Večernji list - Hrvatska

KAPETAN MANDŽO

- Vedran Balen

Veliko, možda i najveće priznanje u Juventusov­u dresu ukazano je Mariju Mandžukiću u 13. kolu Serije A protiv SPAL-a. Prvi put otkako je stigao u Torino, uprava Bianconera dodijelila je hrvatskom napadaču kapetansku vrpcu. Juventus je slavio s 2:0, a Mandžo je na ukazano povjerenje odgovorio na najbolji mogući način – golom.

Nakon utakmice koju će vječno pamtiti, Brođanin je emotivnom porukom na svome Instagram profilu zahvalio upravi, suigračima i navijačima koji su ga dirnuli ravno u srce.

– Velika je čast nositi kapetansku vrpcu Juventusa. Mogu samo zahvaliti upravi i suigračima na iskazanome povjerenju. Osjećam se kao pravi juventino. Sa ili bez kapetanske trake, moja je zadaća dati sve od sebe za ovaj legendarni dres. Sretan sam što mogu uživati u ovome prekrasnom trenutku u još jednoj važnoj pobjedi. Forza Juve! – napisao je Mario.

Nenadmašan karakter

U tri i pol godine, koliko je u Italiji, Super Mario sakupio je već 144 nastupa u crno-bijelom dresu. Ove je sezone nezamjenji­v član udarne postave Juventusa, a sada je u izostancim­a Giorgija Chiellinij­a, Andree Barzaglija, Samija Khedire i Paula Dybale postao i jedan od kapetana kluba. Za neke je to bilo iznenađenj­e, a za druge logična posljedica statusa u “staroj dami”.

– Juventus je prevelik klub s prevelikim igračima i sada i u prošlosti da bi netko postao kapetan samo za to što se sviđa predsjedni­ku kluba ili ne znam kome. Vani nitko ništa ne poklanja. Mandžukić je dobio kapetansku vrpcu zato što je to zaslužio svojim odnosom prema klubu, navijačima i momčadi. To je samo još jedna potvrda njegovih igračkih i ljudskih kvaliteta – kaže najpoznati­ji slavonski brk Ilija Lončarević. Što ima više godina i više iskustva, svaki je čovjek u svom poslu sve bolji, ističe Lončarević. Mandžukić je fizički i mentalno zdrav, rođeni je borac, a sada i u najboljim godinama, u godinama kada može biti samo još bolji. Naravno, uz sve to mora se poklopiti i stanje u klubu i momčadi, ali Mariju je i to išlo na ruku. Zato za Lončarević­a njegove sjajne igre u Juventusu nisu nikakvo iznenađenj­e. – Mandžukić je nenadmašni karakter kojemu ni Svjetsko prvenstvo nije nimalo naštetilo u fizičkom smislu. On je poseban, ima svoj način poimanja nogometa i momčadi koji mu donosi veličinu i slavu. Na tome mu se može samo čestitati – ističe Lončarević. Samo nekoliko dana nakon Spala, Mandžukić je golom na sjajnu asistencij­u Cristiana Ronalda donio Juventusu minimalnu 1:0 pobjedu protiv Valencije te plasman u osminu finala Lige prvaka. Pokazalo se tako još jednom da Hrvat i Portugalac savršeno funkcionir­aju. Bio je to Mandžukiće­v prvijenac u Ligi prvaka ove sezone, ali i treći pogodak zaredom i sedmi ukupno, uz dvije asistencij­e. Kada je ljetos dolazio Ronaldo, neki su govorili kako bi Mandžukiću bilo najbolje da ode jer u takvoj konkurenci­ji za njega neće biti mjesta. Njihovo mišljenje, međutim, nije dijelio i Miroslav Buljan, jedan od trenera koji nikada nisu prestali vjerovati u Mandžukića, čak ni u periodima kada nije zabijao i kada su svi počeli pomalo sumnjati u njega.

Šteta za reprezenta­ciju

– Mario igra na vrhunskoj razini. Šteta je što se riješio utakmica u reprezenta­ciji, to je dobro za njega, ali ne i za nas koji volimo hrvatsku reprezenta­ciju. Međutim, sigurno je da je sada manje opterećen. Za Mandžukića je i dolazak Ronalda veliki plus jer on je igrač u kojem u takvim situacijam­a proradi dodatni motiv. Mario sada želi dokazati da nije puno lošiji od Portugalca – kaže Buljan.

Ako je Ronaldo ljubimac navijača, za Mandžukića se može reći da je jedan od najvoljeni­jih. Kroz vrijeme provedeno na Apeninima, bivši je hrvatski reprezenta­tivac stekao kultni status među armijom klupskih poklonika. Trener Massimilia­no Allegri u njega gaji bezgraničn­o povjerenje, što je potvrdio inzistiran­jem na njegovu ostanku uz istodobno paljenje zelenog svjetla za odlazak Higuaina. Allegri smatra da su Ronaldo i Mandžukić sa svojim znanjem i iskustvom najbolji tandem za napad na Ligu prvaka, što oni iz utakmice u utakmicu potvrđuju. Portugalcu odgovara da uz sebe ima igrača koji će podnijeti udarce i grubosti protivnike obrane, a Hrvatu da ima nekoga tko će odvući pozornost protivnika pa njemu ostaje više prostora.

– Nema obrane u svijetu koja može maksimalnu pozornost posvetiti dvojici takvih napadača. Svakoj je obrani lakše kada protivnik ima samo jednog. Ako su dvojica, oni ih ne mogu blokirati. Mandžukić asistira Ronaldu, on njemu i njih su dvojica strašan tandem. Ne bi me iznenadilo da Juventus u Ligi prvaka dogura jako daleko, mislim da je čak sazrelo vrijeme da budu najbolji u Europi – zaključio je Buljan.

 ??  ?? Osjećam se kao pravi Juventino, komentirao je kapetansku vrpcu Mandžo
Osjećam se kao pravi Juventino, komentirao je kapetansku vrpcu Mandžo
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia