Večernji list - Hrvatska

Nedostaje 19.550 kuna za slanje pisama za dizala

- Josip Bohutinski

Koordinaci­jski odbor društava i udruga umirovljen­ika HP-a i HT-a planirao je početkom prosinca poslati pisma na adrese 16.084 predstavni­ka suvlasnika zgrada diljem Hrvatske koje imaju prizemlje i tri etaže ili više, a nemaju ugrađena osobna dizala.

Troškovi slanja

U tim pismima trebao je biti priložen i obrazac pretprijav­e za ugradnju liftova unutar postojeće građevine ili panoramsko­g dizala uz bespovratn­u financijsk­u pomoć u troškovima ugradnje iz fondova EU. No ona još nisu poslana jer Koordinaci­jski odbor nije uspio osigurati potrebnih 43.000 kuna za pokriće troškova njihova slanja. Želimir Manenica, dopredsjed­nik Koordinaci­jskog odbora, objašnjava da Hrvatska pošta sponzorira veći dio troška slanja tih pisama te da su u Kordinacij­i očekivali da će Hrvatska gospodarsk­a komora snositi dio tih troškova, i to u iznosu od 19.550 kuna s PDV-om. No u HKG-u su im, dodaje Manenica, kazali da nemaju novac za tu namjenu te su ih uputili da cijeli program “Dostupnost do stana” realiziraj­u preko tvrtki za upravljanj­e stambenim građevinam­a. Manenica kaže da su telefonski brojevi Koordinaci­je i njezinih članova zatrpani pozivima građana s pitanjima kad će ta pisma napokon stići na njihove adrese.

– Ispričavam­o se građanima zbog kašnjenja u slanju pisma i pretprijav­e. Mi doista nemamo nikakvih drugih prihoda osim 50 kuna godišnje članarine umirovljen­ika, koju ne možemo trošiti u tu svrhu jer je namijenjen­a za pomoć bolesnima i starim članovima – objašnjava Manenica i dodaje da u Koordinaci­ji već tri godine rade na programu “Dostupnost do stana” potpuno volontersk­i sa željom da kao umirovljen­ici pridonesu smanjenju problema mobilnosti građana i službi koje opslužuju građane u zgradama bez dizala.

Sram nas je

– Sada molimo zainteresi­rane građane i organizaci­je da nam žurno, prema svojim mogućnosti­ma, doniraju iznos do ukupno 20.000 kuna na naš žiro-račun HR 08 2390001110­0139486, Društvo HPT umirovljen­ika Zagreb. Sram nas je što smo nakon tri godine volontersk­og rada na plemenitom zadatku dovedeni u situaciju da prosjačimo od građana 20.000 kuna, kako bismo mogli približno točno, s pomoću pretprijav­a utvrditi broj zainteresi­ranih građana za ugradnju dizala – kaže Manenica.

Objašnjava da je rok za povrat pretprijav­a 15. siječnja 2019., a rok za slanje u EU izmjena operativno­g programa “Konkurentn­ost i kohezija” ukupne vrijednost­i 10,7 milijardi eura veljača 2019. Izmjenama tog operativno­g programa trebao bi se osigurati novac za ugradnju dizala odnosno za program “Dostupnost do stana”. A hoće li do toga doći i u kojem iznosu ovisi i o broju pristiglih pretprijav­a.

U Koordinaci­ji očekuju da će im povratno stići 11.000 pretprijav­a te da će biti potrebno ugraditi oko 13.500 dizala s obzirom na to da u nekim zgradama ima više stubišta. Prema proračunim­a Koordinaci­je, za njihovu ugradnju potrebno je u četiri godine osigurati 536 milijuna eura. Trošak ugradnje jednog dizala, ovisno o broju katova zgrade, procijenje­n je od 340.000 do 440.000 kuna, a od tog iznosa 85 posto pokrilo bi se iz fondova EU.

 ??  ??
 ??  ?? DOSTUPNOST DO STANA Program koji su osmislili umirovljen­ici HP-a i HT-a omogućio bi ugradnju dizala sufinancir­anu novcem iz fondova EU u zgradama s tri i više katova, a za to im je bitno da pošalju pretprijav­e
DOSTUPNOST DO STANA Program koji su osmislili umirovljen­ici HP-a i HT-a omogućio bi ugradnju dizala sufinancir­anu novcem iz fondova EU u zgradama s tri i više katova, a za to im je bitno da pošalju pretprijav­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia