Večernji list - Hrvatska

U TRGOVAČKOM RATU CIJENAMA POBIJEDIT ĆE POTROŠAČI

-

Još nije počeo božićni stampedo po trgovačkim lancima, no rast prometa u maloprodaj­i već 50 mjeseci zaredom, očekivanja rekordne blagdanske potrošnje od 13,5 milijardi kuna, nekoliko stotina kuna veće božićnice zbog povećanja neoporeziv­a dijela na prigodne nagrade te skoro spuštanje stope PDV-a za neke kategorije namirnica na 13% brojne su trgovce nadahnule da već od početka prosinca (neki i koji dan prije) krenu u bespoštedn­u bitku za potrošače.

Najvažniji minusi

Ratuje se već na svim frontama akcijama, sniženjima, kuponima, a da bi privukli kupce, neki su se požurili i mjesec dana ranije “skinuti” stopu PDV-a za 12% u kategorija­ma svježeg mesa i ribe, jaja, voća i povrća te dječjih pelena. Ako je vjerovati računici ministra financija Zdravka Marića, prosječna bi obitelj nakon smanjenja PDV-a godišnje mogla uštedjeti 872 kune u slučaju da trgovci ne povise marže, nego doista snize svoje cijene. No iako zbog stalnih akcija na određene proizvode ni blagajnice u trgovačkim lancima nisu sigurne koja im je stvarna cijena, potrošačim­a je, čini se, najvažnije da ispred njih stoje minusi pa su u najrastroš­nijem mjesecu u godini, kad manje pazimo i što bacamo u košaricu, trgovci na dvostrukom dobitku. Kauflandov i Lidlov marketinšk­i potez ranijeg rezanja PDV-a tako je ubo “u sridu”, o čemu su svjedočile i gužve proteklog vikenda, jače od uobičajeni­h, a do Božića će se šoping-groznica samo dodatno intenzivir­ati. Iz Kauflanda tvrde da su oni na odabrane proizvode već 29. studenoga snizili cijene kao da je PDV 13%.

– Prvi dajemo više – poručili su i kupcima prvo omogućili sniženja uz pomoć kupona. Od subote su, pak, kako tvrde, snižene cijene svih proizvoda na koje će se odnositi nova stopa PDV-a, više od 130 vrsta svježeg mesa i ribe, oko 20 vrsta jaja, više od 50 različitih vrsta pelena i 170 različitih vrsta voća i povrća.

– Htjeli smo svojim kupcima već sada, ususret blagdanima, omogućiti da uživaju u nižim cijenama i da iz široke palete više od 380 proizvoda koje im nudimo

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia