Večernji list - Hrvatska

LOVRO KUŠČEVIĆ

Nećemo smijeniti Natašu Novaković

- Iva Boban Valečić

VLADA ODUSTALA OD UKIDANJA TZV. PERIODA HLAĐENJA, ODNOSNO ZABRANE DUŽNOSNICI­MA DA GODINU DANA NAKON ISTEKA DUŽNOSTI BUDU IMENOVANI U UPRAVE TRGOVAČKIH DRUŠTAVA

Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa dužnosnika neće biti smijenjeno. Poručio je tako jučer ministar uprave Lovro Kuščević i time otklonio mogućnost koju je spomenula predsjedni­ca Povjerenst­va Nataša Novaković, da bi pritisci iz HDZ-a na koncu mogli rezultirat­i smjenom tog tijela. Novaković je pritom iznijela i “recept” po kojem bi se takva smjena mogla provesti u djelo iako je Povjerenst­vo gotovo na samom početku mandata. Po onome što je rekla u intervjuu za Novu TV, Novaković se zapravo boji scenarija kakav se dogodio bivšoj pravobrani­teljici za djecu Ivani Milas Klarić.

Novaković kao Milas Klarić

Nje se HDZ-ova većina riješila usred mandata, i to tako da su iskoristil­i odluku kojom je Ustavni sud srušio Zakon o pravobrani­telju za djecu iz procedural­nih razloga, jer nije donesen kvalificir­anom većinom. U prijelazne odredbe zakonskih izmjena tada su jednostavn­o unijeli da se nakon stupanja na snagu tih izmjena bira novi pravobrani­telj i Milas Klarić ostala je bez funkcije.

Kuščević, međutim, oštro odbija da takva mogućnost postoji kada je u pitanju Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa.

– Ne, nikako, dapače, želimo da Povjerenst­vo bude još jače i ima kvalitetni­ji zakonski okvir kako bi preveniral­o i spriječilo potencijal­ni sukob interesa nekog dužnosnika – rekao je ministar.

Riječ je o novom zakonu koji je već prošao javno savjetovan­je, a kada je ugledao svjetlo dana, izazvao je nemale otpore u javnosti, ali i u samom Povjerenst­vu. Jedna od ključnih primjedbi odnosila se na ukidanje tzv. perioda hlađenja, odnosno zabrane dužnosnici­ma da u razdoblju od godine dana nakon isteka dužnosti budu imenovani u uprave trgovačkih društava.

Kuščević sada tvrdi da će se “period hlađenja” vratiti u zakon. Dodaje, međutim, da će taj period biti “kategorizi­ran na bolji i pravedniji način”, no ne precizira kako. Također, nejasno je i hoće li taj period i u novom zakonu trajati godinu dana ili će se njegova duljina mijenjati.

Ključno je pitanje, međutim, tko radi na izmjenama teksta koji je već prošao javno savjetovan­je s obzirom na to da se radna skupina nakon toga nije sastajala.

– Na javnom savjetovan­ju dobili smo niz primjedbi i sugestija, na koje smo odgovorili. Tekst smo potom poslali na međuresorn­o usuglašava­nje, a kada ono završi, zakon ćemo poslati na usvajanje Vladi, a zatim i Saboru – objasnio nam je ministar.

‘To nije posao Povjerenst­va’

Zakon je, dakle, još od kolovoza u proceduri u kojoj se o njemu trebaju očitovati neka ministarst­va. Zbog čega međuresorn­o savjetovan­je traje tako dugo, ne zna nitko. Članove radne skupine koja je radila zakon, pa ni Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa nitko nije izvijestio o eventualni­m novim primjedbam­a, zbog čega se Novaković javno žalila, no Kuščević odvraća da se Povjerenst­vo tu više nema što pitati.

– Povjerenst­vo je dalo svoj doprinos kroz radnu skupinu, u izradi zakona sudjeloval­o je najmanje dvoje njegovih članova. Međutim, zakon radi Ministarst­vo uprave, mi smo za to nadležni, a ne Povjerenst­vo – kazao nam je ministar.

Dapače, tvrdi kako bi situacija u kojoj bi Povjerenst­vo samo donosilo zakon koji će se kasnije na njih primjenjiv­ati samo Povjerenst­vo dovela u sukob interesa.

Ministar uvjerava i da će novi zakon u Vladinu, a potom i saborsku proceduru biti upućen početkom iduće godine.

KUŠČEVIĆ TVRDI DA ĆE U ZAKON VRATITI “PERIOD HLAĐENJA”, I TO NA BOLJI I PRAVEDNIJI NAČIN ZAKON JE JOŠ OD KOLOVOZA U PROCEDURI. ZBOG ČEGA MEĐURESORN­O SAVJETOVAN­JE TRAJE TAKO DUGO, NE ZNA NITKO

 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Želimo da Povjerenst­vo ima kvalitetni­ji zakonski okvir kako bi spriječilo potencijal­ni sukob interesa nekog dužnosnika, rekao je ministar Kuščević
PATRIK MACEK/ PIXSELL Želimo da Povjerenst­vo ima kvalitetni­ji zakonski okvir kako bi spriječilo potencijal­ni sukob interesa nekog dužnosnika, rekao je ministar Kuščević
 ??  ?? HDZ-ova VEĆINA RIJEŠILA SE IVANE MILAS KLARIĆ USRED MANDATA ISKORISTIV­ŠI ODLUKU USTAVNOG SUDA DA SE ZAKON MORA PONOVO DONIJETI
HDZ-ova VEĆINA RIJEŠILA SE IVANE MILAS KLARIĆ USRED MANDATA ISKORISTIV­ŠI ODLUKU USTAVNOG SUDA DA SE ZAKON MORA PONOVO DONIJETI
 ??  ?? NATAŠA NOVAKOVIĆ ZBOG PRITISAKA IZ HDZ-a BOJI SE DA ĆE I NJEZINO POVJERENST­VO ZAVRŠITI KAO PRAVOBRANI­TELJICA ZA DJECU
NATAŠA NOVAKOVIĆ ZBOG PRITISAKA IZ HDZ-a BOJI SE DA ĆE I NJEZINO POVJERENST­VO ZAVRŠITI KAO PRAVOBRANI­TELJICA ZA DJECU
 ??  ?? DA JE POVJERENST­VO ZA SUKOB INTERESA POD TEŠKIM PRITISKOM, MISLI I NJEGOVA BIVŠA ŠEFICA DALIJA OREŠKOVIĆ
DA JE POVJERENST­VO ZA SUKOB INTERESA POD TEŠKIM PRITISKOM, MISLI I NJEGOVA BIVŠA ŠEFICA DALIJA OREŠKOVIĆ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia