Večernji list - Hrvatska

RAT ZA NOVE UDŽBENIKE

Trošak za školske knjige ne smije biti viši od 750 kuna, izdavači dižu tužbu

-

ZDENKO LJEVAK, ČELNIK UDRUGE NAKLADNIKA: CIJENA UDŽBENIKA NE MOŽE SE DEFINIRATI ZAKONOM

OVO SU VELIKE PROMJENE KOJIMA SE UVODE NOVE CIJENE, IZGLED I OBLIK UDŽBENIKA. POZIVAM NAKLADNIKE DA BUDU SVJESNI KAKO HRVATSKA ZASLUŽUJE KURIKULARN­U REFORMU IVAN VRDOLJAK predsjedni­k HNS-a

daje širinu u organizira­nju nastave, ta se autonomija ne odnosi na udžbenike.

Tu ostaje kao i do sada – naime, svi nastavnici u jednoj školi morat će se međusobno dogovoriti po kojem će udžbeniku obrađivati svoj predmet jer školske knjige moraju trajati minimalno četiri godine.

Strukovne škole izvan fokusa

– Osigurava se mogućnost nasljeđiva­nja tiskanih udžbenika koji nisu radnog karaktera. Izuzetak su pojedini predmeti u razrednoj nastavi gdje je to neophodno zbog razvoja vještina kod učenika.

Definiraju se i drugi obrazovni materijali koje autonomno biraju nastavnici, odnosno škola, čija cijena ukupno ne može prelaziti 20-40 posto ukupne cijene kompleta, ovisno o razredu. Svi drugi obrazovni materijali nalazit će se u centralnom virtualnom repozitori­ju gdje učitelji mogu ostavljati svoje komentare i ocjene, ali se također mogu prijaviti nepravilno­sti – objasnili su u Ministarst­vu obrazovanj­a.

No dok se u Vladi lome koplja upravo oko cijene koja je definirana zakonom, ispod radara prošla je velika izmjena koja se odnosi na udžbenike za strukovne škole. Naime, na zadnjoj stranici udžbenika koju će koristiti strukovnja­ci oni koji su udžbenik izradili ili pak oni koji su izradu udžbenika sufinancir­ali moći će objaviti svoju reklamu.

Takvu mogućnost imat će i u digitalnom sadržaju.

– U strukovnim školama i škole i učenici usko će surađivati s poslodavci­ma i ne vidimo razloga da se poslodavci ne uključe u sufinancir­anje, ali i izradu strukovnih udžbenika i u konačnici objave na zadnjoj stranici nešto o svome obrtu ili tvrtki – poručili su iz Ministarst­va obrazovanj­a. Novim zakonom nisu zadovoljni nakladnici – kažu – novi naslovi u upotrebi bi trebali biti već od rujna, a nije se vodilo računa o realnim rokovima potrebnim za tisak i distribuci­ju udžbenika. – Ovim zakonskim uređenjem u neravnopra­van položaj stavljaju se nakladnici tiskanih materijala u odnosu na nakladnike digitalnih sadržaja, a ostaje nejasno i zašto se spomenute formule odnose samo na osnovnu školu – poručuju nakladnici školskih udžbenika. Te su primjedbe uputili i ministrici obrazovanj­a.

 ??  ??
 ??  ?? VLADA USVOJILA PRIJEDLOG “Sigurna sam da imamo kvalitetan konačni prijedlog. Omogućavam­o lakše školske torbe, niže cijene udžbenika i mogućnost digitaliza­cije, koja daje jednake prilike svim učenicima za protok informacij­a i korištenje tehnologij­a”, istaknula je ministrica Divjak
VLADA USVOJILA PRIJEDLOG “Sigurna sam da imamo kvalitetan konačni prijedlog. Omogućavam­o lakše školske torbe, niže cijene udžbenika i mogućnost digitaliza­cije, koja daje jednake prilike svim učenicima za protok informacij­a i korištenje tehnologij­a”, istaknula je ministrica Divjak
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia