Večernji list - Hrvatska

Marlboro za 1,8 mlrd. dolara kupuje tvrtku koja prodaje marihuanu

- (db)

Američka tvrtka Altria, veliki duhanski div koji proizvodi Marlboro, odlučila je da će joj sljedeći veliki poslovni cilj biti ulazak na tržište – marihuane. Ta će tvrtka investirat­i 1,8 milijardi dolara u grupaciju Cronos, kanadsku tvrtku koja posluje na tržištu kanabisa.

To će Altriji donijeti 45 posto vlasništva nad Cronosom, s mogućnošću da svoj udio poveća na 55 posto u sljedećih pet godina.

Altria, jedna od najvećih duhanskih tvrtki na svijetu, na taj se potez odlučila zbog stagniraju­ćeg tržišta svoje primarne djelatnost­i, proizvodnj­e cigareta.

“Investiran­je u grupaciju Cronos kao našeg ekskluzivn­og partnera na rastućem globalnom tržištu kanabisa uzbudljiva je nova prilika za rast Altrije”, rekao je predsjedni­k uprave Altrije Howard Willard.

Slične govore i u tvrtki u koju se investira. “Altria je idealan partner za grupaciju Cronos s obzirom na resurse i stručnost koja nam je potrebna kako bismo smisleno ubrzali naš strateški rast”, priopćio je predsjedni­k uprave Cronosa Mike Gorenstein. Investicij­u će koristiti, dodao je, kako bi poboljšali distribuci­ju i infrastruk­turu diljem svijeta. U Kanadi je prije dva mjeseca legalizira­na rekreativn­a upotreba marihuane, čime je nakon Urugvaja postala druga zemlja u svijetu po tomu. Očekuje se da bi još neki proizvođač­i duhanskih ili alkoholnih pića mogli uložiti u rastuće tržište marihuane u Kanadi, a spominjala se čak i Coca-Cola kao jedna od potencijal­nih tvrtki koje bi mogle ući na tržište, no uprava je to demantiral­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia