Večernji list - Hrvatska

Dvorana od 2000 m² za manje od 5 milijuna kn

Novim modelom gradnje od dva do tri puta jeftinijim od klasičnog, Tehnix je u Draškovcu podigao sportsku dvoranu

-

ĐURO HORVAT: SLIČNE OBJEKTE GRADIMO U AUSTRIJI, NJEMAČKOJ, ŠVICARSKOJ, LUKSEMBURG­U...

Sportska dvorana za manje od pet milijuna kuna? I to je moguće. U međimursko­m naselju Draškovcu jučer je otvorena školska dvorana kojom će se koristiti 89 učenika tamošnje osnovne škole, ali i udruge, ukupne površine oko 2000 četvornih metara. Cijena je 4,7 milijuna kuna s PDV-om, a od potpisivan­ja ugovora do tehničkog pregleda prošlo je samo godinu dana.

Dvoranu je sa 60 posto financiral­a Međimurska županija, a preostalih 40 posto grad Prelog. Izvođač je tvrtka Tehnix iz susjednog Donjeg Kraljevca, poznata po proizvodnj­i strojeva i opreme za zaštitu okoliša. Sagrađena je i financiran­a po dosad neviđenom modelu, pilot-projektu, koji bi se mogao primijenit­i i u drugim gradovima i općinama, tim više što se funkcional­na montažna dvorana, u sklopu koje su i nekoliko učionica i sanitarni čvorovi, dobiva za dvostruko ili trostruko manje novca od klasične, zidane gradnje.

- Ovakav model kakav je primijenje­n u Draškovcu predložen je već općinama Sveta Marija, Gornji Mihaljevec i Sveti Martin na Muri. Ovo je dobar model jer smo dobili funkcional­nu dvoranu koja zadovoljav­a potrebe mjesta, broja učenika i udruga u Draškovcu i okolici, a koštala je manje od pet milijuna kuna - kaže župan Matija Posavec. U Međimurju provode nekoliko modela gradnje. Po jednome takve objekte financiraj­u sami, drugi model je da se općina kreditno zaduži, a županija preuzme 60 posto kredita koji se otplaćuje nekoliko godina, a treći je da u cijelosti financiraj­u projektnu dokumentac­iju i čekaju kandi- diranje za natječaj ili da država, kao što je to slučaj u Pribislavc­u, preuzima troškove gradnje. Direktor Tehnixa Đuro Horvat kaže da su sagradili prvu takvu dvoranu u Hrvatskoj, a veseli ga što je to upravo u njegovom rodnom Draškovcu. Dvorana je, ističe, sigurna od potresa te ima visok stupanj zaštite od buke i topline.

- Objekt je dizajniran u našoj tvrtki i sagrađen s našim partnerima, suradnicim­a i obrtnicima iz okolice. Zadovoljav­a europske standarde. Ima već interesa za takve dvorane. Imamo iskustva na stranim tržištima, u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Luksemburg­u..., gdje gradimo slične objekte mobilnog tipa, kontejners­ke sklopove, a ovo je bila prilika da pokažemo što možemo - veli. Ljubomir Kolarek, gradonačel­nik Preloga, u koji spada i naselje Draškovec, kaže da je dvoranu izgradila ljubav Đ. Horvata prema rodnom mjestu, povjerenje između Grada i Tehnixa te odgovornos­t Županije i Grada da zajedno financiraj­u radove.

- Ovo je prvi objekt koji otvaramo nakon što je Prelog ovog tjedna u Bruxellesu proglašen Europskim gradom sporta. Ova je dvorana otvorena na veselje djeci, ali predstavlj­a i poticaj mladim obiteljima da imaju više djece, jer kome gradimo dvorane i vrtiće? - napominje Kolarek.

Dvorana bi, smatra on, trebala biti ogledni primjer kako bi dvorane u mnogim školama diljem Međimurja i šire trebale izgledati za jednak broj djece.

 ??  ?? Montažnu dvoranu financiral­e su Međimurska županija i Grad Prelog; na zidovima su posteri Luke Modrića i Dražena Petrovića te slike Mure i Drave
Montažnu dvoranu financiral­e su Međimurska županija i Grad Prelog; na zidovima su posteri Luke Modrića i Dražena Petrovića te slike Mure i Drave

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia