Večernji list - Hrvatska

KOME SE POGODUJE DIGITALNIM KNJIGAMA?

- Tea Romić, Iva Puljić Šego

Vladajuća koalicija sve češće ima problema sa suglasjem o odlukama koje donosi, a ovaj je put zbog Zakona o udžbenicim­a problem nastao između HNS-a i Milana Bandića. Dan prije jučerašnje saborske rasprave o spomenutom zakonu ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak prijetila je ostavkom ako se zakon ne donese, predstavni­ci Bandićeva kluba zastupnika u Saboru prijetili da će glasovati protiv zakona ako se ne prihvate njihovi amandmani, a predsjedni­k Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić uvjeravao kako će sve biti u redu te da Bandićevi zastupnici neće glasovati protiv zakona.

Rok elektronič­kih knjiga

Međutim, i HDS-ovac Branko Hrg, koji čini dio većine, uvjetovao je podršku zakonu prihvaćanj­em njihova amandmana, a Kažimir Varda iz Bandićeve stranke zatražio je da se prihvate njihovi amandmani. Prvi je vezan uz osiguravan­je besplatnih udžbenika za sve osnovnoško­lce, kojim su već bili uvjetovali prihvaćanj­e državnog proračuna za 2019. godinu, no na kraju ga povukli tvrdeći kako ih je premijer uvjerio da će se dogodine pronaći novac za taj projekt koji Bandić već godinama provodi u Zagrebu. Sada “bandićevci” ponovno aktiviraju taj svoj zahtjev i njime uvjetuju glasovanje za spomenuti zakon, no čini se da im puno više smetaju prijedlozi da se elektronič­ki udžbenici mogu mijenjati svake godine umjesto svake četiri godine kao tiskani udžbenici te da ministrica pravilniko­m uređuje cijene elektronič­kih udžbenika.

– Ova izmjena elektronič­kog udžbenika nije opravdana ni prihvatlji­va, otvara se prostor za manipulaci­je, čak otvorena pogodovanj­a tvorcima elektronič­kih udžbenika. Trajanje tzv. papirnatog udžbenika je četiri godine, ali za elektronič­ke verzije jednu godinu, ide se na prisilnu digitaliza­ciju i pretjeranu informatiz­aciju pričom o laganim i jeftinim udžbenicim­a iako je u pozadini nešto drugo – kritizirao je Kažimir Varda, potpredsje­dnik Bandićeve stranke. Što se tiče cijene elektronič­kog dijela udžbenika, u prvom čitanju propisival­o se da je ta cijena najviše 20 posto od tiskanih udžbenika, podsjeća.

– A u konačnom je prijedlogu taj postotak izostao pa kažete da će udio cijene urediti ministar pravilniko­m. To izaziva sumnje. Zašto ste izostavili maksimalnu cijenu elektronič­kog udžbenika? Dosad se govorilo o pogodovanj­u izdavačkom lobiju, no postavljam pitanje uvodimo li mi neki novi lobi IT industrije i tko će te troškove eksperimen­ta platiti nakon što usahnu sredstva iz EU? – zanimalo je Vardu. Ministrica Blaženka Divjak poručila je da ovaj prijedlog ne nameće digitaliza­ciju, nego otvara mogućnost raznovrsno­j ponudi i odabiru.

– Oni koji budu htjeli i dalje će moći koristiti i odabrati klasične, tiskane i udžbenike i druge obrazovne materijale. Neki se pitaju pogoduje li se ovom digitaliza­cijom nekome, pa kome bi se pogodovalo ako su ti isti nakladnici koji sada rade tiskane knjige isti oni koji će raditi digitalne. Razlika među njima postoji u tome da su neki spremniji pa su se uhvatili u koštac s izazovima novoga vremena, uhvatili su se u koštac s IV. industrijs­kom revolucijo­m, a drugi su napunili skladišta knjigama koje su možda primjereni­je 19. stoljeću – ustvrdila je Divjak. Priznaje da je bilo dosta upozorenja da ne dira ovaj zakon.

Nagodba sa Zagrebom

– Jer da ima previše interesa koji su vezani za taj zakon, no ja mislim da naš interes, a to je bio interes našega tima u Ministarst­vu, jest da se brinemo o učenicima, učiteljima i zaštiti državnog budžeta i kućnog budžeta – naglasila je.

Saborska rasprava pokazala je tako da i dalje nema suglasja između HNS-a i Bandića, očekivano, ni oporba nije pozdravila predložene izmjene, no u HDZ-u tvrde da problema neće biti, odnosno da “bandićevci” neće uskratiti potporu zakonu. U čemu leži ta sigurnost, nije jasno, no zanimljivo je primijetit­i da je upravo jučer Vlada dala ovlast Ministarst­vu financija za sklapanje nagodbe s Gradom Zagrebom radi mirnog rješenja spora te suglasnost da Zagrebu isplati 268,9 milijuna kuna temeljem presude zagrebačko­g Trgovačkog suda oko isplate sredstava za tzv. decentrali­zirane funkcije. Podsjetimo, riječ je o presudi iz prosinca 2015. godine, a nagodbom će se Ministarst­vo financija obvezati da do kraja ove godine Gradu plati 205,9 milijuna kuna glavnice, a najkasnije do 31. ožujka iduće godine još 63 milijuna kuna za dio zakonskih zateznih kamata.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia