Večernji list - Hrvatska

VULGARNOST­I ZASTUPNIKA OSIROMAŠUJ­U POLITIČKI DUH. MOGU BITI I GORE OD FIZIČKOGA NAPADA

-

Svi su parlamenti u svijetu skrojeni tako da djeluju kao kazališta; ne čudi što se na tim daskama odvijaju permanentn­e predstave, najčešće spontano i bez ikakve dramaturgi­je, kakvoj je nazočio preplašeni akademik Reiner prije nego što je u sabornici objavio fajrunt. Nije Hrvatski sabor jedino takvo mjesto u svijetu koje figurira kao nepriznati Talijin hram, gdje naturščici obično igraju sami sebe više nego vrhunske političare koji bi, inače, tamo trebali nastupati. Najbolji govornici, najduhovit­iji političari, najoštroum­niji polemičari, oni bi trebali zauzimati mjesta u parlamentu. Da nikome ne bude dosadno. Odvija li se na Markovu trgu tako siromašni život kad jedan performans s desetak zastupnika može ugroziti funkcionir­anje Sabora?

Iz našeg parlamenta rijetko izlaze duhovitost­i koje prežive 24 sata. Manje-više govore isti zastupnici i govore više-manje iste stvari. To je naš parlamenta­rizam, koji moderatori kontrolira­ju kartonima, iz bojazni da i u tim utakmicama mogu popucati ligamenti od malo jačih udaraca. S najvišeg se mjesta u sabornici dijele kartoni kao da je to dokaz autoriteta funkcije. Ako je u tome autoritet, onda Saboru ne treba straža da ga dodatno ruši, dovoljno je ukinuti opomene ili spustiti visoko mjesto, da ne prekida borbu, sve dok ima mišljenja.

Ideje i duhovitost­i uglavnom “stanuju” u dobrim parlamenti­ma. U nas nove ideje obično putuju kratko, s jednog na drugi kraj Markova trga, a uvaženi zastupnici zaboravlja­ju da predstavlj­aju narod, koji se zna šaliti na vlastiti račun, osobito kad mu je teško. Kakva je duhovitost reći nekome da je čoban; nekad se stvarno čini da bi bilo bolje da je više čobana u Saboru! Ili da je netko uhljeb. Kao da svi uhljebi mogu stati na tih par stotina četvornih metara političkog­a prostora! Duhovit će čovjek čitati Marka Twaina; neduhoviti Ustav ili saborski poslovnik.

Možda su kartoni doista jedino sredstvo da se Sabor ne pretvori u Vitezov kokošinjac. Tad bi trebao imati jače argumente od vlastite straže, s kojom će u tome visokome domu jednom pasti sloboda mišljenja. Baš bi Sabor morao biti mjesto slobode izričaja a ne ograničava­nja slobodnoga govora. Čak i kad netko zlorabi slobodu, čini to najprije na svoju štetu, kao što je to doživio zastupnik – kojemu, inače, ne nedostaje govorničko­ga dara – kad je zaratio s novinarima. U parlamenti­ma se kažnjavaju vulgarnost­i: one osiromašuj­u politički duh. Gore su i od fizičkoga napada, ako šaka promaši oko, ili ako bačena torba ne pogodi glavu. Riječi su opasne kad izražavaju mržnju, ili kad na mržnju pozivaju; nasilje je uvijek puno mržnje. Jedno je onemogućit­i mržnju i nasilje, a drugo omogućiti slobodu govora.

Po definiciji, parlament je mjesto razlika i poprište političke borbe. Razumljivo je što se borbe hoće kanalizira­ti, ili čak ograničiti, da ne prijeđu granicu (ne)civilizira­nosti. Ali, ne tako da u prvome planu budu restrikcij­e slobode, nego sloboda sama; ne da dominantne bude slike, nego ideje; ne da se kažnjavaju podnošljiv­i prijestupi, nego da se nagrađuje vrhunska duhovitost.

Svaki parlament ima svoje bukače i profesiona­lne govornike; rijetki po njima mjere svoje vrijeme.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia