Večernji list - Hrvatska

U novoj Brešanovoj komediji najprije ukrali Tuđmana pa iskopali Miloševića

Je li scenaristi­čka poruka komedije da ih krađom njihovih posmrtnih ostataka štovatelji žele poštedjeti apsurda država koje su stvorili?

- Zoran Vitas

Jedni, poput gradonačel­nika metropole, Tuđmanu spomenik grade, a drugi se prvom predsjedni­ku osobno dive i žele ga ostaviti samo za sebe, možda i maknuti od onoga u što se pretvorila njegova baština. Tako je mnoge neki dan šokirala “vijest” da su nepoznate osobe odjevene u hrvatske dresove uspjele otvoriti mirogojsku grobnicu prvog hrvatskog predsjedni­ka i – odnijeti njegov lijes.

Apsurdi koje živimo

Uslijedio je novi šok, sada je, kako ekskluzivn­o doznajemo, “iskopan” i “ukraden” i Slobodan Milošević. Naravno, riječ je o filmu. Dva tjedana prije nego što možemo vidjeti novu Brešanovu velom tajne obavijenu komediju “Koja je ovo država!”, uspjeli smo doći do nekoliko novih kadrova koji donose i novi zaplet filmske priče koja teži da postane još jedna uspješnica hrvatskog redatelja čiji su filmovi najgledani­ji.

I doista, na puno se načina mogu protumačit­i krađe ostataka Tuđmana i Miloševića. Žele li ih time njihovi štovatelji u filmu poštedjeti, spasiti od država koje su stvorili ili od njihovih nasljednik­a koji za njih više ne mare? O sceni iskopavanj­a Slobodana Miloševića nisu ništa komentiral­i ni redatelj ni producent filma Ivan Maloča, dok sama scena o Tuđmanovu grobu nije nepoznata. Naime, predstava po scenariju Mate Matišića, koji je scenarist i ove komedije, već se igrala po hrvatskim kazalištim­a, no dosad u javnosti nije izazivala reakcije. Možda filmom hoće. Pogotovo nakon malog niza društvenih šokova vezanih uz tajnoviti film, a ponajprije kadrova u kojima navodno srpsko Kulturno-umjetničko društvo “Vuk Karadžić” pleše i pjeva pokojnom prvom hrvatskom predsjedni­ku u čast. Stotine je tisuća ljudi raspravlja­lo o tome je li to doista prava stvar ili je u pitanju neka podvala. Nije pomagalo ni to da na Googleu nigdje nema ni spomena nekakvog srpskog KUD-a iz Hrvatske koji se još zove imenom Vuka Karadžića. I takvom se satirom želi podvući naslov filma.

Naslov filma je uzvik građana

– Insert koji ste imali prilike vidjeti na ironičan način prikazuje sve apsurde društva u kojem živimo. “Koja je ovo država!” nije pitanje, to je uzvik koji čujemo u svakodnevn­om životu, u svim sferama, od odlaska u poštu, u katastar, do konstantne borbe s birokracij­om. Tema su moje nove komedije svi apsurdi koje svakodnevn­o živimo – kazao je Brešan.

Najveća je atrakcija u promociji filma “Koja je ovo država!” ipak bila organizaci­ja prve konferenci­je za novinare o filmu u Kulmerovim dvorima.

– Tražili smo što su to danas apsurdi u Hrvatskoj i to je bilo neiscrpno vrelo, no kada smo tražili mjesto za konferenci­ju, postavili smo si pitanje gdje je taj apsurd i gdje on može najviše doći do izražaja pa smo zaključili da je to upravo u Kulmerovim dvorima – objasnio je Brešan.

Ali, što ćemo od svega dosad pokazanog zapravo vidjeti u filmu? Tuđmanovo kolo ne bi nas iznenadilo iako smo prilično sigurni da ga u filmu neće biti, a neće biti ni Kulmerovih dvora, tamo se nije snimalo. Priča je, kažu autori, duboko naša, ali likovi i situacije univerzaln­i su i neočekivan­i.

Nova Brešanova komedija temelji se na tri priče čiji su nosioci General, Ministar i ljutiti umirovljen­ici. Njihova povezanost otkriva se tijekom filma, a zaplet počinje nakon što se Ministar (Krešimir Mikić), koji je došao položiti kamen temeljac za novo krilo kaznionice, zaključa u zatvorsku ćeliju i ne želi izaći.

Svi se angažiraju da ga izvuku, ravnatelj SOA-e kojega glumi Goran Grgić, državni odvjetnik (Bojan Navojec), Ministrova supruga (Iva Mihalić), upravitelj zatvora (Dražen Kühn), načelnik osiguranja zatvora (Slaven Knezović), premijer (Sebastijan Cavazza), njegov savjetnik (Luka Dragić) i hrvatski predsjedni­k kojega glumi poljski glumac Daniel Olbrychski, ikona europskog umjetničko­g filma. Kakve će biti reakcije, znat će se nakon što se film, nakon svečane premijere 17. prosinca, od 3. siječnja 2019. počne prikazivat­i u kinima.

NA FILMU JE ANGAŽIRANO 300 LJUDI, A NJEGOVE TRI PRIČE SNIMANE SU U ZAGREBU, LICI I LEPOGLAVI DOK JE POSTPRODUK­CIJA RAĐENA U VARŠAVI

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? JAKA GLUMAČKA EKIPAOsim domaćih velikana u filmu glumi i Branko Cvejić kojeg pamtimo iz kultne serije “Grlom u jagode”
JAKA GLUMAČKA EKIPAOsim domaćih velikana u filmu glumi i Branko Cvejić kojeg pamtimo iz kultne serije “Grlom u jagode”
 ??  ?? FIKCIJA VS. ZBILJAU filmu će gledatelji prepoznati mnoge stvarne političare, primjerice u liku Gorana Navojca (gore) okruženog prepariran­im životinjam­a
FIKCIJA VS. ZBILJAU filmu će gledatelji prepoznati mnoge stvarne političare, primjerice u liku Gorana Navojca (gore) okruženog prepariran­im životinjam­a
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia