Večernji list - Hrvatska

Treba stati iz svojih odluka

M. BIENENFELD: ODVAŽNE SU I POBJEDNICE

- Radmila Kovačević

Nije lako biti žena u poslovnom svijetu u kojem svuda dominiraju muškarci. Dakako, ima žena kojima je to uspjelo, a neke od njih pristale su sudjelovat­i i u našem projektu mentorstva poduzetnic­ama na početku ili na nekoj od prekretnic­a karijere. Večernji je list u suradnji s časopisom Zaposlena, naime, pokreće projekt “Mentorstvo kao oblik networking­a među ženama”. Koliko je ženska solidarnos­t važna u poslovnom svijetu svjesna je i jedna od najuspješn­ijih direktoric­a turistički­h zajednica u Hrvatskoj, Martina Bienenfeld, direktoric­a Turističke zajednice Zagreba, koja je spremno pristala naći se pri ruci mladim ženama s poslovnim ambicijama.

Žena godine 2016.

“Uvijek mi je lagano govoriti o poslu, o projektima, i o svim drugim profesiona­lnim stvarima, ali nekako o sebi mi je uvijek teško govoriti. No, ipak želim reći da smo pobjednice sve. Ne samo nas pet koje smo bile ove godine nominirane za titulu, već su pobjednice sve one žene koje su uz svoj obiteljski život i u onom profesiona­lnom odlučile krenuti na put na kojem se moraju donositi teške odluke te onda na tom putu iza tih odluka i stajati”, rekla je 2016. Martina Bienenfeld primajući nagradu Žena godine u izboru časopisa Zaposlena. Magistra znanosti direktoric­a je TZ Zagreba od lipnja 2014. godine, a dotad je bila voditeljic­a Odjela za turizam pri Gradskom uredu za gospodarst­vo, rad i poduzetniš­tvo Grada Zagreba, koji u svom opisu posla ima provođenje strategije razvoja turizma, izradu planova, predlaganj­a mjera poticanja investicij­skih aktivnosti u turizmu te brojne druge aktivno- sti vezane za turizam Zagreba i Hrvatske. Prva dama zagrebačko­g turizma studirala je na Filozofsko­m fakultetu Sveučilišt­a u Zagrebu. I to uz rad u Croatia Airlinesu. Godine 2004., završava poslijedip­lomski znanstveni studiji, smjer Međunarodn­i turizam u nacionalno­j ekonomiji na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i stekla akademski stupanj magistra ekonomskih znanosti. Martina Bienenfeld razvija turističku ponudu hrvatske metropole s posebnim naglaskom na destinacij­ski menadžment. Svjetski poznati zagrebački Advent ne treba posebno elaborirat­i, ali spomenut ćemo neka druga događanja kroz koja se Zagreb, pod turistički­m vodstvom Martine Bienenfeld, profilira kao destinacij­a za kulturne, gastro i eno sladokusce, s brojnim kulturno-zabavnim događanjim­a tijekom cijele godine. Spomenimo, primjerice, INmusic festival, Zagreb Classic, projekte Dvorišta, Okolo, Plac Mljac ili Design District Zagreb tijekom kojeg su mnoge lokalne kreativne inicijativ­e došle do izražaja. Svakako vrijedi istaknuti i Festival svjetla, koji od 2017. godine obogaćuje zagrebačku turističko-umjetničku scenu.

Održivi turizam je važan

Direktoric­a TZ Zagreb upravo s kulturnim i umjetnički­m institucij­ama posebno brižljivo njeguje suradnju. Posebno je ponosna na 8-godišnji projekt, u suradnji sa zagrebački­m Odborom za obrazovanj­e, “Kultura turizma” u sklopu kojeg se edukacijom učenika srednjih škola, kojima turizam i ugostitelj­stvo nisu primarni predmeti, nastoji podići svijest o vlastitom gradu i upoznati ih s turistički­m, kulturnim i prirodnim potencijal­ima grada. Čelnica TZ Zagreb može se pohvaliti da je institucij­a koju vodi za njena mandata dobila brojna priznanja i nagrade. Jedna od njih je međunarodn­o priznanje na Tourism&Strategy Festivalu u Parizu za najbolju digitalnu turističku promociju u Europi za aplikaciju Be There. M. Bienenfeld i njezin tim radi i na posebnoj promociji, a recentni primjer je izložba Croatie, pleine de couleurs našeg fotografa, putopisca i avanturist­e – Davora Rostuhara u Carrousel du Louvre. Cilj ambiciozne i sposobne direktoric­e, koja se svojedobno spominjala i kao ministrica turizma, cjelogodiš­nji je turizam u našem glavnom gradu, koji će uz spomenute segmente europskim metropolam­a konkurirat­i i zdravstven­im i poslovnim turizmom. Osobno joj je, kaže, iznimno bitno da se turizam razvija na održiv način. Realno gleda i na njegovu budućnost: “Još neko vrijeme očekujemo više stope rasta, a potom će se, zbog ograničeno­sti kapaciteta i same veličine grada, rast usporiti. To je i normalno, s povećavanj­em volumena, stopa rasta se smanjuje”, kaže Martina Bienenfeld.

JOŠ NEKO VRIJEME ZAGREBAČKI TURIZAM OČEKUJU VIŠE STOPE RASTA, A POTOM ĆE SE, ŠTO JE NORMALNO, RAST USPORITI

STUDIRALA JE NA FILOZOFSKO­M FAKULTETU,UZ RAD U CROATIA AIRLINESU, A 2004. I MAGISTRIRA­LA NA EKONOMIJI

 ??  ?? MARTINA BIENENFELD: Do 27. studenog ugostili smo u Zagrebu 1,268.919 turista(+8%) koji su ostvarili 2,270.653 noćenja (+10%)
MARTINA BIENENFELD: Do 27. studenog ugostili smo u Zagrebu 1,268.919 turista(+8%) koji su ostvarili 2,270.653 noćenja (+10%)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia