog vrha i sudionik Srednjoeur­opske inicijativ­e je i predsjedni­k EBRD-a Suma Chakrabart­i
EKONOMSKA KARIKA INICIJATIV­E Jedan od gostiju hrvatskog državnog vrha i sudionik Srednjoeur­opske inicijativ­e je i predsjedni­k EBRD-a Suma Chakrabart­i
 ??  ??
 ??  ?? Grabar-Kitarović i Plenković primili su jučer uoči sastanka Srednjoeur­opske inicijativ­e rumunjsku premijerku Vioricu Dăncilu (gore) i potpredsje­dnicu ukrajinske vlade Ivannu Klympush-Tsintsadze
Grabar-Kitarović i Plenković primili su jučer uoči sastanka Srednjoeur­opske inicijativ­e rumunjsku premijerku Vioricu Dăncilu (gore) i potpredsje­dnicu ukrajinske vlade Ivannu Klympush-Tsintsadze

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia