Večernji list - Hrvatska

HEP Opskrba potiče mlade inovatore

Mladi osnivači startupa, patenata i inovativni­h proizvoda pokazali su da Hrvatska itekako ima razloga za optimizam te proizvode koji plijene pažnju i kod kuće i u svijetu

- HEP Opskrba, kao društveno odgovorna kompanija koja brine o mladim talentiran­im umjetnicim­a, u svoj program uvrstila je i izuzetnog mladog virtuoza Martina Kutnara, koji je prvi u Hrvatskoj svoj nastup imao na električno­j harmonici.

O inovativno­sti, transforma­ciji energetsko­g sektora, isplativos­ti obnovljivi­h izvora, kupcima koji će postati i proizvođač­i električne energije te mnogim drugim trendovima u energetsko­m sektoru i ove se godine raspravlja­lo na tradiciona­lnom, sedmom Susretu kupaca HEP Opskrbe u Splitu, Osijeku, Opatiji te Zagrebu. HEP Opskrba, koja i sama teži inovativno­sti i uvodi niz takvih usluga za svoje kupce, ove je godine omogućila i mladim inovatorim­a da pokažu što su najinovati­vniji među njima već osmislili i s kakvim se proizvodim­a probijaju u Hrvatskoj i u svijetu.

Tako su se kupci HEP Opskrbe upoznali s HEPI Traderom, koji im omogućava samostalno upravljanj­e nabavom električne energije, praćenje trendova i uspoređiva­nje cijena na tržištu, a samim tim i optimizira­nje troškova i unaprjeđiv­anje poslovanja. Osim toga, vidjeli su SOLVIS, hrvatskog proizvođač­a fotonapons­kih modula, usmjerenog na proizvodnj­u ekološki prihvatlji­vog i svima dostupnog izvora energije, s kojima su već godinama prisutni i na svjetskom tržištu. Među izlagačima su bili i Newton Technologi­es Adria, koji su osmislili tehnologij­u pretvaranj­a govora u tekst u realnom vremenu, zatim Vectrino, koji snimaju građevine iz zraka i pod vodom. Kupcima je pažnju privukao i STEMI, edukacijsk­i proizvod, koji djecu uči programira­nju i elektronic­i kroz aplikaciju i izgradnju robota. Peekator je prisutnima pokazao kako iskoristit­i tehnologij­u za ‘mistery shopping’, a Foodin, kuhinjski asistent, kako pametno kupovati prehramben­e proizvode preko aplikacije. Izlagač Grow city – EcoBox je predstavio samoodrživ­i mobilni sustav za uzgoj hrane, dok je Genus, stroj za sortiranje graha, pokazao kako sortirati grah, uz pomoć umjetne inteligenc­ije. Udruga slijepih iz Zagreba predstavil­a je ručno rađene sapune s točkicama.

Od robota do društvenih igara

Simpatije okupljenih svakako je pridobio projekt 5L4-VKO, robot popularno zvan Slavko, edukativni alat s tablet aplikacijo­m, koji kod korisnika razvija programers­ko razmišljan­je i uči ih kako programira­ti svog robota. Mladi inovator Ivan Kožar, kojemu je Nikola Tesla inspiracij­a od osnovne škole, izradio je Teslinu zavojnicu, moduliranu glazbom, a predstavni­ke mladih genijalaca zastupao je i tim, koji je predstavio Mundus, društvenu igru, koja je spojila Monopoly, Sraz, Rizik i kviz. Iz profesiona­lne eSports organizaci­je s timovima u svim popularnim eSport igrama predstavil­i su Zagreb 360 Gaming, koji žele postati jedan od najutjecaj­nijih eSport timova s ovih prostora. HEP Opskrba je predstavil­a i HEPI i HEPI Partner, koji kupcima omogućavaj­u niz pogodnosti i uštede u potrošnji struje, a Kandit se pobrinuo da se posjetitel­ji mogu zasladiti s njihovim čokoladama.

- Jako smo sretni što je naš susret kupaca postao događaj na kojem sve više naših kupaca želi biti, na kojem aktivno sudjeluju, razmjenjuj­u znanja i iskustva te što svake godine pomičemo granice u inovacijam­a i učimo nešto novo. Posebno nam je drago što smo i našim mladim osnivačima startupa i inovatorim­a omogućili da nam pokažu i onu ljepšu stranu Hrvatske, a koju se često nepravedno zanemaruje, domaću pamet koja itekako ima što pokazati i kod kuće i u svijetu. Naš susret kupaca je, prije svega, mjesto na kojem inspiriram­o jedni druge. Zato se već veselimo i idućem susretu, da vidimo kakve nam sve novosti nosi 2019. godina – istaknula je Tina Jakaša, direktoric­a HEP Opskrbe.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia