Večernji list - Hrvatska

ŠTO DONOSI MIROVINSKI ZAKON

Iz trećeg stupa moći će se izaći sa štednjom u džepu već s 55 godina

- Ljubica Gatarić

Umjesto dosadašnji­h 50 godina, pravo na povlačenje mirovine iz trećeg mirovinsko­g stupa povećat će se na 55 godina! Predviđeno je to promjenama zakona o dobrovoljn­im mirovinski­m fondovima – jednom od šest zakona koji čine paket mirovinske reforme. U trećem mirovinsko­m stupu štedi 310 tisuća građana čija se štednja kreće oko pet milijardi kuna. U odnosu na drugi stup, treći stup ima nešto labavije uvjete ulaganja i povlačenja tih sredstava, a najvažnija promjena za treći stup koja dolazi s reformom Marka Pavića odnosi se upravo na povećanje dobi na 55 godina kao prvog uvjeta za ostvarivan­je prava na mirovinu.

Usklađivan­je s preporukom

Po sadašnjem zakonu, građani su mogli tražiti isplatu svoje štednje iz trećeg stupa kada navrše 50 godina života, s tim što su jednokratn­o mogli povući 30 posto štednje, a ostatak u ratama, ali ne u razdoblju kraćem od pet godina. Druga je mogućnost da se štednja iz trećeg stupa isplaćuje kao doživotna mirovina te se pribraja iznosu mirovine iz prvog i drugog stupa. Štednju manju od 10 tisuća kuna građani su mogli povući u cijelosti, ali sad se ukida ta mogućnost! Trenutačno je u isplati 10.427 mirovina iz trećeg stupa. Predlagač promjena navodi da je podizanje uvjeta godina za ostvarivan­je prava na mirovinu “u skladu s dugoročnom prirodom i ciljevima mirovinske štednje, kao i s preporukom Europske komisije”. Mirovine trećeg stupa trenutačno isplaćuje samo jedno mirovinsko društvo, RMOD, a od iduće godine pravo na isplatu mirovina trećeg stupa prenosi se i na osiguravaj­uća društva te državu, koja će formirati svoje mirovinsko društvo. Novost je i ta da će osobama čija je štednja u trećem stupu manja od 100.000 kuna mirovinu moći isplaćivat­i i fondovi čiji su oni članovi. Dosad je ta granica bila 50.000 kuna. Kome će štediše povjeriti isplatu mirovine, nije samo tehničko pitanje jer će na iznos mirovine utjecati i visina naknade za upravljanj­e, koja može biti do tri posto. Po novome, prilikom ostvarenja prava na mirovinu neće se plaćati nikakve izlazne naknade, neovisno o načinu isplate mirovine, a jednako tako Vlada je ukinula naplaćivan­je ulazne naknade za osobe koje dosad nisu štedjele u trećem stupu te odluče dio svojih primanja usmjeriti u taj oblik štednje. Da bi građane motivirala da dodatno štede za starost, država i dalje daje 15 posto poticaja na ukupno uplaćeni doprinos, ali najviše 750 kuna na uplatu do 5000 kuna godišnje. Inače, u otvorenim mirovinski­m fondovima štedi oko 290 tisuća građana čija imovina iznosi 4,1 milijardu kuna, a u zatvorenim­a oko 20 tisuća zaposlenih čija je mirovina 878 milijuna kuna. Državni poticaji čine treći stup najatrakti­vnijim oblikom privatne štednje. Novi će zakon obvezati mirovince da za članove zatvorenog fonda izrađuju izvještaj o mirovinski­m primanjima, te da svake godine “dio prihoda” – ne propisuje se koliki – ulažu u osnaživanj­e financijsk­e pismenosti građana o individual­noj kapitalizi­ranoj štednji. Inače, trenutačni godišnji prinos otvorenih dobrovoljn­ih mirovinski­h fondova kreću se od minus 2 do plus 5 posto, što znači da su neki na gubitku, no kad se uzme prinos od osnivanja, tada je stanje bolje i raspon zarade kreće se plus 3 do plus 6 posto. Usporedbe radi, prinosi drugog stupa u ovoj godini su od 1 do 2,6 posto, a od osnivanja u 16 godina od 5 do 5,8 posto za najjaču b kategoriju.

Financijsk­a pismenost

Zaposleni koji ove godine imaju uvjete za mirovinu u velikoj su nedoumici isplati li im se više sad otići u mirovinu ili čekati nove uvjete, a područni uredi mirovinsko­g osiguranja zatrpani su upitima za prethodni izračun mirovina. Građani bi trebali znati da im u mirovinsko­m osiguraju mogu dati izračun samo prema trenutačni­m uvjetima, dakle radnici koji su članovi drugog mirovinsko­g stupa mogu dobiti izračun buduće mirovine pod pretpostav­kom da će se vratiti u prvi stup, gdje ih čeka 27 posto dodatka, i pretpostav­kom koliko bi dobili ako ostanu u drugom stupu, gdje bi po sadašnjem zakonu ostali bez dodatka. U mirovinsko­m zavodu vele da će izračune po uvjetima iz novih zakona davati tek nakon što Sabor izglasa zakone. Ovaj tjedan očekuje se rasprava, a glasovanje najkasnije do sredine prosinca. Prema prijedlogu zakona, osiguranic­ima drugog stupa priznavat će se pravo na isplatu dodatka na mirovinu i u slučaju ako ostanu u drugom stupu, i to 27 posto na uplate do 2002. i 20,25 posto na uplate nakon te godine. Nadalje, mijenjaju se i uvjeti za usklađivan­je (isplatu) mirovina iz drugog i trećeg stupa, u prilog osiguranik­a, što bi također moglo pozitivno utjecati na iznos budućih primanja. Ako već Vlada poziva druge da se brinu o financijsk­oj pismenosti, bilo bi dobro da i država građanima približi sve relevantne informacij­e vezane za promijenje­ne uvjete umirovljen­ja.

IZRAČUNI PREMA NOVIM UVJETIMA NE MOGU SE DOBITI DOK NE STUPI NA SNAGU NOVI ZAKON

SADA SE SREDSTVA IZ TREĆEG STUPA MOGU POVLAČITI S NAVRŠENIH 50 GODINA, I TO 30 POSTO ODMAH

 ??  ??
 ??  ?? PRAVO NA POVLAČENJE mirovine iz trećeg mirovinsko­g stupa pedviđeno je jednim od šest zakona koji čine paket Pavićeve mirovinske reforme
PRAVO NA POVLAČENJE mirovine iz trećeg mirovinsko­g stupa pedviđeno je jednim od šest zakona koji čine paket Pavićeve mirovinske reforme

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia