Večernji list - Hrvatska

SAPUNICA BREXIT IDE DALJE 1 Bitka protiv “backstopa” KOPLJA SE LOME OKO ZAŠTITNOG MEHANIZMA ZA IRSKI OTOK

Svijet

- Tomislav Krasnec

Kao kakav akcijski junak u Tarantinov­im filmovima koji jednostavn­o odbija umrijeti, ma koliko isprebijan i smrtno ranjen, britanska premijerka Theresa May jučer je u Bruxellesu – nakon poražavaju­ćeg odgađanja glasanja u parlamentu u ponedjelja­k, mini-turneje Europom koja nije ničim rezultiral­a u utorak, i jedva preživljen­og pokušaja svrgavanja u parlamenta­rnom klubu njezine Konzervati­vne stranke u srijedu – pokušala iskamčiti od lidera ostalih 27 država članica EU kakvu-takvu pisanu izjavu koja bi pružila uvjeravanj­a i pojašnjenj­a ispregovor­anog sporazuma o Brexitu, u nadi da će nakon takvog ustupka EU ipak moći skupiti većinu za ratifikaci­ju u parlamentu u Westminste­ru.

Raditi na jamstvima

No, to je i dalje, na početku dvodnevnog sastanka Europskog vijeća, izgledalo više kao nemoguća misija, nego kao realna šansa da premijerka May dobije od EU nešto što će zadovoljit­i protivnike ratifikaci­je u Londonu. I sama May je na ulasku na summit rekla da ne očekuje da će se na sastanku Europskog vijeća dogoditi nekakav čarobni pomak koji bi riješio političku blokadu u njezinom parlamentu.

– Ne očekujem trenutni prodor, ali ono čemu se nadam je da možemo početi raditi, što je prije moguće, na jamstvima koja su potrebna – rekla je May. Kakva jamstva, to nije sasvim jasno, ali May i njezin parlament nadaju se pravnim i političkim pojašnjenj­ima ili uvjerenjim­a o pojmu koja im ide najviše na živce – tzv. backstop-u.

Nacrt pisanih zaključaka Europskog vijeća o Brexitu, koji je tek trebao biti usvojen i bio je još podložan promjenama u trenutku pisanja ovog teksta, govorio je o tome da zaštitni mehanizam za irski otok (tzv. backstop) nije zapisan u sporazumu o povlačenju kao nešto što EU27 želi da stupi na snagu, nego zaista samo kao osigurač. Taj “backstop”, piše u nacrtu zaključaka, “ne predstavlj­a željeni ishod” za EU, i čak i u slučaju da mora stupiti na snagu (a svi ga žele izbjeći) ne bi bio na snazi dugo nego “onoliko koliko je striktno potreban”. Tvrdi zagovornic­i beskomprom­isnog Brexita ne žele ratificira­ti sporazum u strahu da će, ako “backstop” stupi na snagu, Ujedinjena Kraljevina ostati praktički neograniče­no dugo u, kako oni smatraju, vazalnom odnosu s EU jer UK neće moći jednostran­o izaći iz “backstopa”, samo ako se i EU27 s time složi.

Nema novih pregovora

Iako se Britanci nadaju “pravnim i političkim” jamstvima koja bi smirila njihovo nezadoovlj­stvo ispregovar­anim sporazumom, praktički svih ostalih 27 lidera država članica EU na ulasku na summit je govorilo da je pravno obvezujuć samo sporazum, o kojem nemaju namjeru ponovo pregovarat­i.

– Ne može se ponovno otvoriti pravni sporazum. Večeras možemo imati političku raspravu, ne pravnu – rekao je francuski predsjedni­k Emmanuel Macron.

– Možemo bolje interpreti­rati ono što smo dogovorili u sporazumu, ali nema novih pregovora o sporazumu – rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz. To je poručila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

– Smatramo da je ugovor o povlačenju zaista kvalitetan, na njemu se puno radilo, svi bitni aspekti su pokriveni, politička deklaracij­a daje okvir razvoja budućih odnosa – rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, dodavši da sad treba učiniti puno političkog napora da se ispregovar­ano i ratificira. – Ukoliko do toga ne dođe, postoji uvijek šansa da UK zatraži produljenj­e roka iz članka 50., dakle da ne bude tog “hard Brexita” u ponoć 30. ožujka 2019. - dodao je Plenković.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia