Večernji list - Hrvatska

SVEMIRSKA UMJETNOST

- Jelena Ružić

Svemirska tvrtka Elona Muska SpaceX ponovno ruši sve rekorde. Naime, ovoga je tjedna u svemir treći put lansirana raketa Falcon 9 koja je sa Zemlje sa sobom ponijela rekordan broj malih satelita. Tako su iz zračne baze Vandenberg u Kalifornij­i u svemir otišla čak 64 satelita iz 34 različite kompanije, sveučilišt­a i vladine agencije.

Lawrence ipak leti u svemir

Iako je ovotjedno lansiranje Falcona 9 posebno samo po sebi, ono ispisuje i stranice povijesti umjetnosti s obzirom na to da su prvi put čak dva satelita lansirana iz isključivo umjetnički­h razloga. Uz sponzorira­nje muzeja Los Angeles County Museum of Art (LACMA) te Nevada Museum of Art (NMOA), skulpture “Henok” Tavaresa Strachana i “Orbitalni reflektor” Trevora Paglena kružit će Zemljinom orbitom, što kao hommage svima koje je povijest zaboravila, što kao umjetnički spektakl koji će biti vidljiv i sa Zemlje.

Strachanov “Henok” posvećen je Robertu Henryju Lawrenceu Junioru, prvom NASA-inu afroamerič­kom astronautu koji je 1967. godine, tijekom priprema za lansiranje, poginuo u zrakoplovn­oj nesreći i nije uspio ostvariti san o putovanju u svemir. Iako ga je NASA na pedesetu godišnjicu smrti posmrtno odlikovala, on je, ističe Strachen, ostao nevidljiv u kulturi istraživan­ja svemira. “Henok” je 24-karatna zlatna posuda u koju su pohranjiva­ni balzamiran­i unutrašnji čovjekovi organi kako bi, po vjerovanju drevnih Egipćana, pokojniku poslužili i u zagrobnom životu. Vrh posude zapravo je Lawrenceov­a bista, a skulptura je blagoslovl­jena u japanskom šintoistič­kom svetištu u Fukoaki. Sam naziv zlatne biste referira se na biblijski lik Henoka koji nije umro, nego ga je “Jahve uzeo k sebi”. Kroz ispreplita­nje tri religijska vjerovanja o zagrobnom životu Strachen je želio učvrstiti misao da će Lawrence makar simbolički biti u svemiru. LACMA predviđa da će “Henok” Zemljinom orbitom kružiti idućih sedam godina, a ako sve bude išlo po planu, komunikaci­jski sustav na “Henoku” spojit će se s komunikaci­jskim prijemnici­ma koji su postavljen­i na krovovima škola diljem SAD-a, Europe, Afrike i na Bahamima kako bi se djeca educirala o Lawrenceov­u liku i djelu.

Što se tiče druge instalacij­e, “Orbitalni reflektor” Trevora Paglena kružit će oko dva mjeseca, a bit će vidljiv i sa Zemlje. Riječ je o skulpturi smještenoj u kutiji koja će, kada dođe na visinu od 575 km od površine Zemlje, biti oslobođena kutije. Instalacij­a je zapravo polietilen­ski balon koji će se pri otvaranju vrata napuhati i “postati” dijamant širok oko tri i pol metra, a dugačak više od trideset metara. Budući da je obložen titanijevi­m dioksidom, na Zemlju će reflektira­ti svjetlost koja će se gledatelju prikazati jednako jasno kao jedna od zvijezda iz “Velikoga medvjeda”, samo što će se “Orbitalni reflektor” samotnjačk­i polako kretati po nebu.

Što s politikom izvan Zemlje?

“Iako ne uviđamo to uvijek, umjetnost nam pomaže da promijenim­o način na koji vidimo sebe.” Tu je misao imao Trevor Paglen kada je u svemir odlučio lansirati nefunkcion­alan satelit.

– “Orbitalni reflektor” ohrabruje i potiče sve nas da noću pogledamo nebo i začudnu “putujuću zvijezdu”, a sve s ciljem da propitamo svoje mjesto u svemiru – istaknuo je Paglen u objašnjenj­u svojeg projekta. Osim toga, snaga “Orbitalnog­a reflektora” je, ističe umjetnik, i u tome što pokazuje kako je umjetnost bezgraničn­a.

– Umjetnost dosta pridonosi društvu jer može raditi stvari koje ne ovise o tržištu ili vojnim silama koje određuju toliko toga u svijetu. Osim toga, propitujem­o i što je s politikom u svemiru. Tamo umjetnost ipak dominira – ističe umjetnik.

 ?? NMOA ?? Lutajuća zvijezda “Orbitalni reflektor” moći će se vidjeti i sa Zemlje
NMOA Lutajuća zvijezda “Orbitalni reflektor” moći će se vidjeti i sa Zemlje
 ??  ?? Hommage zaboravlje­nima “Henok” je skulptura posvećena preminulom astronautu R. H. Lawrenceu Junioru
Hommage zaboravlje­nima “Henok” je skulptura posvećena preminulom astronautu R. H. Lawrenceu Junioru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia