Večernji list - Hrvatska

(NE)DJELA KIPARA

-

Kažu da je ljepota u oku promatrača. No i uz najbolju volju, teško je pronaći estetsku, a kamoli umjetničku vrijednost u novoj maniji, pravoj pošasti koja je zavladala svijetom jer bizarnim spomenicim­a koji se dižu u slavu nogometaša nema kraja.

Počelo je kičastim spomenikom u čast Alexisa Sancheza u njegovu rodnom Tocopillu, rudarskom mjestu na sjeveru Čilea čiji je najpoznati­ji stanovnik veznjak Manchester Uniteda.

Štoviše, jedna od središnjih centralnih ulica nosi njegovo ime. Spomenik je šaren, a autori su ga, da zaokruže kičasto djelo, ukrasili golemim grbovima svih momčadi u kojima je igrao i svim trofejima koje je u karijeri osvajao. Dok se svijet još oporavljao od tog šoka, objelodanj­eno je novo umjetničko (ne)djelo, i to u čast ponajbolje­m nogometašu svih vremena Cristianu Ronaldu.

Samouki portugalsk­i umjetnik Emanuel Santos potpisao je taj “zločin” koji je jedno vrijeme bio izložen u zračnoj luci u Madeiri, a postao je predmet poruge cijelog svijeta.

– Pa ni Isus nije mogao udovoljiti svima. Ne znam u čemu je problem. Ovo je pitanje ukusa, nije baš tako jednostavn­o, nekima se sviđa, nekima ne. Radio sam prema Ronaldovoj fotografij­i koju sam pronašao na internetu – branio je svoje djelo Santos, koji se teško nosio s kritikama.

Povukao se u izolaciju od svijeta, tonuo u depresiju... Uprava zračne luke, pritisnuta negativnim reakcijama, naložila mu je godinu dana poslije da “popravi” štetu i napravi novo poprsje. Drugi Santosov uradak bio je puno prihvatlji­viji, no kako je i sam kipar rekao, sve je stvar ukusa.

Diego: Hvala, baš je lijep...

Naime, nakon što je prva Ronaldova bista završila na smetlištu povijesti, to se nije svidjelo pojedinim stanovnici­ma Madeire koji su čak i peticijom tražili da se stara bista vrati na svoje mjesto jer je postala “otočka atrakcija”.

Taj “uspjeh” s Ronaldom Santosu je pak donio novi posao jer je engleska kladionica Paddy Power od njega naručila još jednu bistu, a “žrtva” je ovaj put bio Gareth Bale.

Na uveseljava­nje svijeta novim bizarnim uracima s temom nogometa nije se dugo čekalo – u indijskoj Calcutti podignut je spomenik, i to u natprirodn­oj veličini, u čast jednog od najvećih u povijesti – Diega Armanda Maradone.

– Hvala na lijepom spomeniku, oduševljen sam što sam u Indiji dobio ovako velik spomenik – zbunjeno je komentirao Maradona statuu visoku 3,65 metara koja je impozantna, ali mu baš nimalo ne sliči.

Ili vrlo, vrlo malo...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia