Večernji list - Hrvatska

U sunčane elektrane i vjetroelek­trane HEP u 2019. ulaže 600 mil. kuna

Obnovljivi izvori energije Premijer Plenković pustio u probni rad agregat B u hidroelekt­rani Ozalj na Kupi

- Snježana Bičak // Karlovac

Premijer Andrej Plenković sa svojim ministrima pustio je u probni rad agregat B u Hidroelekt­rani Ozalj na Kupi, takozvanoj Munjari, koja ove godine obilježava i 110 godina postojanja jer je zahvaljuju­ći toj hidroelekt­rani 1908. godine Karlovac, kao drugi grad u Hrvatskoj, nakon Šibenika, dobio električnu rasvjetu. Kako bi objektu, koji je i zaštićeno kulturno dobro, te hidroelekt­rani produljili životni vijek, HEP je u revitaliza­ciju hidroelekt­rane Ozalj do sada uložio 60 milijuna kuna.

Četiri cilja

– Posebno mi je drago da HEP, kao jedna od naših najvažniji­h kompanija provodi veliki investicij­ski ciklus od 3,6 milijardi kuna. Dosad je uloženo 1,4 milijarde kuna, a bit će još 2,2 milijarde kuna u sljedećih 10 godina. I ovo investiran­je u hidroelekt­ranu Ozalj, što je bilo posebno zahtjevno jer je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, vrijedno čak 60 milijuna kuna, dio je tog projekta. Mi smo već sad ostvarili ciljeve iz obnovljivi­h izvora energije na razini Europske unije planirano do 2030. Hrvatska već ima više od 28 posto, što je puno više od prosjeka EU. Dakle, prebacili smo davno ono što je bilo dogovoreno za 2020. godinu. Upravo je voda naš najvažniji izvor obnovljivi­h izvora energije na koji se želimo oslanjati, a onda su to i vjetroelek­trane i solarni sustavi – poručio je premijer Plenković u Ozlju.

Kazao je i da će ovaj investicij­ski ciklus pridonijet­i rastu BDP-a.

Rekli smo da u tom strateškom trokutu fiskalne konsolidac­ije strukturni­h reformi investicij­e moramo stavljati naglasak upravo na ulaganja jer je upravo to pokretač rasta i razvoja, u konačnici i zapošljava­nja. Vlada, a posebno aktivnosti koje provodi Ministarst­vo energetike i zaštite okoliša, radi na donošenju energetske strategije koja se temelji na nekoliko ključnih elemenata. Prvo je da želimo da svi naši građani, cijela država, naše gospodarst­vo ima sigurnu opskrbu energijom. To nam je temeljni cilj. Drugi je da cijela energetika u Hrvatskoj ide u korak s globalnim trendom, a to je borba protiv klimatskih trendova i zaštita okoliša. Treći je da nam izvori energije budu cjenovno dostupni. Četvrti je da omogući kvalitetno funkcionir­anje gospodarst­va i kvalitetno funkcionir­anje u smislu cijene energenata za kućanstva. Zbog toga će upravo na tih nekoliko elemenata biti i značajan doprinos HEP-a- dodao je premijer.

Sunčana elektrana Vis

Frano Barbarić, predsjedni­k uprave HEP-a, najavio je u Ozlju nova ulaganja u obnovljive izvore energije.

– Ove smo godine potpisali ugovor o gradnji Sunčane elektrane Cres. Iduću godinu pokrećemo projekt sunčane elektrane Vis, tako da ćemo samo u 2019. u sunčane elektrane i vjetroelek­trane uložiti 600 milijuna kuna – kazao je Frano Barbarić.

 ??  ?? Već sad smo ostvarili ciljeve koji su postavljen­i za dobivanje energije iz obnovljivi­h izvora na razini EU do 2030. Hrvatska dobiva više od 28 posto takve energije, što je puno više od prosjeka EU, rekao je premijer Plenković
Već sad smo ostvarili ciljeve koji su postavljen­i za dobivanje energije iz obnovljivi­h izvora na razini EU do 2030. Hrvatska dobiva više od 28 posto takve energije, što je puno više od prosjeka EU, rekao je premijer Plenković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia