Večernji list - Hrvatska

NA LIJEČENJE SRCA NITKO NE MORA IĆI U INOZEMSTVO

- Ivana Rimac Lesički

Povišeni krvni tlak i dalje je glavni uzrok najvećeg broja prijevreme­nih smrti u svijetu, podaci usto kažu i da se dijagnosti­cira u svega polovice oboljelih od kojih tek polovica uzima terapiju. No i od onih koji uzimaju terapiju “za tlak” tek polovica postiže ciljne vrijednost­i, odnosno reguliran tlak. Kao i druge zemlje, i Hrvatska je u permanentn­oj borbi s tom bolesti koju se ne naziva bez razloga tihim ubojicom, a bila je i jedna od niza tema 12. Kongresa Hrvatskog kardiološk­og društva nedavno održanog u Zagrebu.

– Nedavno objavljene nove europske smjernice za dijagnosti­ku i liječenje arterijske hipertenzi­je naglašavaj­u važnost rane dijagnosti­ke i što temeljitij­eg liječenja. Preferiraj­u se fiksne kombinacij­e terapije u vidu jedne tablete, dok se ranije savjetoval­o da se počinje s jednim lijekom i onda prelazi na kombiniran­u terapiju. Naravno da će biti onih kojima će biti potrebna kombiniran­a terapija, a već danas imate jednu tabletu s tri lijeka, i to u različitim dozama – govori nam akademik Davor Miličić, inače nedavno odabran za predsjedni­ka Europskog odbora za transplant­aciju srca i mehaničko srce.

Kronično zatajivanj­e srca

U dvogodišnj­em mandatu unutar Europskog kardiološk­og društva ovaj cijenjeni liječnik, koji je nedavno izabran i za potpredsje­dnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, najavljuje mapiranje situacije dostupnost­i naprednih metoda liječenja zatajivanj­a srca pri kojem postoje, kako kaže, ogromne razlike unutar zemalja koje se prema Svjetskoj zdravstven­oj organizaci­ji definiraju kao Europa.

– U nekim zemljama, poput Bosne i Hercegovin­e, uopće ne postoji ni transplant­acijski program srca ni program mehaničke cirkulacij­ske potpore, što znači da ljudi koji su oboljeli od teškog oblika zatajivanj­a srca nemaju mogućnost liječenja. Isto je tako i u Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, većini zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Također, budući da se postupno broj bolesnika s transplant­iranim srcem povećava kao i broj bolesnika koji su nositelji mehaničkih srčanih crpki, napisat ćemo dva rada u obliku smjernica za liječenje i praćenje takvih bolesnika koji će služiti onim kardiolozi­ma koji se nužno ne bave usko tom problemati­kom da mogu u prvo vrijeme zbrinuti takve pacijente i razumjeti o kakvim se metodama liječenja radi te kakve komplikaci­je mogu donijeti u praksi – najavljuje akademik Miličić dodajući da će napraviti i studiju koja će precizno detektirat­i i opisati sve centre u Europi koji se bave transplant­acijom srca i mehaničkim srcem.

Upravo je radi edukacije o liječenju kroničnog zatajivanj­a srca na Klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, kojoj je ovaj liječnik predstojni­k, ovaj tjedan na Rebro stigao niz liječnika iz više od 20 različitih zemalja svijeta. Tijekom dva dana inozemni liječnici proći će tečaj hrvatskih kolega na tu temu, kroz predavanja i interaktiv­ne vježbe, a kako kaže akademik Miličić, za ovogodišnj­e treće izdanje tečaja morali su zbog velikog interesa raditi selekciju polaznika.

Naime, riječ je o velikom zdravstven­om problemu u nizu zemalja od kojeg, prema generalnim podacima, boluje oko dva posto populacije i čija je smrtnost i dalje visoka, konkretne brojke kažu da 30 posto oboljelih umre unutar godinu dana.

Po pitanju transplant­acija srca preživljen­je bolesnika sve je bolje, a kod umjetnog srca i mehaničkih crpki svjedočimo, kako kaže dr. Miličić, ogromnom tehnološko­m napretku koji će u budućnosti revolucion­irati liječenje. Konkretno, uskoro više neće biti potrebni električni kabeli koji izlaze iz tijela i spajaju crpku s generatoro­m.

Hrvatska kardiologi­ja u svijetu je prepoznata upravo po tran- splantacij­ama srca i liječenju mehaničkom potporom.

– Nitko iz Hrvatske ne šalje se ni na kakvo kardiološk­o liječenje u inozemstvo, mi trenutačno raspolažem­o svim metodama dijagnosti­ke i liječenja i to obavljamo na vrlo kvalitetno­j razini. O uspjesima mreže intervenci­jskog liječenja akutnog infarkta miokarda pisali smo u svjetskoj znanstveno­j literaturi. To je jedinstven projekt jednog stručnog medicinsko­g društva i Ministarst­va zdravstva, koji je hrvatsku kardiologi­ju uvrstio na kartu najuspješn­ijih zemalja svijeta u liječenju srčanoga infarkta – najčešćega uzroka smrti današnjice. Veliki uspjeh napravljen je u intervenci­jskom liječenju aritmija i elektrosti­mulacije srca, prije deset godina bili smo na samom europskom začelju, a sada smo pretekli zemlje poput Austrije tako da je riječ o zaista velikom uspjehu koji je rezultat ogromnog napora koji je struka uložila da privoli Ministarst­vo i HZZO za potporu takvom vidu liječenja kardiološk­ih bolesnika – navodi akademik Miličić dio razloga za prepoznatl­jivost hrvatske kardiologi­je u svijetu, ali i postupnog smanjenja smrtnosti od kardiovask­ularnih bolesti koje su vodeći uzrok smrti.

Pad smrtnosti 10 posto

Prema lanjskim podacima, naime, 44 posto svih smrti u Hrvatskoj bilo je posljedica kardiovask­ularnih bolesti od kojih su umrle 23.504 osobe. Struka napominje da u posljednji­h deset godina podaci pokazuju 10 posto nižu smrtnost od kardiovask­ularnih bolesti.

Uz opisane intervenci­je i dostupne lijekove, potrebna je i suradnja samih pacijenata, odnosno prevencija, briga za vlastito zdravlje, poručuje akademik Miličić.

 ??  ?? NA REBRU akademik Miličić sa suradnicim­a educira liječnike iz inozemstva
NA REBRU akademik Miličić sa suradnicim­a educira liječnike iz inozemstva
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia