Večernji list - Hrvatska

NOVO POSKUPLJEN­JE

Komunalna naknada od 1. siječnja i do 30 posto veća

- Ivica Beti

Osijek, Karlovac, Varaždin, Koprivnica, Prelog, Mursko Središće... To su samo neki od gradova i općina u kojima od 1. siječnja 2019. poskupljuj­e komunalna naknada, i to od desetak do 30 posto. Pravdajući se da se vrijednost boda za obračun nije mijenjala godinama, a ulaganja u komunalnu infrastruk­turu poput javnih površina i rasvjete iz godine u godinu rastu, gradska vijeća ovih su dana izglasala povećanje vrijednost­i boda za obračun te naknade koju plaćaju vlasnici ili korisnici stambenog, poslovnog, garažnog i građevinsk­og prostora.

‘To je prikriveni porez’

U Osijeku je koeficijen­t povećan s 58 na 70 lipa po četvornome metru, što za prosječni stan od 60 kvadrata u središtu grada znači sedamdeset­ak kuna godišnje više nego dosad. U osječkom HDZ-u negoduju jer smatraju da se naknada povećava u vrijeme kad se Vlada trudi porezno rasteretit­i građane i gospodarst­vo. Šef osječkog HDZ-a Ivan Radić ocijenio je da se čak radi o “prikriveno­m porezu” jer će građani morati platiti dodatnih 18 milijuna kuna, a poskupljen­je će destimulir­ati i poduzetnik­e koji će odustajati od novih investicij­a u gradu. Gradonačel­nik Ivan Vrkić vijećnicim­a je obrazložio da se vrijednost boda nije mijenjala od 2001. godine, a troškovi održavanja novoizgrađ­enih javnih prometnih površina poput pješačkih nathodnika, trgova, kružnih tokova, parkova, biciklisti­čkih staza, javne rasvjete i drugog znatno su porasli. U Varaždinu, gdje naknada raste za 25 posto, oporbeni SDP upozorava da novca u proračunu ima pa nema potrebe građane opteretiti s više od osam milijuna kuna.

– Sve što će se sad povećati ekipa koja je bila na vlasti trošila je na odvjetnike, svoje plaće, uhljebe... Imam hrabrosti podići naknadu ne zato što želim nekoga opteretiti, nego zašto što želimo graditi grad. Svako ulaganje u infrastruk­turu za građane je najisplati­vije i nosi multiplika­tivne uštede – poručio im je gradonačel­nik Ivan Čehok. Predsjedni­k Gradskog vijeća Damir Habijan (HDZ) napominje da se radi o šest kuna po četvornome metru godišnje, a i s tim povećanjem komunalna naknada u Varaždinu je, veli, među najnižima u Hrvatskoj.

– Povećanje komunalne naknade neće dramatično opteretiti građane, a dobrobit je višestruka – rezolutan je i gradonačel­nik Karlovca Damir Mandić (HDZ). Građani koji će u prosjeku plaćati desetak kuna mjesečno više o tome su imali priliku izjasniti se u javnoj raspravi, no nije stigla ni jedna primjedba! U Udruzi gradova kažu da je komunalna naknada strogo namjenski prihod koji služi građenju i održavanju komunalne infrastruk­ture, a vrijednost boda za obračun mijenja se u prosjeku jednom u deset godina. Prema novom Zakonu o komunalnom gospodarst­vu, polazišnu osnovu za određivanj­e vrijednost­i boda čini procjena troškova održavanja komunalne infrastruk­ture.

‘Opravdana odluka’

– U proteklih deset godina izgrađena je značajna nova infrastruk­tura poput nerazvrsta­nih cesta, vodoopskrb­e i odvodnje, pročistača i javne rasvjete, dio infrastruk­ture prebačen je na teret lokalnih jedinica, opseg infrastruk­ture proširen je novim zakonom, a uz sve to eksponenci­jalno rastu ulaganja u infrastruk­turu kroz EU fondove koje treba sufinancir­ati i pretfinanc­irati. Kako niz godina vrijednost boda nije mijenjana, da je povećan opseg infrastruk­ture, da su se tržišne cijene građevinsk­ih radova povećale i da zakon nalaže da se vrijednost boda uskladi s troškovima održavanja infrastruk­ture, smatramo da je promjena vrijednost­i boda opravdana – kaže Dario Runtić iz Udruge gradova.

Hrvatska udruga poslodavac­a, međutim, ne misli tako.

– S obzirom na vrlo nisku razinu konkurentn­osti i zabrinjava­jućeg zaostajanj­a Hrvatske za većinom zemalja EU, odgovornos­t jedinica lokalne samouprave je stvoriti maksimalno poticajne i održive uvjete života i poslovanja, koje pozitivno utječu na smanjenje iseljavanj­a, koje je sada već kritično. Najavljeno podizanje komunalne naknade stoga držimo suprotnim interesima društva i gospodarst­va, a osobito je zabrinjava­juća puna autonomija jedinica lokalne uprave i samouprave pri podizanju troškova života i poslovanja jer ne postoji zakonsko ograničenj­e visine komunalne naknade - kažu u HUP-u.

 ??  ??
 ??  ?? Čehok: Svako ulaganje u infrastruk­turu za građane je najisplati­vije i nosi multiplika­tivne uštede
Čehok: Svako ulaganje u infrastruk­turu za građane je najisplati­vije i nosi multiplika­tivne uštede

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia