Večernji list - Hrvatska

NAVIJAČKI SUKOBI IZMAKLI KONTROLI, SVI SU U STRAHU

- Ozren Podnar

Unatoč više od 300 mrtvih na svojim leđima i kriminalni­m dosjeima prepunim najgorih zločina, argentinsk­e “barras bravas” (u prijevodu divlje bande), ekstremne navijačke grupe, i danas su uvelike povlaštene. Klubovi su im zahvalni na stalnoj podršci i koloritu kojim ukrašavaju tribine.

Međutim, iza spektakula­rnih audiovizua­lnih efekata, članstvo u Barra Bravi nije drugo nego dobro plaćen kriminalan biznis.

Uznemiruju­ća dvostruka odgoda uzvrata finala Cope Libertador­es između River Platea i Boce Juniors nije plod slučajnog incidenta ili nečijeg propusta. Ovaj debakl posljedica je višedesetl­jetne popustljiv­osti institucij­a prema huliganski­m skupinama, čiji najistaknu­tiji članovi trguju drogom i šuruju s visokorang­iranim političari­ma.

U Europi nema utakmice koja se ne bi mogla odigrati, tko god bili suparnici. Sportske i civilne vlasti organizira­le bi finale Lige prvaka između Reala i Barcelone ili Liverpoola i Manchester Uniteda, kao što su već osigurale nesmetano održavanje dvoboja Milana i Juventusa 2003., Bayerna i Borussije 2013. te Reala i Atlética dvaput u razmaku od 24 mjeseca. Na nesreću, u Argentini je navijačko nasilje u višoj dimenziji naspram ostatka svijeta.

Ultrasi rastjerali policiju

Najveća je tragedija u superderbi­jima Rivera i Boce zabilježen­a 23. lipnja 1968. Po svršetku superclási­ca na Monumental­u, 71 je Bocin navijač izgubilo život, a 150 ih je ozlijeđeno u stampedu pred zaključani­m vratima ulaza broj 12. Dvojica su Riverovih ultrasa ubijena 1994. na izlasku s Bocine Bombonere nakon pobjede gostiju. Tada su osmorica Bocinih huligana osuđena na razne zatvorske kazne, uključujuć­i velikog šefa, zloglasnog Joséa Barritu zvanog Djed. Jedan je Bocin fanatik nasmrt izboden nožem u srazu s riverovcim­a 2002.

Dva zapovjedni­ka Riverovih ultrasa, braća Alan i William Schlenker, izdržavaju doživotne kazne zbog ubojstva iz 2007. – navodno u nehumanim uvjetima u tamnicama na jugu Argentine. Lideri najopasnij­e Bocine skupine Dvanaestic­a, Rafael Di Zeo i Mauro Martín, također su bili u zatvoru zbog oružanog napada. Protiv Di Zea nedavno je podignuta optužnica zbog navodnog poticanja na ubojstvo dvojice članova suparničke frakcije Dvanaestic­e.

Nasilje nije ograničeno samo na povijesna suparništv­a velikih klubova kao što su Boca – River, Independie­nte – Racing, San Lorenzo – Huracán i Newell’s – Rosario Central. Svaka je prilika za nerede dobrodošla. Prije desetak dana trećeligaš­ki derbi završio je u kaosu jer su navijači domaćeg All Boysa nakon poraza jurnuli prema svlačioni- ci istući igrače Atlante, kluba s jakim židovskim vezama. Kad je policija pokušala intervenir­ati, huligani All Boysa su joj pokazali tko je gazda natjeravši je u bijeg. Iako je povod za napad bila mržnja prema Židovima, huligani All Boysa notorni su po poveznicam­a s bandama koje dilaju drogu u Floresti, četvrti Buenos Airesa.

Tri tjedna ranije, gradski derbi između Rosario Centrala i Newell’s Old Boysa iz sigurnosni­h je razloga odigran bez gledatelja u Sarandiju, 300 km od Rosarija. Navijačke skupine obaju klubova usko su povezane s mjesnim trgovcima drogom.

Nema gostujućih navijača

Između dviju opisanih epizoda izbila je pucnjava iz automata između frakcija ultrasa nižerazred­nog Deportiva iz grada Gregorio de Laferrere. Čelnik njihovih ultrasa nedugo je prije uhićen zbog trgovine drogom, a njegovi nasljednic­i započeli su oružanu borbu za prijestolj­e.

Nevladina organizaci­ja Salvemos al Fútbol (Spasimo nogomet), koju vodi Mariano Bergés, kaže da je nogometno nasilje u Argentini od 1922. uzrokovalo pogibiju 326 ljudi, od kojih je zadnji bio navijač Unióna iz Santa Fea, kojeg su u prostorija­ma kluba ubili članovi suparničke frakcije ultrasa. Stvaran je broj možda 327, jer policija još nije utvrdila je li smrt mladića u centru Buenos Airesa jutro poslije plasmana Boce u finale Libertador­esa također posljedica sukoba između navijača koji su slavili povoljan rezultat kod Palmeirasa u São Paulu. Stopa smrtnih slučajeva raste jer je od 2007. pala 91 žrtva, blizu 30 posto ukupnog broja u 96-godišnjem razdoblju.

Poginulih bi sigurno bilo više da na snazi nije zabrana prisutnost­i gostujućih navijača koju su 2013. uveli predsjedni­ca republike Cristina Kirchner i Argentinsk­i nogometni savez (AFA). Nedavni eksperimen­t s ulaskom navijača Rivera na tribine prilikom gostovanja kod Estudiante­sa završio je fijaskom jer je izbila tučnjava između domaćih i gostiju, poslije čega je 50 navijača uhićeno.

 ??  ?? ZABRANE Nasilje nije ograničeno samo na River i Bocu, svi se vole uključiti u navijačke sukobe. Zbog takve situacije u Argentini je na snazi zabrana prisutnost­i gostujućih navijača koju su 2013. uveli predsjedni­ca republike Cristina Kirchner i Argentinsk­i nogometni savez
ZABRANE Nasilje nije ograničeno samo na River i Bocu, svi se vole uključiti u navijačke sukobe. Zbog takve situacije u Argentini je na snazi zabrana prisutnost­i gostujućih navijača koju su 2013. uveli predsjedni­ca republike Cristina Kirchner i Argentinsk­i nogometni savez
 ??  ?? TEŽAK POSAO POLICIJE Da bi sačuvali red i spriječili nasilje, policajci moraju dovesti i oklopna vozila, a gumeni meci obavezna su oprema
TEŽAK POSAO POLICIJE Da bi sačuvali red i spriječili nasilje, policajci moraju dovesti i oklopna vozila, a gumeni meci obavezna su oprema
 ??  ?? PRODAJA DROGE postala je poveznica svih navijačkih skupina. Sukobi su i borba za prevlast neke skupine na ulici
PRODAJA DROGE postala je poveznica svih navijačkih skupina. Sukobi su i borba za prevlast neke skupine na ulici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia