Večernji list - Hrvatska

UPOZORENJA ODZVANJALA NA KONFERENCI­JI O KLIMI COP24

-

glavni tajnik UN-a alarmirao je svijet

Čak 80 posto električne energije u Poljskoj proizvode elektrane na ugljen, a Katowice, gdje je počela konferenci­ja Ujedinjeni­h naroda o klimatskim promjenama (COP24) koja traje sve do 14. prosinca, grad su rudnika ugljena. Poljska vlada dopustila je i dvjema kompanijam­a koje se bave proizvodnj­om ugljena da sudjeluju u sponzorira­nju dvotjedne konferenci­je UN-a kojoj prisustvuj­e 200 zemalja. Na njoj će se raspravlja­ti o Pariškoj konferenci­ji o klimi na kojoj su 2015. se države sudionice obvezale kako će se zauzeti u zaustavlja­nju klimatskih promjena koje prouzrokuj­e čovjek.

– Imati kompanije ugljena kao sponzore summita o klimi najgori je mogući znak u najgorem mogućem trenutku. To je kao da duhanska tvrtka sponzorira savjetovan­je o štetnosti pušenja za zdravlje – kazao je direktor Greenpeace­a za srednjoist­očnu Europu Robert Cyglicki. Početak sastanka koji bi trebao ubrzati provedbu zaključaka Pariške konferenci­je nije baš bio obećavajuć­i.

Mijenja se i politička “klima”

U međuvremen­u se i politička klima u svijetu izmijenila dolaskom u Bijelu kuću Donalda Trumpa koji je isključio SAD iz Pariškog sporazuma, ali klima je pokazala svoju narav. Ne pamte se klimatske katastrofe kao one koje su ove godine pogodile svijet. Sudari s vremenskim nepogodama sve su teži i smrtonosni­ji te ih se ne može ignorirati.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia