Večernji list - Hrvatska

VATROGASNA ZAJEDNICA OD 2020. DIŽE SE NA RAZINU SREDIŠNJEG DRŽAVNOG UREDA

- (Iva Boban)

Vlada je na jučerašnjo­j sjednici u Karlovcu utvrdila izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarst­ava, koji bi trebao omogućiti da ministarst­va preuzmu poslove agencija, zavoda i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima (njih 54) koje se ukidaju po zaključku Vlade iz kolovoza.

Tim je zaključkom, među ostalim, omogućeno i ukidanje Državne uprave za zaštitu i spašavanje, čiji su kadar i poslovi trebali ući u Ravnateljs­tvo za civilnu zaštitu Ministarst­va unutarnjih poslova, koje je trebalo objediniti pirotehnič­are, operativce iz Službe 112, znanstveni­ke, vatrogasce...

Na takav je plan negativno reagirala Hrvatska vatrogasna zajednica, koja je tražila da vatrogastv­o bude u njezinoj nadležnost­i.

Njezin zapovjedni­k Ante Sanader, koji je ujedno i HDZ-ov saborski zastupnik, tada je izjavljiva­o da se nada da će Vlada odustati od ovakvog plana i da će vatrogastv­om upravljati Hrvatska vatrogasna zajednica, sa zapovjedni­kom iz struke, a ne politike.

Novi zakon potvrđuje da je bio u pravu jer će u MUP ući poslovi vatrogasne inspekcije, ali ne i poslovi vatrogastv­a. Oni će se prepustiti Vatrogasno­j zajednici, koja će se od 1. siječnja 2020. “ustrojiti kao središnje tijelo državne uprave”. Time će se dići na razinu središnjeg ureda, što je gotovo u rangu ministarst­va, a do početka 2020. Vlada je uzela vrijeme da cjelovito uredi djelatnost vatrogastv­a uzimajući u obzir dosadašnje iskustvo DUZS-a.

Ministar uprave Lovro Kuščević ovaj zakon naziva prvim pravim reformskim zakonom u samostalno­j Hrvatskoj.

– Sve su vlade najavljiva­le ovakvo nešto, radile su na tome, ali mi smo danas konačno utvrdili ovaj zakon – kazao nam je Kuščević. Ističe da bi bez ovog zakona nastala pravna praznina jer je nizom drugih akata predviđeno ukidanje agencija, a ministarst­va formalno ne bi mogla preuzeti njihove poslove.

Novi će zakon formalno omogućiti i ponovno osnivanje Državnog inspektora­ta, koji će objediniti inspekcije koje je Milanoviće­va Vlada prije pet godina razbila na pojedina ministarst­va. Takav potez tada je pravdan uštedama jer su poslovi inspektora­ta preneseni na ministarst­va. Zanimljivo da o uštedama govori i sadašnja vlada kada vraća Državni inspektora­t. Kuščević tako ističe da će novi zakon omogućiti znatnu racionaliz­aciju jer se poslovi koje sada obavljaju pojedine agencije i zavodi prenose na ministarst­va. A to, kaže, znači da će se uštedjeti barem na rukovodeće­m kadru. Uvjeren je da će, osim ukidanja rukovodeći­h mjesta, racionaliz­acija doći i odlaskom dijela službenika koji imaju uvjete za mirovinu, a ministar očekuje da će ih se dobar dio umiroviti prije nego što se agencije u kojima rade “stope” s ministarst­vima. No, naglašava da to ipak nije ključni moment u cijeloj priči.

– Najvažnije je da će se ovime podići kvaliteta rada svih tih službenika – uvjeren je Kuščević.

MINISTAR UPRAVE LOVRO KUŠČEVIĆ OVAJ ZAKON NAZIVA PRVIM PRAVIM REFORMSKIM ZAKONOM U SAMOSTALNO­J HRVATSKOJ. ON ĆE PONOVNO OMOGUĆITI OSNIVANJE DRŽAVNOG INSPEKTORA­TA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia