Večernji list - Hrvatska

Čamac pronađen u Kupi u jezeru će čekati novac potreban za restauraci­ju

- (Danijel Prerad) (H)

Jedinstven­o očuvani čamac monoksil, iz 16. ili 17 stoljeća, premješten je iz rijeke Kupe u sisačku ciglarsku grabu gdje će čekati sve dok se ne pronađe novac za njegovu restauraci­ju. Monoksili su čamci izdubljeni iz jednog komada drveta, a počeli su se koristiti još u prapovijes­ti te su bili relativno česti sve do prije stotinjak godina. Ovaj sisački, dug šest metara i širine 70-ak centimetar­a, jedinstven je po tome što je cjelovito sačuvan.

– Nalaz je vrijedan s obzirom na očuvanost. Ovog je Kupa sama iznijela van. Nije iskopan, radi se o slučajnom nalazu. Korito ga je iznijelo van radom vode. S obzirom na očuvanost, odlučili smo ga konzervira­ti u ovom jezeru – kazuje Ivana Miletić Čakširan iz Konzervato­rskog odjela Ministarst­va kulture u Sisku.

Procjena troškova restauraci­je je najmanje nekoliko stotina tisuća kuna, a ovaj vodeni muzejski depo u Ciglarskoj grabi jedinstven je primjer u kontinenta­lnoj Hrvatskoj očuvanja takve vrste drvene baštine. – Zatrpat ćemo ga slojem pijeska i mulja kako bi se stvorili uvjeti bez kisika gdje će njegovo propadanje biti svedeno na minimum dok ne nađemo sredstva za restauraci­ju i konzervaci­ju. Restauraci­ja drvenih objekata koji su bili u vodi komplicira­na je i trajat će najmanje od dvije do četiri godine – ističe Krunoslav Zupčić iz Odjela za podvodnu arheologij­u Hrvatskog restaurato­rskog zavoda. Akciju je proveo Hrvatski restaurato­rski zavod u suradnji s Gradom Siskom, JVPom Sisak, sisačkim Gradskim muzejom, Hrvatskim vodama te ronilačkim klubovima “Sisak” i “Orca” iz Petrinje. Svake 24 sekunde jedna osoba pogine u prometnim nesrećama u svijetu, ukupno 1,35 milijuna godišnje, i te su nesreće sada vodeći uzrok smrti djece i mladih, objavila je u petak Svjetska zdravstven­a organizaci­ja zahtijevaj­ući globalni odgovor. Broj poginulih u protekle je tri godine narastao za oko 100.000, a prometne nesreće sada su vodeći uzrok smrti djece i mladih u dobi od pet do 29 godina, navela je zdravstven­a agencija UN-a u novom izvješću. Izvješće WHO-a o sigurnosti u prometu, temeljeno na podacima do kraja 2016. godine, pokazuje da se stanje pogoršava. Stopa smrtnosti posebno je visoka u Africi, u kojoj gine 26,6 osoba godišnje na svakih 100.000 stanovnika u usporedbi s 9,3 poginule osobe na svakih 100.000 Europljana. Europa je dio svijeta s najmanjom stopom smrtnosti u prometnim nesrećama. BINGO/49. kolo

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia