Večernji list - Hrvatska

TKO TO DONOSI Što je Djed Mraz Djedu Božićnjaku i tko je sv. Nikola?

Panorama

- Stela Lechpammer

Jedan je svetac i nosi biskupsku odjeću te poklone ostavlja u čizmicama, drugi je punašniji, više voli crveno odijelo i pije Coca-Colu, a treći je zapravo sličan drugom, ali je ipak drukčiji. Tko su zapravo sveti Nikola koji nas je jučer posjetio te Djed Božićnjak i Djed Mraz koje tek očekujemo te jesu li uistinu trojica ili je sve isti dobročinit­elj koji razveselja­va djecu svijeta? Pitanje je to na koje nije sasvim jednostavn­o odgovoriti jer se čini kako ni omiljeni simbol blagdana tijekom povijesti nije bio imun na utjecaje politike, religijske promjene i tržište.

Gdje su nestale Saturnalij­e?

Da bi se pronašao odgovor, potrebno je shvatiti povijest samog Božića te se vratiti više od dvije tisuće godina u prošlost, u stari Rim. Tamo su se u prosincu, u dane prije zimskog solsticija, odnosno najkraćeg dana u godini, slavile Saturnalij­e, najveće zimske svetkovine posvećene bogu Saturnu. Proslava je uključival­a zabave, pjevanje te međusobno darivanje, ali i štovanje te unošenje drvca u kuću. Vrhunac slavlja bio je rođendan “nepobjediv­og Sunca” 25. prosinca.

I poganski su Skandinavc­i održavali zimske svetkovine i to u čast Thoru, bogu grmljavine koji je danas poznatiji kao superjunak iz Marvelovih filmova.

Oni su krajem prosinca palili panj, odnosno badnjak, a cijela se svečanost nazivala Julom što je na sjeveru Europe i danas sinonim za Božić. I ovdje je važan običaj bio darivanje, ali je darove prema legendi donosila koza Julbock.

Kada se Europom počelo širiti kršćanstvo, vjernici su osim preobraćen­ja pogana odlučili “pokrstiti” i svetkovine. Tako su biskupi u 4. stoljeću odlučili da će se Božić slaviti 25. prosinca, iako su ga do tada rani kršćani obilježava­li u proljeće. Dan nepobjediv­og Sunca postao je Kristov rođendan, vrijeme Saturnalij­a prije solsticija advent, a zadržan je i običaj s drvcem u kući. Ostalo

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia