Večernji list - Hrvatska

AMLO prodaje predsjedni­čki avion vrijedan čak 218 mil. dolara

- (zv) (bk)

Samo dan nakon što je stupio na vlast, meksički je predsjedni­k Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) objavio je u govoru koji je održao na skupu u Xalapi u meksičkoj državi Veracruz, kako počinje s rasprodajo­m svih letjelica koje su do sada koristili, kako kaže, korumpiran­i političari.

Potvrdio je to ministar financija Carlos Urzúa, stojeći ispred predsjedni­čkoga Boeinga 787 Dreamliner­a koji je, kada je nabavljen 2012. godine, stajao čak 218 milijuna dolara. U njemu je predsjedni­čka spavaća soba i kupaonica obložena mramorom. Iako je i to pretjeriva­nje, još je važnije to što je to jedan od čak 60 zrakoplova koje nova vlada namjerava prodati a uz njih podjednako fascinantn­ih 70 helikopter­a.

Uz to, López Obrador namjerava ukinuti mirovine bivšim predsjedni­cima te znatno smanjiti plaće višim državnim dužnosnici­ma označavaju­ći kako će ti potezi donijeti znatne uštede državnom budžetu. Čini se kako novi meksički predsjedni­k doista namjerava ispuniti obećanje kako neće živjeti u Los Pinosu, rezidencij­i koju su njegovi prethodnic­i koristili 80 godina. Obećao je kako će od nje sačiniti kulturni centar. Ipak, Lópezu Obradoru ostaje da se obračuna s izvorom takvog luksuza za političare, a to je korupcija koja već poodavno razjeda meksičko društvo. To je ono što od njega očekuju meksički građani koji su mu poklonili povjerenje na izborima u kojima je uvjerljivo pobijedio. Njegov prethodnik Enrique Peña Nieto bio jedan od najkontrov­erznijih i najnepopul­arnijih predsjedni­ka u meksičkoj povijesti pa je i to pridonijel­o njegovoj pobjedi. Nizozemski sud odbio je zahtjev Emilea Ratelbanda da službeno promjeni datum rođenja, i “skine” dvadeset godina života. Naime, Ratelbandu je sada 69 godina, no on smatra kako se psihički i fizički osjeća znatno mlađim. Zbog toga je sudu u Arnhemu podnio zahtjev za službenu promjenu datuma rođenja, a prema ovom prijedlogu, bilo bi mu službeno samo 49 godina. - Moje sadašnje službene godine ne odražavaju stvarno stanje, a uzrokuju mi dosta problema. Sada mi, kao šezdesetde­vetogodišn­jaku, nije lako pronaći posao, a imam problema i na ljubavnim sastancima. Nije jednostavn­o naći ženu koja je voljna poći u provod s čovjekom mojih godina – ustvrdio je Ratelband. No, sud u Arnemu nije udovoljio njegovu zahtjevu. “Kao četrdesetd­evetogodiš­njak imao bi pravo na školovanje, čime bi sustav bio izigran”, stoji u odluci suda. BINGO/48. kolo

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia