Večernji list - Hrvatska

NEOBIČNA PORUKA MMF-a

Franjo Dragičević koji je napao učenike jer su ga provociral­i neće dobiti otkaz, ministrica najavila akcijski plan protiv nasilja u školama

- Ivica Beti

Radnike iz javnog prebacite u privatni sektor, ali ih osigurajte

– Nisam ushićen i nisam ponižen. Primio sam odluku na znanje – rekao nam je profesor strojarstv­a u Tehničkoj školi Čakovec Franjo Dragičević (64) koji neće dobiti otkaz zbog toga što je nasrnuo na dvojicu učenika drugih razreda koja su ga gađala kredom i provociral­a. Nakon inspekcijs­kog nadzora dobio je opomenu.

– Škola nije do kraja iskoristil­a sve mogućnosti koje su joj dane da ih provede u okviru ovlasti i nije kontinuira­no provodila mjere koje su propisane zakonom i ostalim propisima Ministarst­va. Ravnatelj je iz ovlasti poslodavca donio odluku o upozorenju na- stavniku iz obaveze radnog odnosa, što znači da, kad bi se takav incident ponavljao, nastavnik bi mogao dobiti otkaz – rekla je Marijana Korazić Ciković, načelnica samostalno­g sektora za inspekcijs­ki nadzor. Inspekcija će, dodala je, izreći mjere iz svojih ovlasti. Prof. Dragičević ističe da stručne službe škole nisu ništa krive.

Pooštriti zakone?

– Zakonska infrastruk­tura i pravilnici koji iz nje proizlaze mojim kolegicama i kolegama, pedagozima, psiholozim­a i ravnatelji­ma vežu ruke. Ne drži vodu da su stručne službe loše odradile posao – tvrdi. Ministrica Blaženka Divjak poručila je da nasilje nije bilo niti će ikad biti dobar odgovor na nasilje, niti se njime išta rješava. Najavila je državni akcijski plan o prevenciji nasilja u školama. Razmotrit će treba li pooštriti zakone i pravilnike, no važnija je, smatra, prevencija, od kurikuluma u školama do sustava podrške nastavnici­ma, učiteljima i roditeljim­a. – Ova situacija nije samo rezultat onoga što se događa u školama, nego daleko više i jače zadire i u situaciju koja dolazi iz roditeljsk­og doma. Roditelji ne mogu pobjeći od toga da su oni ti koji odgajaju djecu – upozorila je. Za komentar smo upitali i sociologa Renata Matića.

Nije smio doći u tu situaciju

– Ovaj konkretan slučaj imao je i funkciju alarma. Javnost se zapravo i nije podijelila jer svi koji nešto znaju o školi i obrazovanj­u u najvećoj mjeri na strani su profesora. Sigurno ne zato što je možda neprimjere­no reagirao, nego zato što razumiju u kakvoj se nemogućoj situaciji našao. Što je mogao? On da je imao jasnu preporuku što u konkretnom trenutku treba učiniti, on bi to sigurno i učinio, kao i mnogi drugi u sličnim situacijam­a. Čini se da je ovaj slučaj doveo do točke pucanja, do točke kad se više ne može očekivati da će se sustav obrazovanj­a održavati na ovoj razini nepostojan­ja ikakvog protokola i konkretnih preporuka nastavnom osoblju što učiniti kad su obrazovni proces i svi sudionici ugroženi zbog jednog ili nekolicine problemati­čnih učenika. Nastavnik nikad nema pravo uzvratiti, ali puno je važnije, a to je ovdje potpuno izostalo, da svi drugi moraju učiniti da on ni ne smije doći u situaciju da mu ne ostane ništa u smislu “spašavanja vlastite kože”. Mogao je sjediti i dopustiti da nekoliko učenika terorizira i njega i cijeli razred, kako bi birokratsk­i umovi bili mirni – kaže R. Matić. – Kako ne bi napravili korak više koji ne smiju, oni su zapravo osuđeni, sa svim dosadašnji­m zakonima i aktivnosti­ma, trpjeti nasilje. Nasilje koje čini jedna ili dvije maloljetne osobe trpi i preostalih 20 ili 30 učenika u razredu – ističe. – U Finskoj nakon jednog ispada ili pokušaja zazvoni crveni alarm i uključuje se cijeli sustav! – zaključuje Matić. Ravnatelj škole Dražen Blažeka kaže da su postojale tri mogućnosti – da se ništa ne dogodi, opomena pred otkaz i otkaz. – Odlučili smo pružiti profesoru još jednu priliku – kaže.

MINISTRICA DIVJAK: OVA SITUACIJA ZADIRE I U SITUACIJU KOJA DOLAZI IZ RODITELJSK­OG DOMA SOCIOLOG MATIĆ: MOGAO JE SJEDITI I DOPUSTITI TEROR UČENIKA DA BI BIROKRATSK­I UMOVI BILI MIRNI

 ??  ?? PROFESOR FRANJO DRAGIČEVIĆ nakon inspekcijs­kog nadzora je kazao: Nisam ushićen i nisam ponižen. Zakonska infrastruk­tura i pravilnici koji iz nje proizlaze mojim kolegicama i kolegama, pedagozima, psiholozim­a i ravnatelji­ma vežu ruke. Ne drži vodu da su stručne službe škole loše odradile posao.
PROFESOR FRANJO DRAGIČEVIĆ nakon inspekcijs­kog nadzora je kazao: Nisam ushićen i nisam ponižen. Zakonska infrastruk­tura i pravilnici koji iz nje proizlaze mojim kolegicama i kolegama, pedagozima, psiholozim­a i ravnatelji­ma vežu ruke. Ne drži vodu da su stručne službe škole loše odradile posao.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia