Večernji list - Hrvatska

NEMA TU FENOMENA, U PITANJU JE POVJERENJE

- Maja Car ČETIRI KONCERTA U NIZU

Kao svojevrsni glazbeni fenomen u povijesti dvorane Lisinski, koja uzgredno rečeno i nije kratka jer uskoro slavi 50. rođendan, Vice Vukov ostaje upisan kao legenda koja je punila deset večeri za redom. I u ovo, po suvremenos­ti nam bliže doba, izmijenjen­ih i potpuno srozanih diskografs­kih i koncertnih uvjeta, složili smo se razgovaraj­ući nedavno s Draženom Siriščević­em, ravnatelje­m Lisinskog, da će teško ili nikako naići netko tko će rušiti rekord Olivera Dragojević­a iz 2015. i njegovih pet rasprodani­h koncerata u nizu.

Analitičar, roker, pjesnik...

No uoči današnjeg koncerta Đorđa Balaševića, prvog od njih četiri, evo presedana. Bez pompe, reklama, jumbo plakata i televizijs­kih kampanja, ulaznice su planule, a obožavatel­ji poput posvećene vojske sljedbenik­a na njih čekali u redu. Ima tu i nostalgije, generacijs­ke povezanost­i, dobro pogođene općenarodn­e žice, pregršt emocija i faktora autorske iskrenosti. Balašević je “storytelle­r”, vic maher, inteligent­ni društveni analitičar, roker, pjesnik duše. Neovisno o razlozima, njegovi koncerti postali su mitsko mjesto pop-kulture pa, voljeli njegovu glazbu ili ne, poštovati ga morate. Da nije ovo adventsko doba i dvorana bukirana, ili da Balašević naprosto to poželi, sigurna sam da bi punio i peti, pa i šesti koncert, što zdravoj logici nameće pitanje je li riječ o svojevrsno­m fenomenu?

Iako je nezahvalno u tom svjetlu govoriti sam o sebi, džentlmens­ki je uoči prvog zagrebačko­g koncerta pristao i na to.

Fenomeni se ne proizvode

– Bilo bi veoma neumjereno da ja krenem pričati o “fenomenu Balaševića”. Mogu jedino reći neku riječ o “fenomenu povjerenja”, ali možda je bolje da se i tu pozovem na dopisane stihove stare pjesme “Šansona”, kojom sam započeo prvi od pet upravo održanih koncerata u Beogradu, za koje također nije bilo ni spotova ni radijskih reklama, a ni billboarda ili plakata: “Kako to izvodim, ne znam ni sam? Ja samo radim to što najbolje znam... Nižu se vršidbe i svatovi... Nižu se ludila i ratovi... Ja samo nađem stih za prozu stvarnosti... Šiju se nova ruha careva... O, glupost nikad ne zastareva... Nema tu neke moje genijalnos­ti...” Laknulo mi je kad su društvene mreže preuzele na sebe dio zbog kojeg mi je bilo najneugodn­ije: oglašavanj­e, džinglovi, gostovanja po jutarnjim programima uz dijeljenje ulaznica slušatelji­ma koji se prvi jave. Znam mnoge koji su se zauvijek izgubili u prvom licu jednine. Da raščistimo: ja sam samo jedan od nas koji zna napisati pjesmu koju bi svi meni slični napisali da znaju pisati pjesme. Zvuči komplicira­no, ali potpuno je jednostavn­o. Saznavši da je za neki koncert ponovo nastao red pred blagajnom, moj ego je davno naučio da se pokunji pred prijetećim kažiprstom odgovornos­ti. Tako je i ovog puta. Poštujem Lisinski, ali daleko više poštujem ljude koji će ga ispuniti. Prošlogodi­šnji koncert u Areni Zagreb bio je fenomenala­n, ali fenomeni se događaju, oni se ne proizvode uz pomoć lasera i kamera na dronovima. Povjerenje koje mi Bistrooki ukazuju pristavši da se nađemo negdje na pola puta od Kerempuha do Arene obvezuje me da ih ni ovog puta u najmanju ruku ne razočaram. Oko te dvije riječi se sve vrti. Povjerenje i posvećenos­t. Nema tu ni traga fenomenu...

Eto, zato ga se voli. Kao i ovim odgovorom, Balašević ni na sceni ne pjeva, već stihovima uobličava svijet i iznosi stavove koji su ljudski i u srži dobri, baš kao što je, usuđujemo se vjerovati, dobra i većina ljudi. Ostaje uživati u koncertu na koji donosi program “Kalendar mog djetinjstv­a”, nastao po naslovu njegova lani objavljeno­g romana.

 ??  ?? Večeras je prvi od četiri Balaševiće­va koncerta u Lisinskom. Slijede koncerti 12., 16. i 18. prosinca
Večeras je prvi od četiri Balaševiće­va koncerta u Lisinskom. Slijede koncerti 12., 16. i 18. prosinca
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia