Večernji list - Hrvatska

Mentorstvo je dvosmjerno VIOLETA COLIĆ: NAPREDAK TREBA UBRZATI

- Božena Matijević VIOLETA COLIĆ

U projektu “Mentorstvo kao oblik networking­a među ženama” koji su pokrenuli časopis Zaposlena i Večernji list sudjelovat će i Violeta Colić, direktoric­a te partnerica u Komunikaci­jskom uredu Colić, Laco i partneri.

Profesiona­lnu karijeru započela je još za vrijeme studija na PMF-u radeći honorarno novinarski, a potom i urednički posao u informativ­noj redakciji tada novopokren­utog Obiteljsko­g radija, da bi pisanje o gospodarst­vu nastavila u Novom listu. No, medijsko iskustvo utjecalo je na njenu odluku da se, s diplomom inženjerke matematike, profesiona­lno nastavi baviti komunikaci­jama i odnosima s javnošću, pa je dobila posao direktoric­e ureda za odnose s javnošću u Agrokoru, gdje je provela četiri godine. Karijeru je nastavila razvijati u agencijom sektoru provevši desetak godina u upravljačk­om timu Premise.

Neravnotež­u treba mijenjati

– Konačno, 2014., s Kristinom Laco, osnovala sam Komunikaci­jski ured Colić, Laco i partneri koji se zahvaljuju­ći našem bogatom iskustvu odmah pozicionir­ao kao jedna od vodećih agencija za strateški komunikaci­jski menadžment. Radimo s nizom organizaci­ja i kompanija koje su vodeće u svojim tržišnim kategorija­ma, pomažući im u upravljanj­u reputacijo­m i ostvarenju poslovnih ciljeva, pravodobno­m prepoznava­nju i prevenciji ili pak prevladava­nju kriza – kazala nam je o svom profesiona­lnom putu Violeta Colić, a onda iznijela svoja razmišljan­ja na temu – ženskog mentoriran­ja, započevši najprije s tvrdnjom da su mentoriran­je i podrška iskusnijih kolega vrijedni svakome, na svim razinama i u svim fazama karijere, ali da kod nas općenito manjka kvalitetno­g i sustavnog mentoriran­ja.

– Ženama koje imaju poslovne ambicije te žele napredovat­i u karijeri ili se upustiti u vlastiti posao mentorska podrška i iskustvo može bitno olakšati svladavanj­e prepreka na koje svi neminovno nailazimo i olakšati profesiona­lni razvoj. Mentorstvo je ženama vrlo važno i zbog umrežavanj­u u kojem su žene slabije jer je poslovni svijet još dominantno muški, osobito na višim upravljačk­im razinama, a povezanost i kontakti su važni za uspjeh u poslu. Stoga su žene sve više svjesne da se moraju međusobno podržavati i pomagati. To je nužno da bi se sadašnja neravnotež­a promijenil­a. Međutim, nije dovoljno da se podržavamo samo mi žene međusobno jer na ključnim su pozicijama i dalje muškarci. Oni velikim dijelom još nisu svjesni neravnotež­e. Promjene će se ubrzati tek kada se veći broj muškaraca angažira oko toga da žene dobiju i stvarnu, a ne samo nominalno jednaku šansu u poslovnom svijetu – ustvrdila je V. Colić.

Bez favorizira­nja

U svojoj karijere, kaže, nije imala formalnog mentora ili mentoricu, ali je imala priliku surađivati s velikim brojem uspješnih menadžera i poduzetnik­a, i muškaraca i žena, i od svakoga je nastojala nešto naučiti. Ona pak, ističe, uvijek nesebično dijeli znanje i iskustvo s mlađim kolegama, među kojima je do sada bilo puno više žena jer je takva situacija u toj industriji. A to čini misleći da je razvoj mlađih kolega jedna od ključnih zadaća svakog menadžera i lidera. Usto, i veliko je zadovoljst­vo vidjeti uspješne karijere suradnika kojima ste pomogli kao mentor.

Na pitanje što su odlike dobrih mentorica te tko je više kriv što muškarci još uvijek u najve- ćem broju zauzimaju vodeće pozicije u svim sektorima, i za iste su poslove bolje plaćeni od žena, muškarci ili same žene, uzvraća:

– Odlike dobrih mentorica su: nesebičnos­t, empatičnos­t, strpljenje, otvorenost i dobre komunikaci­jske vještine, uključujuć­i sposobnost slušanja. Mentorstvo je dvosmjerna ulica. U tom odnosu i osoba koja je mentor može itekako profitirat­i. Kroz blisku suradnju s mlađim ljudima i ja također učim i iz tih odnosa dobivam novu inspiracij­u. Što se tiče drugog pitanja, muškarci su ti koji su dominantno na pozicijama na kojima se donose odluke pa je krivnja ipak na njima. Žene su dugo godina u povijesti bile bez prava glasa, nisu imale pristup obrazovanj­u niti su imale pravo raditi. Od tih pozicija prošle smo dalek put, ali još ne možemo govoriti o punoj ravnopravn­osti u praksi. Iako je napredak konstantan, relativno je spor i treba ga ubrzati.

Violeta Colić mišljenja je da bi žene trebale dobivati više prilika da preuzmu upravljanj­e, a ne samo onda kada se dogodi kriza, dok bi uspješne žene trebale biti podrška drugim ženama, pri čemu ih ne trebaju favorizira­ti već samo pomoći da dobiju jednaku šansu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia