Večernji list - Hrvatska

UVEDITE OBLIK ZAPOŠLJAVA­NJA NA PROBNI ROK, PREMJESTIT­E RADNIKE IZ JAVNOG U PRIVATNI SEKTOR I DAJTE IM MOGUĆNOST POVRATKA

- (Ljubica Gatarić)

Iseljavanj­e mladih i niska razina javnih i privatnih ulaganja dvije su najveće zapreke većem gospodarsk­om rastu, naveo je MMF po završetku službenog posjeta Hrvatskoj. Prvi put do sada MMF je predložio hrvatskim vlastima da pokrenu reforme na tržištu rada koje će ići u korist veće zaštite radnih prava zaposlenih. Učinili su to jer smatraju da je strukturna nezaposlen­ost i dalje visoka, osobito među mladima i ženama, što zahtijeva donošenje mjera za poboljšanj­e obrazovanj­a i stručnog usavršavan­ja.

– Fleksibiln­ost tržišta rada treba poboljšati, ali pritom treba biti oprezan. To ne bi trebalo dovesti do nastanka dvojnog sustava u kojemu poslodavci znatno manje ulažu u radnike s ugovorima na određeno vrijeme i pružaju im manju sigurnost nego onima s ugovorima na neodređeno vrijeme jer će to potaknuti daljnje iseljavanj­e. Stoga predlažu da se uvede novi oblik zapošljava­nja na probni rok, koje bi bilo hibridno rješenje između sadašnjih ugovora na određeno i neodređeno vrijeme. Nakon isteka početnog probnog roka poslodavac bi morao radniku ponuditi obvezan prelazak na puni ugovor na neodređeno vrijeme. Drugo bi rješenje moglo biti osiguranje veće sigurnosti zaposlenja u privatnom sektoru za radnike koji napuste javni sektor.

– Drugo bi rješenje moglo biti poticanje kvalificir­anih zaposlenik­a iz javnog sektora koji su zainteresi­rani za zapošljava­nje u privatnom sektoru, ali boje se izgubiti relativnu sigurnost svojih radnih mjesta i okušati se u privatnom sektoru, uz primjerene, ali privremene sigurnosne mehanizme kojima bi se potaknulo određeno preuzimanj­e rizika. Odnosno da se radnicima da jamstvo da se mogu vratiti na posao u javni sektor unutar određenog vremena – navodi MMF.

– S obzirom na to da trenutačno postoje manjkovi radne snage, sada bi bilo pravo vrijeme da se razrade odgovaraju­ća rješenja – ističu MMF-ovci te dodaju da bi i bolja organizira­na skrb o djeci potaknula veću participac­iju žena. Kad su u pitanju javne financije, MMF preporučuj­e da se sljedećih pet godina višak u proračunu poveća prema 1 posto BDP-a da bi se razina javnog duga spustila ispod 60 posto, a država dobila prostor za lakše intervenci­je u slučaju krize. S jedne strane MMF poziva na štednju, koja bi se provela smanjenjem ukupnih rashoda za zaposlene u javnom sektoru, ali upozorava da država mora više rashoda usmjeriti u javna ulaganja. MMF ponovno poziva na uvođenje poreza na nekretnine “kad se za to steknu odgovaraju­ći uvjeti”, no pri tome treba paziti da se njime previše ne opterete pojedinci s malim prihodima, primjerice umirovljen­ici. MMF navodi da su u odnosu na usporedive zemlje regije rashodi koji se odnose na ukupno zaposlene u javnom sektoru s obzirom na veličinu gospodarst­va u Hrvatskoj među najvećima. Nadalje, u mnogim jedinicama lokalne uprave broj stanovnika nije velik, što stvara znatne mogućnosti za integriran­je usluga, a time i povećanje učinkovito­sti. Odlučnim napretkom u provedbi reformi na tom području oslobodit će se sredstva za ulaganja u infrastruk­turu i radnu snagu.

HIBRIDNO RJEŠENJE – NAKON ISTEKA PROBNOG ROKA POSLODAVAC BI MORAO RADNIKU PONUDITI OBVEZAN PRELAZAK NA PUNI UGOVOR NA NEODREĐENO VRIJEME

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia