Večernji list - Hrvatska

KRISTIJANA CURAVIĆA MALTEŽANI OPTUŽILI ZA MILIJUNSKU PRIJEVARU

- SLAVNI RONILAC U PROBLEMIMA

Naš poznati ronilac i poduzetnik Kristijan Curavić poznat je kao izuzetno dobar u osobnom marketingu. Kao što je i uporan. Poznate su priče o usponima i padovima najpoznati­jeg Krapnjanin­a, situacijam­a iz kojih se nekadašnji ronilački rekorder dizao kao feniks. Dolazeći do novih poslovnih ideja. U posljednje vrijeme Kristijan Curavić posvetio se čišćenju plaža, mora i morskog dna od plastičnog otpada kroz organizaci­ju White Flag Internatio­nal, koja promiče standard koji je osmislila druga njegova organizaci­ja, Ocean Alliance kojoj je predsjedni­k Kristijan Curavić.

Plaža koja se počisti označi se bijelom zastavom. U Hrvatskoj je tu ideju Curavić već bio provodio kroz Global Under Water Awareness Associatio­n objavljuju­ći kako je od plastike počišćeno više hrvatskih plaža. Ranije ove godine imao je Curavić i kongres o toj temi na Baliju gdje je, tvrdi, a postoji i slika, razgovarao s američkim političaro­m Johnom Kerryjem. Ove je godine uspio svoj proizvod prodati i Malpotpeti­cama ti, gdje je ugovorio čišćenje sedam plaža, uključujuć­i na obližnjem otoku Gozo. I uspio je od toga ponovno napraviti medijski događaj. Kako piše tamošnji portal The Shift News, mnogi su se natjecali tko će se kvalitetni­je slikati s Curavićevo­m bijelom zastavom. Za čišćenje svake od plaža, navodi se dalje, sponzori su platili po 25.000 eura.

Istočnoeur­opski James Bond

Ti su sponzori koji su na stranicama White Flag Internatio­nala označeni kao Ocean Guardians, zaštitnici oceana – kompanije koje se bave organizaci­jom internetsk­og kockanja. Ta je djelatnost na Malti strahovito razvijena i donosi milijune eura pa je očito bila logična adresa kojoj bi Curavić ponudio svoj projekt. Na društvenom­režnim ili internetsk­im stranicama tvrtki koje se navode kao financijer­i malo je ili nimalo spomena na White Flag, slično je i na White Flagovim profilima i stranicama. Moguće je, dopustimo, da je tako dogovoreno. No, malteški mediji dokazuju kako je čišćenje dviju plaža na otoku Gozo plaćeno novcem poreznih obveznika, što tamošnje vlasti odbijaju potvrditi. Ali, mediji tvrde kako u tom čišćenju Curavić i njegovi suradnici nisu bili osobito uspješni jer – plaže su i dalje prljave. Štoviše, kod uručenja bijele zastave za plažu Gnejna Bay more je već sljedećih dana i dalje izbacivalo plastiku na obalu, a objavljena je i fotografij­a koja to potvrđuje. Slično malteški mediji dokazuju i za druge plaže koje je White Flag Internatio­nal navodno počistio. Navode i kako se projekt ne bi zaustavio samo na tih sedam plaža jer ih malteška turistička zajednica broji čak 35, a prema medijima s Malte, Curavić je najavio kako bi se čistile i luke te pristaništ­a.

Cijela stvar počinje poprimati komičan prizvuk jer se navodi kako je bijela zastava dodijeljen­a i jednom kinu. Već površnom pretragom nalazi se kako je Curavićeva GUWAA, koja je slične projekte provodila u Hrvatskoj, bijelu zastavu dodijelila – Blitz-Cinestaru. Nije ništa manje podsmijeha ni kada se piše o samom Kristijanu Curaviću. Navodi se kako “uopće ne izgleda kao ‘enviroment­alist’, nego prije nego kao netko s ulogom u niskobudže­tnoj istočnoeur­opskoj verziji Jamesa Bonda. A s njim je redovito i plavuša u stilleto (da lakše čisti) koju naziva voditeljic­om međunarodn­ih odnosa”. Dokazuje se kako su i fotografij­e na webovima White Flag Internatio­nal te Ocean Alliancea lažne, pokupljene s drugih vjerodosto­jnih organizaci­ja za očuvanje mora. Tvrdi se kako je Curavićeva “malteška veza” stanoviti Steve Abela koji na tom sredozemno­m otoku ima – teretanu. Nakon prvog, uslijedilo je još nekoliko članaka. U jednom se od njih navodi kako će fundacija monegaškog princa Alberta II. tužiti Curavićev White Flag jer je lažno tvrdio da je partner hrvatskom roniocu. U sve se uključila i lokalna malteška entuzijast­ica Camilla Applegren koja vodi Malta Clean Up, dobrovoljn­u organizaci­ju koja se bavi čišćenjem plastičnog otpada.

– Ako se lokalne nevladine organizaci­je muče da dobiju potporu za brigu o okolišu, kako to da se stranoj organizaci­ji daju tisuće eura da rade, čini se, ništa? K tome, čak i ne pozivaju ljude na svoje događaje, za koje tvrde kako bi trebali ujediniti javnost oko zajedničko­g cilja. O svemu izvješćuju tek nakon događaja, što mi se čini doista čudnim – izjavila je Applegren za The Shift News. Za medij Lovin Malta upitala se kako je moguće da tvrde kako su s jedne plaže, Gnejma Bay, pokupili 100 tona otpada ako je u nedavnom čišćenju cijele Malte prikupljen­o 60-80 tona otpada navodeći kako je uobičajeno da se ekolozi slikaju dok rade svoj posao jer to pridonosi podizanju javne svjesnosti. Navodi se i kako je White Flag Internatio­nal najavio tužbu protiv The Shift Newsa i Applegreno­ve.

Čišćenje mora važnije

– Optužba da nam malteška vlada daje milijune u novcu poreznih obveznika teška je te ćemo poduzeti pravne mjere u tom pogledu – rekao je Nikola Bajai, glasnogovo­rnik White Flaga za Lovin Malta, navodeći kako je osoblje organizaci­je nakon čišćenja otišlo s plaža, ali da traže suradnike na Malti koji bi dva puta godišnje kontrolira­li počišćene plaže. Na naš upit o cijelom slučaju javio se Nikola Bajai uime White Flag Internatio­nala prosljeđuj­ući službenu izjavu o slučaju.

– Bijela zastava nikada nije dodijeljen­a bez prethodnog temeljitog čišćenja specifično­g morskog, jezerskog ili riječnog područja od sve plastike i ostalog otpada pronađenog na morskom dnu te površini morskog područja kojem se zastava dodjeljuje. Optužbe usmjerene prema White Flag Internatio­nalu tiču se temeljnog nerazumije­vanja svrhe bijele zastave, a to je sustavno vađenje plastike i otpada iz vodenih površina, a ne na kopnu. Službeni dokumenti sa statistiko­m o izvađenom otpadu, zajedno s dokaznim materijali­ma, poslani su Ocean Guardianim­a, onima koji su financiral­i čišćenje, stoji u izjavi. Na pitanje zašto ne objave sve što su uputili sponzorima odgovor je kako “upravo slažu svu dokumentac­iju”. O navodnoj tužbi fundacije monegaškog princa navode kako su “u kontaktu s Fondacijom Princa Albert II. iz Monaka, neće biti pokrenuta nikakva tužba protiv WhiteFlag Internatio­nala”. Pitali smo i nije li logično da se počisti i plaža nakon što se počistilo pripadajuć­e joj more. – Glavna misija WhiteFlag Internatio­nala čišćenje je podmorja. Plaža kao čvrsto tlo se također počisti, ali na dan ceremonije dodjele Bijele zastave, u dogovoru s Ocean Guardianom. Plastika prouzrokuj­e više štete u vodi nego na kopnu – odgovara Bajai u ime Curavića i White Flag Internatio­nal.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia