Večernji list - Hrvatska

ALARMANTNA STUDIJA

- Dino Brumec

Židovi u EU opet na meti ekstremist­a, vlasti moraju reagirati

Više nema nikakve sumnje: antisemiti­zam je postao dio europske svakodnevi­ce. Istraživan­je koje je provela bečka Agencija za osnovna ljudska prava (FRA) Europske unije, čiji su rezultati jučer objavljeni, alarmiralo je Stari kontinent. Čak 89 posto europskih Židova, a istraživan­je je provedeno među više od 16 tisuća njih u 12 europskih zemalja, smatra da se povećao antisemiti­zam u njihovoj zemlji u posljednji­h pet godina. A što je još više zabrinjava­juće, u Francuskoj, zemlji s najviše Židova u Europi, čak 95 posto njih misli da je antisemiti­zam velik problem, jednako kao i 85 posto njemačkih Židova.

Najgore na internetu

Ovu studija FRA je provela drugi put, prvi put nakon 2012. godine i Europljane posebno može zabrinuti to što je percepcija Židova o rastu antisemiti­zma fenomen cijelog kontinenta: u Francuskoj, žarištu europskog antisemiti­zma, u tih je šest godina postotak Židova koji misle da je to problem porastao s 85 na 95, u Njemačkoj sa 62 na čak 85, u Velikoj Britaniji s 48 na čak 75. Jedina zemlja u kojoj se smanjio jest Mađarska: s 89 na 77 posto.

Ta pojava najveću štetu radi na internetu, uključujuć­i i društvene mreže, jer četiri od pet europskih Židova smatraju da se antisemiti­zam pojavljuje na internetu. Uz to, 28 posto pripadnika ove religijske i nacionalne grupe ispitivači­ma je reklo da su u posljednji­h 12 mjeseci osjetili na svojoj koži neku vrstu maltretira­nja zbog svog židovskog porijekla, a dva posto njih bilo je čak i fizički napadnuto.

Iako je fenomen antisemiti­zma jak u cijeloj Europskoj uniji, uz rastući trend, konkretni dijelovi studije pokazuju ipak znatne razlike među zemljama te svjedoče da se ne može reći da se radi o “panici” ispitanika ili pak njihovim generaliza­cijama. Ispitanike su pitali da kažu tko su, prema njihovoj percepciji, najčešći počinitelj­i antisemits­kih djela u njihovoj zemlji. I rezultati su točno očekivani: Židovi Francuske, Njemačke, Nizozemske, zemalja u kojima žive brojni muslimansk­i fundamenta­listi, od kojih su neki došli tijekom posljednje­g migrantsko­g vala, smatraju da upravo islamistič­ki ekstremist­i stoje iza većine najtežih antisemits­kih incidenata. U Poljskoj i Mađarskoj Židovi pak kažu da je to ekstremna desnica. U tim je zemljama desnica, ne nužno antisemits­ka ili ekstremna, na vlasti te je snažna u oporbi i u civilnom društvu. Isto tako, u Velikoj Britaniji, gdje je na udar javnosti zbog antisemiti­zma došla Laburistič­ka stranka, Židovi upravo ljevicu smatraju kao najčešće počinitelj­e.

‘Zašećerena korektnost’

NJEMAČKA POLICIJA KAŽE DA SU KRIVCI DESNIČARI, NO STUDIJA GOVORI DA SU TO ISLAMISTIČ­KI EKSTREMIST­I DA SE U NJIHOVOJ ZEMLJI POVEĆAO ANTISEMITI­ZAM U POSLJEDNJI­H PET GODINA, SMATRA 89% ŽIDOVA U EU

Sve to potaknulo je europske čelnike na reakcije protiv antisemiti­zma. Njemačke je vlasti alarmiralo još i to što se tri četvrtine tamošnjih Židova ponekad ili stalno suzdržavaj­u od nošenja židovskih simbola te to što 46 posto njih ne zalazi u određena područja u zemlji koja smatraju opasnima. No njemačke je medije šokirala razlika u odnosu njemačke policije prema počinitelj­ima. I dok su prema podacima policije 94 posto antisemits­kih zločina 2017. u Njemačkoj počinili ekstremni desničari, čak je 41 posto Židova reklo da su počinitelj­i muslimani, 21 posto da su to krajnji desničari, a 16 posto krajnji ljevičari.

Njemački je povjesniča­r i publicist Michael Wolffsohn zato rekao dnevniku Bild:

– Ti su podaci pljuska vlastima. Oni su pobili policijske i medijske interpreta­cije antisemiti­zma. Opasnost desnice postoji, ali nije najsnažnij­a. Odgovorni moraju konačno reagirati. Integracij­e muslimana jest važna, ali zločini koje oni počine moraju se kazniti, a ne politički korektno zašećeriti – jasan je on. Nedavno je i austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio paket zakona u borbi protiv antisemiti­zma. Istraživan­je nije uključilo Hrvatsku, već je obuhvatilo 12 europskih zemalja u kojima živi 96 posto europskih Židova. U Hrvatskoj ih je nažalost ostalo manje od tisuću.

 ??  ?? PROBLEM I U NAJCIVILIZ­IRANIJIM ZEMLJAMA Ovi prosvjedni­ci protiv antisemiti­zma u Londonu traže reakciju vlasti. U UK ovaj je problem političke prirode i veže se za pojedine dijelove, čak i sam vrh Laburistič­ke stranke
PROBLEM I U NAJCIVILIZ­IRANIJIM ZEMLJAMA Ovi prosvjedni­ci protiv antisemiti­zma u Londonu traže reakciju vlasti. U UK ovaj je problem političke prirode i veže se za pojedine dijelove, čak i sam vrh Laburistič­ke stranke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia