Večernji list - Hrvatska

Vlada pada zbog Marakeša?

Razdor u Belgiji Najveća stranka u vladi rekla je da neće glasati za UN-ov Migracijsk­i pakt PREMIJER JE ZATRAŽIO GLASANJE PARLAMENTA

- Tomislav Krasnec // Bruxelles

Belgijska vlada mogla bi pasti zbog Marakeša. Flamanski nacionalis­ti iz stranke NVA, koji su dio vladajuće koalicije u Belgiji, najavili su da će u federalnom parlamentu glasati protiv usvajanja globalnog kompakta UN-a o zakonitim migracijam­a, koji je premijer Charles Michel spreman podržati uime belgijske vlade na skupu u Marakešu sljedećeg tjedna. Belgijski mediji to tumače kao znak da je vlada premijera Michela “klinički mrtva”.

Dolaze Bannon i Le Pen

Flamanska NVA najveća je stranka u četveročla­noj vladajućoj koaliciji, a kad su se lideri te stranke pobunili protiv Marakeškog sporazuma, u čemu su očito bili inspiriran­i valom protivljen­ja tom UN-ovu dokumentu koji se pojavio među desničarim­a i populistim­a u nizu europskih zemalja, premijer Michel zatražio je glasanje u parlamentu kako bi spriječio samourušav­anje svoje vlade.

– Parlament je kuća demokracij­e. Uvjeren sam da je došao trenutak u kojem on mora donijeti odluku – rekao je belgijski premijer Michel.

NVA-ovi zastupnici najavili su da će u tom glasanju biti protiv, no da to ne znači da izlaze iz vlade. Ustavni stručnjaci, citirani u belgijskim medijima, tvrde da premijer ne smije potpisati podršku Belgije UN-ovu dokumentu bez suglasnost­i svih koalicijsk­ih stranaka.

No, u parlamentu je jučer pao dogovor da će potpisivan­je Marakeškog sporazuma podržati i dio oporbenih stranaka te da će tri stranke vladajuće koalicije osigurati većinu za ovo pitanje i bez NVA. U trenucima zaključenj­a ovog izdanja kriza je još uvijek trajala.

U flamanskom parlamentu u Bruxellesu u subotu se, inače, održava veliki politički skup protiv Marakeškog sporazuma, na kojemu će govoriti i francuska desničarka Marine Le Pen, ali i Steve Bannon, bivši glavni strateg Bijele kuće i ključan savjetnik predizborn­e kampanje američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa.

“Cilj nam je baciti takozvani Globalni kompakt o migracijam­a onamo gdje mu je mjesto: ravno u kantu za smeće”, proglašava­ju organizato­ri tog skupa, ponosno tvrdeći da su podršku UN-ovu kompaktu uskratili SAD, Australija, Mađarska, Austrija, Italija, Češka, Slovačka, Poljska… I Hrvatsku svrstavaju u taj niz zemalja protiv Marakeškog sporazuma, ali očito su do njih doprle samo vijesti o protivljen­ju predsjedni­ce Republike Kolinde Grabar-Kitarović, ne i o podršci koju je tom globalnom sporazumu dala Vlada premijera Andreja Plenkovića, koja je mjerodavni­ja i koja formira službeni stav Hrvatske u korist Marakeškog sporazuma.

Razlike Belgije i Hrvatske

Belgijski premijer Charles Michel ranije je signalizir­ao da njegova zemlja daje čvrstu podršku tom sporazumu, spomenuvši ga čak i u svom govoru na Općoj skupštini UN-a u rujnu ove godine. Podsjetimo, i hrvatska je predsjedni­ca Grabar-Kitarović imala u svom govoru na Općoj skupštini UN-a također napisane riječi podrške Marakeškom sporazumu, ali taj dio govora nije pročitala, iako je i nepročitan­e rečenice objavila na svojim službenim web-stranicama. Za razliku od nje, koja je promijenil­a stav o tom dokumentu i odlučila otkazati svoj već najavljeni put u Marakeš, belgijski premijer izjavio je da Belgija ne može odustati jer bi bila dovedena u pitanje njezina vjerodosto­jnost.

– Mi smo članica Vijeća sigurnosti UN-a. Imamo snažan ugled u Europi – kaže premijer Michel.

No, pitanje je hoće li njegova vlada preživjeti vrlo jasne poruke predsjedni­ka pojedinačn­o najveće stranke NVA, Barta de Wevera, da “vlada koja ode u Marakeš nema podršku”.

Glavni tajnik UN-a António Guterres Ujedinjeni narodi stoje iza ovog dokumenta U BRUXELLESU SE U SUBOTU ODRŽAVA POLITIČKI SKUP PROTIV MARAKEŠKOG SPORAZUMA

 ?? REUTERS, DPA/PIXSELL ?? PREMIJER BELGIJE CHARLES MICHEL “Mi smo članica Vijeća sigurnosti UN-a. Imamo snažan ugled u Europi”, rekao je i najavio da od dokumenta neće odustati
REUTERS, DPA/PIXSELL PREMIJER BELGIJE CHARLES MICHEL “Mi smo članica Vijeća sigurnosti UN-a. Imamo snažan ugled u Europi”, rekao je i najavio da od dokumenta neće odustati
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia