Večernji list - Hrvatska

ZABORAVLJE­NI

- Gradimir Đukarić

Bili su zvijezde Prve HNL iz koje su dospjeli do reprezenta­cije, neki su čak s kockastima bili i dio velikih natjecanja, a danas su zaboravlje­ni, neki su i nestali s nogometne mape, većina nije ni u primisli izbornika Zlatka Dalića. Šanse da ćemo ih jednog dana opet vidjeti u kockastom dresu za mnoge s popisa “izgubljeni­h” zvijezda HNL-a više ne postoje.

Recimo poput Olivera Zelenike. Prije samo četiri godine bio je na “sedmom nebu”, Niko Kovač poveo ga je kao trećeg vratara na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu. Mladom vrataru to je ostao vrhunac i najsvjetli­ji trenutak karijere jer već dvije godine poslije bio je bez kluba nakon što je raskinuo ugovor s Dinamom.

Sammir se vraćao u Dinamo

Pokušao je u poljskoj Lechiji iz Gdanjska u kojoj je u sezonu i pol skupio tek 90 minuta, a ove sezone sreću je potražio u Nizozemsko­j, u drugoligaš­u NEC Nijmegenu kojem se priključio usred sezone. Branio je na posljednje dvije utakmice svoje momčadi, trenutačno desete u ligi od 20 ekipa, i primio je dva pogotka. I njegov kolega vratar Ivan Vargić, nominalno treći čuvar mreže reprezenta­cije na Euru 2016., posljednji­h se sezona muči s minutažom. Đakovčanin­u je dugo vremena trebalo da zasluži poziv pa kada je tadašnji izbornik Igor Štimac prvi put prozvao njegovo ime, Vargić je u toj mjeri bio zatečen da čak ni putovnicu nije imao. Ipak, skupio je tri nastupa uz simboličnu minutažu u prijateljs­kim utakmicama (po minutu protiv Argentine i Rusije, odnosno osam protiv Sjeverne Irske), a sjajne intervenci­je u Rijeci osigurale su mu transfer u Lazio.

U Rimu međutim pored nedodirlji­vog Thomasa Strakoshe nije mogao računati na mjesto među vratnicama. Skupio je 270 minuta u dvije sezone prije nego što je prošlog ljeta otišao na posudbu u ciparski Anorthosis gdje je opet završio na klupi iako je sezonu počeo kao prvi vratar.

Hrvatsku je na velikom natjecanju predstavlj­ao i Sammir oko kojega su se oduvijek lomila koplja, a njegovo pozivanje u reprezenta­ciju izazvalo je puno kontroverz­i. Skupio je sedam nastupa u vrijeme Štimčeva i Kovačeva izbornikov­anja, bio je i sudionik SP-a 2014. na kojem je odigrao 72 minute u 4:0 pobjedi protiv Kameruna, što mu je bio i posljednji nastup za “nogometnu domovinu”. Nema tome godinu dana kako je Sammir hrabro najavljiva­o povratak u reprezenta­ciju, ali to će mu očito ostati pusti san. Danas

 ??  ?? iz Lazija je otišao na posudbu u Anorthosis gdje je opet završio na klupi
iz Lazija je otišao na posudbu u Anorthosis gdje je opet završio na klupi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia