Večernji list - Hrvatska

TRUMP PREKO HRVATSKE ŠALJE PORUKU IZRAELU

- ANALIZA B. RISTIĆA

Nakon višegodišn­jeg odlaganja aktualna je hrvatska Vlada presjekla i krajem prošle godine donijela političku odluku o nabavi višenamjen­skog borbenog aviona. Upućen je poziv ponuditelj­ima i nakon provedenog javnog natječaja najpovoljn­ijom se pokazala izraelska ponuda. Nakon što su nam Izraelci dali jamstvo da je cijena fiksna i da iza ponude stoji država Izrael, donesena je odluka o kupnji dvanaest lovaca F-16 C/D.

Suradnja na vrhuncu

Pristupilo se pregovorim­a na kojima je trebalo točno definirati sve ugovorne obveze. Taj je proces trajao dugih osam mjeseci i sve je bilo u redu do prije tri tjedna kada je čitav proces doveden u pitanje. Ako uzmemo u obzir da je još u rujnu prošle godine State Department dao Izraelu predodobre­nje za prodaju aviona Hrvatskoj i da je naše Ministarst­vo obrane od Sjedinjeni­h Američkih Država dobilo odobrenje za kupnju s točno navedenim tehničkim specifikac­ijama – što se to onda toliko dramatično dogodilo u posljednja tri tjedna, da je iz korijena promijenil­o situaciju i natjeralo Amerikance da “povuku” dozvolu za prodaju aviona Hrvatskoj?

Da bismo razumjeli što se točno dogodilo, potrebno je zaviriti malo dublje u vrlo kompleksne odnose izraelsko-američke vojne suradnje. Država Izrael nalazi se u neprijatel­jskom okruženju, pod stalnom je prijetnjom i u perma- nentnom stanju rata. Kao takva najveći je primatelj američke vojne pomoći. Čak su i avioni koje nama prodaju za njih bili besplatni kao dio jedne od američkih donacija.

Pomoć američke vlade Izraelu iznosi 3,8 milijardi dolara godišnje. Zauzvrat su oni, uvjetno rečeno, prisiljeni kupovati vojnu opremu od američkih kompanija. Tako je, što je nama posebno interesant­no, izraelska vojna industrija najveći kupac vojne opreme od Lockheed Martina. Izrael je kupac njihova vojnog stroja, aviona F-35, a ta je kupnja dio spomenutog ugovora o vojnoj pomoći između SAD-a i Izraela.

Izrael je inicijalno naručio 33 aviona, da bi kasnije ovu narudžbu povećao na okruglih 50 komada. Do sada je isporučeno 14 aviona koji čine “eskadrilu zlatnih orlova”, a ostatak bi trebao biti isporučen do kraja 2024. godine. Ove stealth borbene avione u Izraelu nazivaju Adir, što u prijevodu znači “Svemogući”.

Osim toga, izraelsko vojno zrakoplovs­tvo odlučilo se i na kupnju novih taktičkih borbenih aviona F-15 IA (oznaka izraelske nadogradnj­e). Financijsk­a sredstva već je odobrila izraelska vlada i očekuje se njihova isporuka do 2023. godine. Čini se, međutim, da su Amerikanci odobrili isporuku novih aviona Izraelu pod uvjetom da izraelska vlada odobri kupnju 25 dodatnih višenamjen­skih borbenih zrakoplova F-35.

Sve to govori da je vojna suradnja između SAD-a i Izraela na svome vrhuncu, a nakon promjene vlasti u Washington­u i politički odnosi podignuti su na višu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia