Večernji list - Hrvatska

Gobac: Ne “pucamo” na medalju, već želimo na OI

- Damir Mrvec

Lino Červar, izbornik hrvatske rukometne reprezenta­cije, odredio je popis na kojem je 28 igrača koji će kandidirat­i za nastup na Svjetskom prvenstvu koje počinje 10. siječnja u Njemačkoj i Danskoj. Iznenađenj­a nema, a od onih na koje je Červar računao nedostaju Mamić, Marić i Pavlović. Sva su trojica ozlijeđena. Prvi dio priprema od 20. do 23. prosinca održat će se u Zagrebu, drugi dio od 26. do 31. prosinca u Poreču, a treći dio od 1. do 9. siječnja u Poreču.

– Kompletni ćemo biti tek u trećem dijelu priprema kada nam se priključe igrači iz njemačke lige. Nažalost, kompletni ćemo odraditi tek sedam-osam treninga i odigrat ćemo dvije utakmice 5. i 6. siječnja u Poreču protiv Italije i Crne Gore. Nakon tih utakmica odredit ću 16 igrača koji će putovati u München gdje igramo prvi krug. Vodimo točno 16 igrača, a bude li potrebe, onda će netko doći u München koji nije daleko. Bolje je da višak igrača trenira u svojim klubovima i, ako budu trebali, neka dođu spremni na SP – istaknuo je Červar.

Izbornik će puno toga temeljiti na igri obrane.

Malo smo “tanki” u napadu

– U napadu smo malo “tanki”, posebice na mjestu lijevog vanjskog pucača. No puno sam puta rekao da utakmice dobiva obrana, a ne napad. Igrat ćemo na SP-u tri vrste obrana – 6-0, 5-1 duboku i plitku te 5+1. Jako će biti važno koji će igrači igrati u obrani na mjestima tri i četiri. Tko se tu nametne, taj će sigurno putovati na SP, a tu mislim na pet kružnih napadača koje imamo i koji mogu igrati na tim pozicijama – naglasio je Červar.

Zoran Gobac, dopredsjed­nik HRS-a, tradiciona­lno se obratio medijima uoči još jednog velikog natjecanja.

– Nama će prvi i glavni cilj biti izboriti mjesto koje nas vodi na jedan od tri kvalifikac­ijska turnira za odlazak na Olimpijske igre u Tokio 2020. godine. Naravno, ako se pruži prilika za medalju, sigurno ćemo je prihvatiti. No treba biti objektivan i priznati da imamo puno problema s ozljedama igrača. Jako će nam nedostajat­i Marino Marić, pa i Domagoj Pavlović koji bi sigurno bili među 16 za SP. Skupina s Islandom, Španjolsko­m i Makedonijo­m nije nimalo slaba i bit će jako važno prenijeti što više bodova u drugi krug gdje nas sigurno čekaju Francuska i domaćin Njemačka – rekao je Gobac.

Kako spasiti ženski rukomet

Potom se dotaknuo teme Halila Jaganjca.

– Dobro je da je iz Metalurga došao u hrvatski klub, u Nexe. Znam da sam osobno razgovarao s njegovim bratom i dogovor je prije ljeta bio da dođe u PPD Zagreb i to po uvjetima – 50.000 eura odmah, a 50.000 eura u siječnju. Ne znam gdje je na kraju zapelo, ali je činjenica da se u Hrvatskoj pojavio klub koji ima jaku platežnu moć i meni je to drago. Samo, pitam se kako su ga mogli platiti kada imaju pet puta manji budžet od PPD Zagreba. Daj Bože da Jaganjac bude koristan za hrvatsku reprezenta­ciju na ovom SP-u. Ma, bit će on koristan, samo je pitanje hoće li to biti na ovom velikom natjecanju ili na nekim budućima – rekao je Gobac.

Na tremu PPD Zagreb – Lino Červar Gobac je rekao:

– To nije tema ove konferenci­je. Znam samo da je bio dogovor da Lino bude na klupi PPD Zagreba do kraja ove godine, a onda da se posveti reprezenta­ciji. Ako je u međuvremen­u došlo do nekih nesporazum­a, to sigurno nije bilo sa mnom. Lino je zaslužni hrvatski trener i plan je da se od hrvatske reprezenta­cije oprosti nakon Igara u Tokiju – rekao je Gobac.

Što ćemo sa ženskom reprezenta­cijom?

– Moramo je spasiti da ne potone na samo dno. Nikome nije u interesu da uništi ženski rukomet i mi kao Savez maksimalno ćemo pomoći – zaključio je Gobac.

 ??  ?? IVAN SLIŠKOVIĆ Povratnik u reprezenta­ciju ove godine igra dobro u njemačkom Göppingenu
IVAN SLIŠKOVIĆ Povratnik u reprezenta­ciju ove godine igra dobro u njemačkom Göppingenu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia