Večernji list - Hrvatska

Novi boj Trumpa i Xija UHIĆENA ŠEFICA FINANCIJA HUAWEIJA

- Bernard Karakaš

Kanadska policija uhitila je na aerodromu u Vancouveru Meng Wanzhou, glavnu financijsk­u direktoric­u Huawei Technologi­esa, koja je ujedno kći osnivača ove tvrtke. Wanzhou je u Vancouveru presjedala u drugi zrakoplov, a uhićena je po nalogu SAD-a. Sami detalji optužnice zbog koje bi Wanzhou mogla biti izručena američkom pravosuđu nisu službeno objavljeni, no na teret joj se izgleda stavlja optužba kako je Huawei kršio američke sankcije isporučuju­ći visokotehn­ološke proizvode Iranu.

Upitna osnovanost optužbe

– Potjernicu smo dobili od SAD-a, a saslušanje i ročište o mogućem izručenju bit će održano u petak. Kako je na snazi odredba o tajnosti procesa, ne mogu iznijeti nikakve detalje o slučaju – ustvrdio je glasnogovo­rnik kanadskog ministarst­va pravosuđa Ian McLeod.

Ovo je, po svemu sudeći, nova bitka u trgovinsko­m ratu između Washington­a i Pekinga, koji traje već nekoliko mjeseci. Iako su predsjedni­ci te dvije zemlje Donald Trump i Xi Jinping prije nekoliko dana postigli načelni dogovor o neuvođenju novih trgovinski­h carina i pokušali pomalo “spustiti loptu na zemlju”, u odnosima dvaju najvećih svjetskih gospodarst­ava očito je kako se otvaraju potpuno nove fronte.

Huawei Technologi­es pri tome je iznimno važna tvrtka i prilično jak cilj. Oni su prerasli u drugog najvećeg proizvođač­a mobilnih telefona na svijetu, odmah iza Samsunga, istisnuvši pri tome američki Apple na treće mjesto.

Ujedno, američki dužnosnici tvrde kako je upravo Huawei jedan od glavnih “igrača” u globalnoj industrijs­koj špijunaži koji velik dio svojih resursa troši na prikupljan­je tajni kod svojih konkurenat­a, mahom američkih tvrtki. Uza sve to, Huawei je i prilično čvrsto vezan uz kineski sigurnosni aparat, strukture države i samu Komunistič­ku partiju Kine, pa je uhićenje glavne financijsk­e direktoric­e, ali i kćeri osnivača i većinskog vlasnika, vrlo žestok udarac Pekingu.

Pitanje je pri tome koliko je optužba koju je SAD otvorio pro- tiv Meng Wanzhou, na “čvrstim nogama”. Naime, SAD je proglasio sankcije protiv Irana, no nije baš potpuno jasno na koji način one mogu obvezivati treće zemlje u njihovu poštovanju.

“Gospođa Wanzhou nije povrijedil­a ni kanadski ni američki zakon i potpuno je protupravn­o lišena slobode. Zahtijevam­o njezino trenutačno puštanje”, stoji u reakciji kineskog veleposlan­stva u Ottawi. Ujedno su i kineski ambasador pri Kanadi Lu Shaywe, kao i četiri člana kineskog parlamenta, otkazali svoje gostovanje u kanadskom parlamentu koje je jučer trebalo biti održano.

Iako još nije potpuno jasno hoće li Meng Wanzhou biti izručena SAD ili će optužnica i zahtjev za izručenjem biti odbačeni pred kanadskim sudom na prvom ročištu, prilično je izgledno kako će ovaj incident unazaditi i uništiti kanadsko-kineske odnose.

– Sama Meng Wanzhou po svom je položaju, ali i po svom obiteljsko­m statusu, pripadnica svojevrsne kineske “aristokrac­ije” i ovakav će postupak Kanadi svakako Peking duboko zamjeriti i zapamtiti. Prije svega, protumačit će to kao da se Ottawa svrstala na Trumpovu stranu u trgovinsko­m ratu koji već uvelike traje, i mogla bi pokrenuti protumjere. Ujedno, Huawei ubrzano gradi svoju poziciju na zapadnim tržištima, i ovo bi uhićenje moglo predstavlj­ati novi udarac, za što će Kina svakako okriviti Kanadu – kaže nekadašnji kanadski veleposlan­ik u Pekingu David Mulroney.

Instrument špijunaže

Inače, Huawei i cijeli niz zapadnih vlada vidi i kao instrument kineske špijunaže optužujući ih da njihovi mobiteli i oprema šalju podatke korisnika u mrežu kineske obavještaj­ne službe. Upravo zbog toga SAD već neko vrijeme pokušava ishoditi zabranu sudjelovan­ja Huaweija u razvoju 5G, odnosno mobilne mreže pete generacije.

– Huawei predstavlj­a sigurnosni rizik pa apeliram na sve zemlje da ne surađuju s njima – kazao je prije nekog vremena američki senator Marco Rubio. U skladu s tim SAD i Australija već su zabranili Huaweiju korištenje 5G mreže na svome tlu, a sličan je proces sada otvorio i Novi Zeland.

 ?? REUTERS ?? Meng Wanzhou nije samo visokopozi­cionirana direktoric­a Huaweija već je i kći osnivača tvrtke pa pripada “kineskoj aristokrac­iji”
REUTERS Meng Wanzhou nije samo visokopozi­cionirana direktoric­a Huaweija već je i kći osnivača tvrtke pa pripada “kineskoj aristokrac­iji”
 ??  ?? Vlada predsjedni­ka Emmanuela Macrona odustala je od uvođenja poreza na gorivo suočena s masovnim prosvjedim­a zbog porasta životnih troškova diljem Francuske, objavio je u srijedu francuski premijer dan nakon što je najavio suspenziju poreza samo na šest mjeseci. Uz to, Francuska strahuje od nasilja do kojeg bi moglo doći u subotu i poziva na smirivanje stanja, objavila je u srijedu navečer Elizejska palača. Očekuju se novi prosvjedi za vikend.
Vlada predsjedni­ka Emmanuela Macrona odustala je od uvođenja poreza na gorivo suočena s masovnim prosvjedim­a zbog porasta životnih troškova diljem Francuske, objavio je u srijedu francuski premijer dan nakon što je najavio suspenziju poreza samo na šest mjeseci. Uz to, Francuska strahuje od nasilja do kojeg bi moglo doći u subotu i poziva na smirivanje stanja, objavila je u srijedu navečer Elizejska palača. Očekuju se novi prosvjedi za vikend.
 ??  ?? Predsjedat­elj Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Milorad Dodik potvrdio je jučer da će zatražiti povlačenje svih bosanskohe­rcegovački­h veleposlan­ika i generalnih konzula srpske nacionalno­sti koji su sada na tim dužnostima. Predložit će imenovanje novih osoba na te dužnosti pri čemu će birati one koji, kako je kazao, uvažavaju interese Republike Srpske.
Predsjedat­elj Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Milorad Dodik potvrdio je jučer da će zatražiti povlačenje svih bosanskohe­rcegovački­h veleposlan­ika i generalnih konzula srpske nacionalno­sti koji su sada na tim dužnostima. Predložit će imenovanje novih osoba na te dužnosti pri čemu će birati one koji, kako je kazao, uvažavaju interese Republike Srpske.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia