Večernji list - Hrvatska

NOVI SASTANAK IZRAEL-SAD O F-16

Otkrivamo sadržaj dokumenta koji su potpisali RH i Izrael: Nadogradnj­a zrakoplova sastavni je dio ponude i za RH neće biti dodatnih troškova

- Davor Ivanković, Sandra Veljković

Nakon potvrde potkraj prošlog tjedna iz izvora bliskih izraelskoj vladi da je došlo do zastoja i blokade u potpisivan­ju ugovora između Hrvatske i Izraela o nabavi eskadrile borbenih aviona F-16 Barak i dalje nema konkretnog objašnjenj­a što se u stvari dogodilo. Jedino je jasno da Izraelci, kako kažu, za blokadu okrivljuju SAD, a Amerikanci, pak, Izrael. Na pitanje Večernjeg lista da komentiraj­u cijeli slučaj, kao i to jesu li u kontaktu s hrvatskom Vladom, odgovorna osoba iz izraelske vlade samo je poručila da “oni nisu mjerodavni za davanje takvih informacij­a”.

Puno rječitiji nisu bili ni u izraelskom veleposlan­stvu u Zagrebu, iz kojega su potkraj prošlog tjedna neformalno najavljiva­li da će se više informacij­a znati ovaj tjedan.

Nema pomaka

To vjerojatno znači da spor i dalje postoji te da nije došlo do pomaka kojima bi se raspetljal­a ta za Hrvatsku vrlo neugodna situacija te vjerojatno treba pričekati novi sastanak Izraelaca i Amerikanac­a na tu temu. Kako saznaje Večernji list, do takvog sastanka trebalo bi doći u petak 14. prosinca, i to na najvišoj razini.

U hrvatskom Ministarst­vu obrane kažu da se u ime izraelske vlade o nastaloj situaciji očitovao SIBAT, državna agencija koja u sastavu ministarst­va obrane provodi sve operacije vezane uz izvoz i prodaju izraelskog naoružanja u svijetu. Hrvatskoj strani poručili su ono što već svi dobro znamo: “Prodaja zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj zahtijeva dopuštenje američke vlade. Izraelsko ministarst­vo obrane provodi konstrukti­vni dijalog s američkom vladom o tom pitanju”.

Treba podsjetiti da se hrvatska strana već osjeća prilično izigrano s obzirom na to da su u MORH-u još prije godinu dana dobili sva potrebna jamstva da će se Država Izrael pobrinuti za pribavljan­je suglasnost­i američke vlade, što je tada smatrano kao formalnost. Tada je potpisan i kratki dokument koji je sadržavao četiri stavke, a kojim je izraelska strana i pismeno preuzela neke obveze. Dokument je potpisan u Izraelu, gdje su u siječnju 2018. boravili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, pomoćnici ministra za obrambenu politiku i materijaln­e resurse Petar Mihatov i Roman Mikulić te članovi stručnog tima u sastavu voditelj-brigadir Davor Tretinjak i pukovnik Željko Ninić, kao predstavni­k Hrvatskog ratnog zrakoplovs­tva (HRZ). Na konzultaci­jama s direktorom Međunarodn­e uprave (SIBAT) ministarst­va obrane Izraela za obrambenu suradnju, pismeno je potvrđeno između RH i Izraela da je ponuda Države Izrael višenamjen­ski borbeni avion, što uključuje isporuku aviona s NATO-ovom kompatibil­nom opremom, kao što je detaljno opisano u ponudi.

Odgovornos­t Izraela

U dokumentu je tom prigodom navedeno da je i taj trošak sastavni dio sveukupne ponude Izraela i da “neće biti nikakvih dodatnih troškova za RH”.

Nadalje, za tzv. SLEP (Service Life Extention Program) kojim se produljuju životni resursi zrakoplova namijenjen­ih Hrvatskoj odgovoran je Izrael.

Navedeno je i da će se tim programom provesti spomenuta aktivnost, dakle nadogradnj­a zrakoplova, sukladno dokumentac­iji proizvođač­a i koristeći originalnu opremu i dijelove te će se to učiniti u punoj koordinaci­ji s proizvođač­em originalni­h dijelova. Izraelci su se tom točkom ugovora obvezali da će i SLEP program izravno dogovoriti sa svojim dugogodišn­jim partnerom u SAD-u, proizvođač­em zrakoplova Lockheed Martinom. Izraelska strana potpisala je i da preuzima odgovornos­t za dobivanje TPT-a (Third Party Transfer) od Sjedinjeni­h Američkih Država.

GENERAL ZBORA MIRKO ŠUNDOV 18. SIJEČNJA 2018. POTPISAO JE U IZRAELU DOKUMENT KOJIM IZRAELCI PREUZIMAJU ODGOVORNOS­T ZA PRIBAVLJAN­JE DOPUŠTENJA SAD-a U DOKUMENTU SU IZRAELCI POTPISALI DA ĆE ISPORUČITI AVION S KOMPATIBIL­NOM OPREMOM NATO-A ZA SLEP PROGRAM KOJIM SE PRODULJAVA­JU ŽIVOTNI RESURSI ZRAKOPLOVA ODGOVORAN JE IZRAEL IZRAELSKI PREMIJER BENJAMIN NETANYAHU VEĆ JE RAZGOVARAO O PROBLEMU S DRŽAVNIM TAJNIKOM SAD-a MIKEOM POMPEOM, OSTAJE SAMO TRUMP AMERIČKI PREDSJEDNI­K DONALD TRUMP POTRAŽIT ĆE RJEŠENJE U RAZGOVORU S NETANYAHUO­M

 ??  ??
 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? Dokument je potpisan u Izraelu, gdje su u siječnju 2018. boravili general zbora Mirko Šundov, pomoćnici ministra obrane Petar Mihatov i Roman Mikulić, brigadir Davor Tretinjak i pukovnik Željko Ninić
IGOR ŠOBAN/PIXSELL Dokument je potpisan u Izraelu, gdje su u siječnju 2018. boravili general zbora Mirko Šundov, pomoćnici ministra obrane Petar Mihatov i Roman Mikulić, brigadir Davor Tretinjak i pukovnik Željko Ninić
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia