Večernji list - Hrvatska

DUBROVNIK ZIMI SMIRENO LIJEP, IDEALAN ZA POSJET

Vrijeme je adventa za sve koji vole dobru zabavu i obitelji s djecom, a početak veljače i Festa svetog Vlaha za ljubitelje tradicijsk­ih običaja

-

Sam doček Nove godine ovdje traje puna tri dana, a vrhunska zabava počinje već 8. prosinca na humanitarn­om Torta Partyju Bojana Radović Bila je to čarobna slika: snijeg je prekrio Stradun, bajkoviti Dubrovnik te je zime doslovno opravdao svoje ime, počevši od prizora Onofrijeve česme na kojoj je ledena kora stvorila privid kao da je cijela fontana izrađena od alabastera... No, stvarnost je bila vrlo surova, miljama daleko od bajke. Bila je to 1942. godina, kada je zabilježen­a jedna od najoštriji­h zima na krajnjem jugu Jadrana. Teška i oštra ratna zima vladala je u cijeloj Europi, a u Dubrovniku je zabilježen­a najveća dosad službeno izmjerena količina snijega od čak 25 do 30 centimetar­a.

Nina i Tony za sretnu 2019.

Prema tome je podatak iz 2009. godine, kada je zabilježen­o osam centimetar­a snježnog pokrivača, pomalo smiješan, ali te su zime gosti Dubrovnika, za razliku od Dubrovčana, uživali u rijetko viđenim prizorima. No, ma kakva zima nam sada kucala na vrata, Dubrovnik zimi postaje sasvim drukčiji grad: uvijek predivan, prepun znamenitos­ti, ali mirniji, opušteniji... stvoren za idealan zimski odmor, ili barem za pre- dah tijekom nekog produljeno­g vikenda. A vrijeme adventa je baš kao stvoreno za to. Dubrovnik se kao grad slavnih festivala i ove zime pretvara u čarobno mjesto ukrašeno i osvijetlje­no tisućama lampica, ispunjeno blagdanski­m duhom i raspoložen­jem, pjesmom i veseljem, ali i nadasve bogatom gastroponu­dom u kojoj središnje mjesto pripada Danima bakalara. Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Dubrovnika te Dubrovačke ljetne igre zajedno s kulturnim ustanovama i javnim poduzećima pripremaju šaroliki kulturni, zabavni, gastronoms­ki i glazbeni program za sve uzraste i sve posjetitel­je. Peti Dubrovački zimski festival otvoren je 1. prosinca paljenjem prve adventske svijeće i uključivan­jem dekorativn­e blagdanske rasvjete, a sve do spektakula­rnog koncerta u novogodišn­joj noći kada će u 2019. godinu Dubrovčane i goste njihova grada uvesti Nina Badrić i Tony Cetinski, redat će se koncerti najpopular­nijih hrvatskih sastava i pjevača (Prljavo kazalište, Soul Fingers, Detour, Hladno pivo, Željko Bebek...), ali i stranih gostiju. Tako će u samoj završnici 2018. godine, u sklopu programa dočeka Nove godine na Stradunu koji je organizira­n u suradnji sa Star produkcijo­m i trajat će čak tri dana, 29. prosinca goste zabavljati slavni Gipsy Kings. No, za sve one koji u tom gradu očekuju drukčiju zabavu, i

 ??  ?? Na Festu svetog Vlaha u grad se slijevaju stanovnici cijelog dubrovačko­g primorja, noseći najsvečani­je nošnje svoga kraja (gore lijevo), a tada se u Duborvniku okupe i pripadnici povijesnih postrojba iz cijele Hrvatske (gore desno)
Na Festu svetog Vlaha u grad se slijevaju stanovnici cijelog dubrovačko­g primorja, noseći najsvečani­je nošnje svoga kraja (gore lijevo), a tada se u Duborvniku okupe i pripadnici povijesnih postrojba iz cijele Hrvatske (gore desno)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia