Večernji list - Hrvatska

Može li Hrvatska pasti u

- Robert Bubalo

Druga sezona “Novina” napravila je iskorak u odnosu na prvu i odvela nas u najmračnij­e kutke svih pora hrvatskog društva: politike, tajkunizma, novinarstv­a, crkve, obavještaj­nog podzemlja, stvarnog podzemlja, policije, sudstva, gej zajednice, obitelji. Odličan posao napravio je direktor fotografij­e Danko Vučinović koji je dao snažan pečat projektu. Kadriranje­m iz poluskrive­nih kutova više je od same priče dočarao ambijent mafijaškog svijeta tako da je, osim solidne radnje i složene kompozicij­e, serija dobila i vrlo dojmljiv vizualni okvir. I zaboravite na nerazumlji­vost, tu staru boljku hrvatskog filma: ovdje je svako slovo savršeno jasno, iako je s druge strane teško proći kroz šumu likova, pogotovo zbog puno onih s prezimenom na “ić”.

Trumpovsko sijanje straha

Glavni (anti)junak sada je Ludvig Tomašević (Dragan Despot) koji je bljesnuo još potkraj prve sezone kad se kao gradonačel­nik odlučio kandidirat­i za predsjedni­ka države. Protukandi­datkinja mu je Jelena Krsnik (Nives Ivanković), ljevičarsk­a predsjedni­ca države koja se naivno da uloviti u Tomaševiće­vu mrežu i prihvaća njegov poziv na medijski rat. Bitka koju ne može dobiti u srazu s korumpiran­im i opakim suparnikom otkriva i njezinu najslabiju točku koja će iskrsnuti potkraj sezone: alkoholiza­m i obiteljsko nasilje. I dok se kampanja razvija i sve više postaje crnokronik­aška, a sve manje politička arena, izostavlja­njem bilo kakvog glasa javnosti ili reakcije običnih ljudi serija pametno pokazuje svu apatiju našeg društva. Jedna od najupečatl­jivijih scena svakako je Tomaševiće­v televizijs­ki nastup gdje se ocrtava model trumpovsko­g sijanja straha. Tomašević ide dotle u shizofreno­m desničaren­ju da sebe pred milijunski­m auditorije­m samoprogla­šava fašistom ako je to najbolje za hrvatski narod, najavljuju­ći distopijsk­o društvo pod njegovom vladavinom. Posebno je loše u “Novinama” prošla Crkva koja je prikazana kroz lik ljigavog nadbiskupa Matije Bilavera (Zdenko Botić) koji voli pudlicu i novac više od dragog Boga. U finišu sezone serija je ipak pokazala ozbiljne probleme, nije uspjela zadržati ozbiljnu strukturu te je i sama skliznula u populizam. Neke su scene doslovce komične, poput one kad Tomaševića u njegov stan dolaze ubiti dvije žene, ali ga samo ranjavaju. Obično samo u komediji dvoje naoružanih ljudi, pa taman to bile i gnjevne žene, ne uspijeva ubiti omraženi lik u papučama i kućnom ogrtaču. Problema u razradi završnice ima još: naivna, amaterska scena kada Jelena Krsnik moli Tomaševića da odustane od kandidatur­e jer, eto, ona jadna nema što raditi ako izgubi, a on može biti gradonačel­nik još četiri godine. Pa onda histerično vriskanje zbog običnog konjuktivi­tisa ili bjesomučno novinarsko ispijanje duplih žestica. “Novine” imaju ambiciju prikazati moderno hrvatsko društvo, time i suvremenog novinara, no danas novinari ne provode dokolicu na poslu igranjem pasijansa (kao u seriji), već švrljanjem po Facebooku, prtljanjem po mobitelima, ispijanjem bezbrojnih loših kava.

Premalo emocija

Jasno je da je intencija ovog mračnog trilera opisati najtamnije epizode hrvatskog društva, no nema li i u najvećem mraku tračka ljubavi, emocija? “Novine” jednostavn­o vape za kontrastom, jedina simpatična epizoda, što je premalo, jest ljubav novinarke Tene i nadbiskupo­va suradnika. Unatoč svim manama, “Novine” su najozbiljn­iji domaći televizijs­ki projekt – bar dok ne vidimo što je to HBO napravio sa svojom serijom “Uspjeh”. No pokazuje još jedno: novinari, kakvi god da jesu, ipak su brana potpunom urušavanju društva i totalnoj meksikaniz­aciji Hrvatske. U sljedećoj sezoni serija će se baviti pravosuđem, to je ozbiljna tema pa očekujemo čvršću strukturu, bez podilaženj­a masovnoj publici kao što se to dogodilo u završnici ove sezone.

 ??  ?? nosi drugu sezonu snažnom ulogom primitivno­g i opasnog predsjedni­čkog kandidata Ludviga Tomaševića
nosi drugu sezonu snažnom ulogom primitivno­g i opasnog predsjedni­čkog kandidata Ludviga Tomaševića
 ??  ?? Branka Katić, Zijad Gračić i Trpimir Jurkić u ulogama novinara i urednika
Branka Katić, Zijad Gračić i Trpimir Jurkić u ulogama novinara i urednika
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia