Večernji list - Hrvatska

HRVATSKA

Sport

- KAPETAN HRABROST

Luka Modrić debitirao je za hrvatsku reprezenta­ciju 1. ožujka 2006. godine u prijateljs­koj utakmici protiv Argentine u Baselu. Bio je tada igrač Dinama, 21-godišnjak.

Luka Modrić priključio se reprezenta­ciji u posljednje­m tjednu ožujka 2006. godine, nakon utakmice Kamen Ingrad – Dinamo (1:5) u Velikoj, u kojoj ga je trener Josip Kuže povukao s travnjaka u 68. minuti i uveo Silvija Marića.

Zadranin Marijan Buljat, danas već bivši nogometaš, ponajbolji Modrićev prijatelj i nekada suigrač u Dinamu, dobro se sjeća dana uoči Lukina debija.

– Nas dvojica zajedno smo debitirali na utakmici s Argentinom. Tih dana bili smo jako uzbuđeni. Premda smo bili ponajbolji igrači Dinama, poziv izbornika Kranjčara bio je za nas iznenađenj­e. Zna se da je iz kluba Hrvatske lige teško ući u reprezenta­ciju, u to vrijeme standardan je bio samo Niko Kranjčar – prisjetio se Buljat i nastavio:

‘Mali, ti počinješ!’

– Uoči utakmice s Argentinom ozlijedio se Robert Kovač i sjećam se da je izbornik Kranjčar pozvao Luku i kazao mu: ‘Mali, ti danas igraš od prve minute!’. Luka je tako uskočio na Tudorovu poziciju u sredini, a Igor je bio povučen na mjesto stopera. Što bih vam još rekao osim da smo obojica mogla samo sanjati takvu priliku, i Luka ju je fantastičn­o iskoristio igrajući maestralno, a ja sam ušao u 90. minuti. Pamtit ćemo taj dan zauvijek!

Od igrača iz Basela tog 1. ožujka 2006. godine aktivno još profesiona­lno igraju samo Luka Modrić i Darijo Srna. Upravo je Srnin rekord od nastupa za vatrene novi Modrićev cilj, budući da mu je sada već vrlo blizu sa 118 nastupa.

Bivši reprezenta­tivac Mario Tokić u spomenutom je srazu protiv gauča ušao u drugom dijelu.

– Argentinci su bili bolji u prvom poluvremen­u, vodili su 2:1, pa smo nešto morali mijenjati. No, vratit ću se na treninge uoči utakmice. Naime, mi igrači koji smo bili došli iz inozemnih klubova bili smo impresioni­rani tim mladićem koji igra tako opušteno, slobodno, neoptereće­no, s gardom pobjednika. Odmah sam zaključio da će to biti izvanserij­ski igrač – kazao je Tokić.

Kako je Luka igrao protiv Argentinac­a?

– Kao igrač koji već u primanju lopte ima u glavi pripremlje­na dva-tri rješenja za predaju da134 lje. Rješavao se lopte pravodobno i mi obrambeni igrači, kada smo uočili s kakvom lakoćom on dominira sredinom terena, s punim smo povjerenje­m davali lopte Modriću. Suigrači to osjete, kod koga je ona najsigurni­ja, i to je najbolji znak tko je u tom trenutku vođa momčadi. Bila je to utakmica nakon koje se više govorilo o Modriću nego o Messiju i nagovješta­j da na scenu dolazi jedan od najboljih svjetskih igrača – dodao je Tokić.

U sljedećih 117 nastupa za Hrvatsku Luka Modrić u barem 90 posto slučajeva bio je među trojicom najboljih igrača,

 ??  ?? Luka je za Hrvatsku postigao 14 pogodaka, a prvijenac protiv Talijana u kolovozu 2006. godine
Luka je za Hrvatsku postigao 14 pogodaka, a prvijenac protiv Talijana u kolovozu 2006. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia