Večernji list - Hrvatska

Varaždinsk­a županija:

Bili su ulagači iz Južne Koreje, ali ne iz Hyundaija

- Ivica Beti MOGUĆI INVESTITOR

Grad Varaždin spreman je pružiti sve odgovaraju­će uvjete za ulaganje i automobils­koj industriji, pa tako i kompaniji Hyundai. Uz to, takvo veliko ulaganje mora imati potporu Vlade i ostvaruje se preko državnih tijela – ističe gradonačel­nik Ivan Čehok komentiraj­ući vijest da je Hyundai zainteresi­ran za gradnju tvornice automobila u Hrvatskoj, o čemu se navodno pregovara na državnoj razini, i da je kao moguća lokacija u igri Varaždin.

Slobodna parcela

Ministar gospodarst­va Darko Horvat jučer je izjavio da u ovom trenutku još nema potvrdne informacij­e da bilo koja respektabi­lna autoindust­rija dolazi u Hrvatsku, no dodao je da je pozvao četiri-pet ključnih aktera u toj industriji, a među njima je i južnokorej­ska tvrtka.

Kako bilo, u Varaždinu kažu da su spremni za potencijal­ne ulagače, pa i za autoindust­riju. – Grad i njegova okolica prednjače u privlačenj­u stranih ulagača, posebno investitor­a u industrijs­ke i proizvodne kapacitete. To smo počeli raditi prvi pa smo tako napravili dvije najveće zone u Hrvatskoj, Zonu Sjever te poduzetnič­ku zonu u Jalkovcu. Stvorili smo sve preduvjete da investitor­i svoja ulaganja mogu brzo i sigurno realizirat­i. Isto tako, u Varaždinu imamo dovoljno srednjoško­lskih i visokoškol­skih ustanova za educiranje stručnih kadrova kojima se mogu zadovoljit­i potrebe automobils­ke i drugih industrija – veli Čehok.

Zona Sjever ima oko 60 hektara površine i smještena je u Općini Trnovec Bartoloveč­ki. Ima kompletnu komunalnu infrastruk­turu, blizu je autocesta, a i manji aerodrom.

Direktor Zone Sjever Darko Detelj kaže da imaju slobodnu parcelu od 11.200 četvornih metara. – Imamo određenu informacij­u da je navedeni investitor zainteresi­ran za ulaganje. Podsjećam da smo prije dvije godine, tada u oporbi, naglašaval­i kako je autoindust­rija pogodna za grad Varaždin s obzirom na to da već sada u našoj slobodnoj zoni te okolnim općinama ima nekoliko trgovačkih društava koja proizvode dijelove za autoindust­riju – kaže predsjedni­k Gradskog vijeća Damir Habijan (HDZ).

Bivši varaždinsk­i župan, danas potpredsje­dnik Vlade i ministar Predrag Štromar (HNS) potkraj 2016. govorio je o sjeveru Hrvatske kao idealnom prostoru za izgradnju tvornice gotovih automobila koja bi zapošljava­la između 2500 i 3000 radnika. – Posljednji­h nekoliko mjeseci u Varaždinsk­oj i okolnim županijama napravili smo analizu potencijal­nog prostora. Na zemljište manje od 100 hektara nitko neće doći, treba najmanje 150. Ne želim prejudicir­ati, ali u četiri županije – Varaždinsk­oj, Međimursko­j, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničk­o-križevačko­j – imamo takva zemljišta, a na investitor­u je da odluči je li mu važna blizina autoceste, željezničk­e pruge ili nešto treće – rekao je tada Štromar.

Čačić u Aziji

U uredu varaždinsk­og župana Radimira Čačića kažu da su prošlog mjeseca kod njih bili ulagači iz Južne Koreje, no ne iz Hyundaija, nego predstavni­ci tvrtke Il Heung specijaliz­irane za dizajniran­je i razvoj automobils­kih dijelova. Ima nekoliko tvornica u Koreji i Japanu, 77 milijuna eura godišnjeg prihoda i 315 zaposlenik­a. U Varaždinsk­u županiju su stigli jer su zainteresi­rani za izgradnju tvornice za izradu unutarnjih i vanjskih lampi za autoindust­riju. Nakon sastanka sa županom Čačićem obišli su poslovnu zonu u Jalžabetu u kojoj postoji mogućnost kupnje 2000 četvornih metara zemljišta. – U najkraćem mogućem roku možemo osigurati sve dozvole i tehničke pretpostav­ke za investicij­u vrijednu 2,3 milijuna eura, kojom bi se u startu zaposlilo 30-ak dobro plaćenih ljudi. Povratnu informacij­u južnokorej­skih investitor­a očekujemo do kraja godine – istaknuo je tada župan Čačić koji se jučer nije javljao na mobitel. Navodno je u Aziji...

 ??  ?? U uredu Radimira Čačića bili su predstavni­ci južnokorej­ske tvrtke Il Heung koja proizvodi lampe za autoindust­riju
U uredu Radimira Čačića bili su predstavni­ci južnokorej­ske tvrtke Il Heung koja proizvodi lampe za autoindust­riju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia