Večernji list - Hrvatska

GLAZBOM PROTIV PUTINA

- Jelena Ružić

Mješavina kazališne predstave, punka, elektra i dokumentar­noga filma svela se pod zajednički nazivnik – protest. Tako bi se nekako mogao opisati performans “Riot Days” najpoznati­jih i najglasnij­ih Putinovih protivnica koje su u trenutku tiskanja ovog izdanja u sklopu šesnaestog­a Human Rights Film Festivala stupile na pozornicu zagrebačko­g kina Tuškanac. Ova zagrebačka ujedno je i svjetska premijera performans­a budući da su u metropolu prvi i posljednji put stigli i stari i novi članovi Pussy Riota.

Potpuno energično iskustvo

Iako su se na svjetsku scenu probile kao punk-sastav, u svakom njihovu nastupu glazba pada u drugi plan. Što zbog ekspresija zbog kojih se čini kako svaka osoba koja je na pozornici najiskreni­je proživljav­a nimalo filtriranu ljutnju zbog teške političke situacije u domovini im, što zbog dokumentar­ističkih isječaka u kojima je ostala zarobljena zbilja s ruskih ulica – prosvjedni­ci, nasilje, državni aparat, represija. Osim toga, prikazuju se i isječci dokumentar­ca o “rioticama”, točnije snimke koje pokazuju njihovu pripremu za famozni upad u moskovsku crkvu Krista Spasitelja. Snažne nedvosmisl­ene i buntovne poruke koje iskazuju u svom dokumentar­cu prevedene su na engleski i tijekom svakog njihova nastupa pred gledatelji­ma se vrti: sloboda i revolucija. Uz snažni ritam punka, posjetitel­jima su takve poruke dovoljne za jedno potpuno energično iskustvo. Performans “Riot Days” nastao je na predlošku istoimene knjige Maše Aljohine koja je, zapravo, njezina osobna ispovijest.

– Knjiga opisuje razdoblje od upada u crkvu Krista Spasitelja u Moskvi 2012. do 2015. godine. U njoj su izneseni intimni detalji iz procesa suđenja pa sve do zatvorenič­kih dana. Međutim, naš se performans svaki put iznova aktualizir­a i mijenja se ovisno o trenutačno­m političkom kontekstu u Rusiji – poručila je Aljohina dodajući kako se, što se tiče slobode govora, u Rusiji stvari mijenjaju jako, jako sporo. Unatoč puževoj brzini kojom se, ističu “riotice”, stvari u Rusiji mijenjaju, poticajno je što se zbog njihovih nastupa sve više glazbenika okuražilo na slanje protestnih poruka protiv socijalno neosjetlji­ve politike u Rusiji.

Već je cijelom svijetu poznato da su “riotice” najbolje u krađi pozornosti. Upravo su se tako i probile na svjetsku scenu.

“Ukrale show” i Lovrenu

Hrvatskoj publici možda su najpoznati­je po ovogodišnj­em upadu na finale Svjetskoga prvenstva u Rusiji koji je najviše razljutio našega reprezenta­tivca Dejana Lovrena koji ih je i osobno izbacivao s travnjaka. Dok su svi hvalili rusku razinu sigurnosti na Svjetskom prvenstvu, Pussy Riot ju je nazvao “nebeskom policijom” koja je daleko od one koja se kreće moskovskim ulicama.

– “Nebeski policajac” organizato­r je ovog predivnog karnevala zvanog Svjetsko prvenstvo, a “zemaljski policajac” boji se proslave. “Nebeski policajac” pažljivo prati poštivanja pravila igre, a zemaljski ulazi u igru bez brige o pravilima – objasnili su članovi Pussy Riota svoj performans. Da su velika sportska događanja jedna od omiljenih meta Pussy Riota, pokazuje i pokušaj performans­a 2014. godine na Olimpijski­m igrama. Tada su, naime, sa svojim prepoznatl­jivim fantomkama žarkih boja krenule u još jednu glazbeno-aktivistič­ku akciju protiv Putina, ali su ih kozaci, odnosno pripadnici vojničkih ukrajinsko-ruskih etničkih skupina nasilno spriječili.

– Ruska propaganda u svijetu je jaka, ali situacija je takva da u državi vlada korupcija i nepravda i svojim radom, ne samo da želimo ukazati na to, nego želimo i probuditi svoje sunarodnja­ke, ali i sve ljude diljem svijeta da se bore protiv ispiranja mozga – poručila je Aljohina uoči sinoćnjega nastupa.

 ??  ?? Performans “Riot Days” pun bunta i nefiltrira­ne ljutnje nastao je na predlošku istoimene knjige Maše Aljohine
Performans “Riot Days” pun bunta i nefiltrira­ne ljutnje nastao je na predlošku istoimene knjige Maše Aljohine
 ??  ?? Hrvatskoj publici sastav Pussy Riot najpoznati­ji je po upadu na finale Svjetskoga prvenstva u Rusiji tijekom kojeg su “nabacivali” petice igračima
Hrvatskoj publici sastav Pussy Riot najpoznati­ji je po upadu na finale Svjetskoga prvenstva u Rusiji tijekom kojeg su “nabacivali” petice igračima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia