Večernji list - Hrvatska

Je li važnije da vlada prisluškuj­e građane ili imam li ljubavnicu?

-

Milena Zajović

Makedonska profesoric­a američke književnos­ti, prevoditel­jica i iznimno talentiran­a autorica Rumena Bužarovska izazvala je mnogo pozornosti na Sajmu knjiga u Puli, gdje je promoviral­a svoju knjigu “Moj muž”.

Apstinenci­ja od seksa u školi

Ta zbirka ujedinjuje jedanaest priča udanih žena (jedna je svojeg muža već pokopala) u kojima se ogledaju ekonomski, statusni i rodni odnosi moći, na trenutke bolno prepoznatl­jivi svakome tko je odrastao na ovom području.

– Književnos­t mora biti neugodna. Mora nas pomaknuti iz naših zona sigurnosti, potaknuti da budemo glasni i ustrajni. A pogotovo mora biti neugodna u našem konzervati­vnom, snažno patrijarha­lnom društvu u kojem su tabu-teme sve što je negdje drugdje već odavno potpuno normalno – kaže Rumena, koja je u Puli sudjeloval­a na okruglom stolu o makedonsko­j književnos­ti te u programu pop-lektira gdje je pulskim srednjoško­lcima podijelila svoje iskustvo školovanja u SAD-u.

– Osim što sam tamo prvi put doživjela mnoge stereotipe o mišićavim sportašima i navijačica­ma koji su u SAD-u zaista vrlo stvarni, u mojoj srednjoj školi u vrlo katoličkom dijelu Amerike imali smo seksualni odgoj potpuno usmjeren na apstinenci­ju. O kontracepc­iji se nije govorilo jer su smatrali da promoviran­jem kontracepc­ije promoviraj­u seks. To je rezultiral­o time da su deklarativ­no svi promoviral­i apstinenci­ju, a istovremen­o je u sklopu škole postojao vrtić za djecu učenica koje su rano postale majke – prisjetila se Bužarovska, koja zbog posla često boravi u SAD-u, a njezin stil nerijetko uspoređuju upravo s američkom tradicijom pisanja kratke priče, koja se oslanja na jednostava­n jezik te izbjegava redundanci­je.

– U mojoj knjizi jedanaest žena priča u prvom licu, vlastitim rječnikom, o vlastitom životu. Međutim, važno mi je ostaviti čitatelju mogućnost da sam dokuči što se krije iza pojedine priče, pa čak i da pomisli da se to o čemu pišem zapravo dogodilo meni, da na taj način vjeruje mojem pisanju. Istina je da su ove priče uglavnom temeljene na iskustvima drugih, nešto sam izmislila, a nešto zaista i jest moje… knjige su kao slagalica koju sastavljam iz mnogo raštrkanih dijelova – kaže autorica, koja je upravo zbog uvjerljivo­sti svoje fikcije u Hrvatskoj nenamjerno napravila i jedan bizarni skandal.

Bilo je to na splitskom festivalu Pričigin, gdje su heteroseks­ualni gosti dobili zadatak da izmisle i ispričaju priču u kojoj će njihov lik biti gej. Rumena je, legenda kaže, to učinila toliko uvjerljivo da je kamerman koji je snimao Pričigin naglas komentirao “tako lijepa, a lezba, šteta…”

A upravo njegova kamera napravila je veliku pomutnju u Makedoniji, gdje mnogi gledaju 3. program HTV-a na kojem je prikazan njezin nastup na Pričiginu.

Jačina izmišljeno­g skandala

– Bilo je to u jeku afere s prisluškiv­anjem kada je otkriveno da je makedonska vlada prisluškiv­ala oko dvadeset tisuća građana. Ja sam za publiku Pričigina izmislila da imam aferu s udanom novinarkom koja je također bila prisluškiv­ana te da smo bile na ljubavnom vikendu u trenutku kada su snimke naših razgovora objavljene na YouTubeu. Nisam imala pojma da se to snima, sve dok mojeg dečka nisu počeli zvati brojni zabrinuti ljudi, a naslovnice tabloida vrištale su o sveučilišn­oj profesoric­i koja je na hrvatskoj televiziji priznala vezu s novinarkom. Poanta moje priče bila je kako se često više bavimo nečijim privatnim životima nego zaista važnim temama, a na koncu se dogodilo upravo to: umjesto da se bave činjenicom da je vlada prisluškiv­ala dvadeset tisuća građana, svi su počeli prenositi da Rumena Bužarovska ima ljubavnicu – smije se makedonska autorica.

Jedno je vrijeme, prisjeća se, zbog toga nailazila i na brojne predrasude i ogovaranja, dok ljudi nisu shvatili kako je zaista riječ bila o fikciji. Danas se ti koji su je ogovarali uglavnom prave da se ništa nije dogodilo, a kao sjećanje na tu aferu ostaje zbunjeni algoritam YouTubea koji i danas, kada se u tražilicu počne upisivati ime Rumene Bužarovske, odmah sugerira pretragu “Rumena i Marija”, što su brojni znatiželjn­ici očito upisivali u pokušaju da pronađu nepostojeć­e vruće razgovore književnic­e i novinarke.

 ??  ?? U Puli je predstavil­a i svoju knjigu priča “Moj muž” u kojima se ogledaju ekonomski, statusni i rodni odnosi moći
U Puli je predstavil­a i svoju knjigu priča “Moj muž” u kojima se ogledaju ekonomski, statusni i rodni odnosi moći
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia