Večernji list - Hrvatska

Požeški inovator i majstor tetovaža osmislio – kockaste lampaše

- (Srđan Hebar) (H)

Izgleda jednostavn­o. Ali netko se toga treba prvi sjetiti. U tome je štos s inovacijam­a. A požeški majstor tetovaža, inače prvi Slavonac koji se time bavio, iz mjeseca u mjesec smišlja nešto novo i za to dobiva cijenjene nagrade.

– Kotao za rakiju preko cijelih leđa, to je bila jedna od želja koje sam čuo u svom salonu za tetoviranj­e. I nacrtao sam ga – kaže Nikola Radmirović (41).

Tema je, ipak, druga. Lani je dobio prvu nagradu na Inovi, sajmu inovacija, za kockasto srce, a ove godine srebro za novi izum – hrvatske kockaste lampaše.

– Kičasti lampaši kakve viđamo po trgovinama ipak nisu naš stil. Zašto ne bismo imali vlastite? Kockasto srce koju sam patentirao lani kao hrvatski turistički suvenir bilo je simbol rađanja, zajedništv­a i stvaranja. Početak svakog od nas koji smo rođeni u ovoj zemlji, koji smo svi isti. A isti smo, na kraju, i u smrti. Kockasti lampaš samo je nastavak ove priče. Da smo i na odlasku svi isti. Kockasti – rekao je Radmirović. Kockasti lampaš moći će se koristiti za komemoraci­je, spomen-obilježava­nja i ostalo. Od kockica se može slagati i šahovnica i ispisivati tekst. Može ići i horizontal­no i vertikalno. – Na ovogodišnj­oj Inovi gost je bio i premijer Andrej Plenković. Zainteresi­rao se. Rekao mi da se radi o jednostavn­om i finom rješenju koje nije kičasto. Bilo mu je to interesatn­o, usto i elegantno rješenje. Pohvalio me – kaže Radmirović. Kad će se prvi pojaviti u trgovinama? – Dogodine. Patentirao sam izum, a uskoro će krenuti i proizvodnj­a. Cijena? Neće se razlikovat­i od cijene lampaša na koje smo navikli. Pismo iz 1954. u kojem je Albert Einstein odbacio riječ Bog kao “proizvod ljudske slabosti” i u kojem govori o svojem židovskom identitetu prodano je u utorak na dražbi za gotovo 2,9 milijuna dolara, objavila je glasnogovo­rnica aukcijske kuće Christie’s. U svojem pismu upućenom njemačko-židovskom filozofu Ericu Gutkindu Einstein daje potpuno iskreno i ogoljeno mišljenje o vjeri nazivajući Bibliju “kolekcijom plemenitih ali ipak primitivni­h legendi”. “Riječ Bog za mene nije ništa nego izraz i proizvod ljudske slabosti”, napisao je fizičar godinu dana prije svoje smrti. Današnja cijena postignuta na dražbi u New Yorku bila je znatno viša od procjene koja se kretala oko 1,5 milijuna dolara. Einstein je pismo napisao dok je živio u Princetonu, New Jersey, kao odgovor na Gutkindovu knjigu iz 1952. u kojoj je pisao o židovstvu, Izraelu i modernom dobu. BINGO/49. kolo

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia