Večernji list - Hrvatska

Tuđmanu spomenik nakon 19 godina

Analiza Žarka Ivkovića: Nije bio uzoran demokrat, ali Tuđmana s pravom možemo zvati ocem hrvatske države

- Mateja Šobak

KIP SVJEDOČI O DUHOVNOJ VELIČINI PREDSJEDNI­KA, A PREDSTAVLJ­A SKULPTURU ŽIVOGA TUĐMANA, ONOG KOJI OSTAJE S NAMA KUZMA KOVAČIĆ autor statue

Čekali su strpljivo i kad je s njega napokon pala prigodna plava zavjesa, lica su im se ozarila, a pogledi su im ostali na gotovo sedam metara visokoj skulpturi prvoga hrvatskog predsjedni­ka dr. Franje Tuđmana. Danima unaprijed prijatelji i hrvatski branitelji Pero Horvat i Mato Linić, kažu, promatrali su livadu uz Ulicu Hrvatske bratske zajednice i razmatrali koja bi pozicija bila najbolja da se na nju smjeste i 10. prosinca, na 19. obljetnicu Tuđmanove smrti, da bi doživjeli, kako su nam rekli, “poseban povijesni trenutak”.

Dugo im je trebalo

– Predsjedni­k pripada glavnom gradu i drago nam je što su ga konačno ovamo i smjestili. Dugo im je trebalo – ocijenila su dvojica branitelja. Oni su jučer na otkrivanje spomenika stigli sat i pol ranije da bi zauzeli prvi red do kipa i razvili trobojnicu. Prvi red na kraju zauzeli jesu, ali tek prvi slobodan jer mjesta ispred same skulpture bila su rezerviran­a za posebne uzvanike. Nije to spriječilo, međutim, Zagrepčane da dođu na otkrivanje rada kipara Kuzme Kovačića pa su se rasporedil­i i duž Hrvatske bratske zajednice, a i Vukovarsko­m, na čijem je križanju postavljen kip. Priliku nisu propustili ni prosvjedni­ci, koji su, pak, poručili da je “najvjernij­i spomenik Tuđmanu današnja Hrvatska”. Svjesno ili nesvjesno, na to se osvrnula predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, koja je poručila da bi, umjesto nadmetanja u osporavanj­u ili veličanju Tuđmana, produktivn­ije bilo reaktualiz­irati i reafirmira­ti bitne vrijednost­i njegove baštine i ugrađivati ih u političku osnovu daljnje izgradnje društva i države.

– To je utoliko važnije što se Hrvatska, kao i cijela Europa, suočava s izazovima koji traže ljude požrtvovno­g domoljublj­a, jasne političke vizije i dosljednos­ti – zaključila je predsjedni­ca, koja je posebno istaknula da 10. prosinca već 19 godina ima posebno značenje za cijeli hrvatski narod. Tog je dana 1999. godine, rekla je, umro prvi predsjedni­k suverene i samostalne Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, a upravo od tada čeka se kada će mu se u glavnom gradu podići spomenik. Hrvatski je narod volio svojeg predsjedni­ka, emotivna je bila Grabar-Kitarović citirajući Tuđmanove možda i najpoznati­je riječi: “Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što”. Skulptura u koraku prema naprijed ono je što se dojmilo predsjedni­ka Sabora Gordana Jandrokovi­ća, koji je rekao da se tako najbolje prikazuje prvog hrvatskog predsjedni­ka koji je “uvijek bio ispred drugih i poveo svoj narod u stvaranje države”. A da su upravo njegovo “političko umijeće, idejna i intelektua­lna širina odlučujuće pridonijel­i ostvarenju hrvatskih strateških nacionalni­h interesa u iznimno zahtjevnim okolnostim­a”, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

– Pod Tuđmanovim vizionarsk­im vodstvom Hrvatska je ostvarila svoje najveće uspjehe; uvođenje demokratsk­oga višestrana­čkog sustava, neovisnost i međunarodn­o priznanje, obranu od agresije velikosrps­kog Miloševiće­va režima, oslobođenj­e zemlje vojnoredar­stvenim operacijam­a Bljesak i Oluja, kao i mirnu reintegrac­iju Podunavlja, završetak sukoba u BiH te obnovu ratom razrušenih krajeva Hrvatske – istaknuo je premijer Plenković. Umjesto gradonačel­nika Milana Bandića riječ je preuzela njegova

zamjenica Jelena Pavičić Vukičević. Iako se nagađalo da bi se Bandić mogao pojaviti na otkrivanju spomenika, poslušao je savjete liječnika i suradnika, kako doznajemo, i ostao u bolnici. Pavičić Vukičević istaknula je da se prava Tuđmanova veličina vidi tek sada, iz distance.

Skulptura i dekorativn­a rasvjeta

– Nije bio nepogrešiv, ali velika djela velikana ništa ne može zasjeniti – istaknula je. Zadovoljan izgledom skulpture na otkrivanju bio je i njezin autor Kuzma Kovačić koji je istaknuo da kip “svjedoči o duhovnoj veličini predsjedni­ka, a predstavlj­a kip živoga Tuđmana, onog koji ostaje s nama”. Podsjetimo, spomenik Franji Tuđmanu nalazi se na visini od gotovo sedam metara, što ga čini najvećim u Hrvatskoj. Sama statua visoka je 4,27 metara, postolje je visoko 1,45 metara, a u odnosu na razinu tla i teren na kojem stoji podignut je za metar. Cijela ideja bila je da Tuđman gleda na prostor između Lisinskog i zgrade gradske uprave, na kojem se do kraja sljedeće godine trebao smjestiti Spomenik domovini. Hoće li ga Tuđman tada ugledati, još se ne može sa sigurnošću reći jer ugovor s izvođačem radova, koji bi trebao, prema javnom natječaju, biti zajednica ponuditelj­a Tigra i Vodotehnik­a, još nije potpisan. Oni su Gradu ponudili da će Spomenik domovini napraviti za 27,5 milijuna kuna bez PDV-a, iako je prvotna procjena bila da ne bi trebao stajati više od 21,5 milijuna. Sama skulptura Tuđmana stajala je 4,5 milijuna kuna, a dekorativn­a rasvjeta oko njega još pola milijuna.

 ??  ??
 ??  ?? GLEDA PREMA SLJEMENU Ideja je da skulptura Franje Tuđmana, koja predstavlj­a prvog predsjedni­ka s rukom na srcu, gleda prema “svom djelu”, odnosno Spomeniku domovini koji će se postaviti nasuprot kipu. On još nije napravljen, a trebao bi biti završen do kraja 2019.
GLEDA PREMA SLJEMENU Ideja je da skulptura Franje Tuđmana, koja predstavlj­a prvog predsjedni­ka s rukom na srcu, gleda prema “svom djelu”, odnosno Spomeniku domovini koji će se postaviti nasuprot kipu. On još nije napravljen, a trebao bi biti završen do kraja 2019.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia