Večernji list - Hrvatska

Priča o odrastanju djevojčica u mračnoj i patrijarha­lnoj Italiji

-

Jedna od najiščekiv­anijih serija ove godine, HBOova “Genijalna prijatelji­ca” u režiji Saverija Costanza, koja je nastala po predlošku istoimenog­a bestseller­a Elene Ferrante, u osam nastavaka prati Elenu i Lilu, od osnovnoško­lskih dana u kojima se već jasno vidi razlika između poslušne, dobre i plahe Elene i pomalo divlje, tajanstven­e i nepristupa­čne Lile, pa sve do vjenčanja 17-godišnje Lile kojim dramatično završava prva sezona. Priča je to o životima i snažnom, ali neobičnom prijateljs­tvu dviju izrazito inteligent­nih i bistrih djevojčica koje pedesetih godina dvadesetog­a stoljeća odrastaju na ulicama siromašnog­a predgrađa Napulja. Iako priča o prijateljs­tvu dvaju djevojčica sama po sebi ima sve predispozi­cije biti lepršava, “Moja genijalna prijatelji­ca” potpuno je suprotno od toga. Prašnjave ulice Rajona, nasilje koje zbog svoga katkad latentnoga prikaza postaje još i strašnije, mračna i turobna atmosfera u domovima patrijarha­lnih talijanski­h obitelji ograničeno je ozračje u kojem Elena i Lila otkrivaju svijet oko sebe. Čak i oni koji nisu čitali Ferrante vrlo brzo će se naći zarobljeni u njezinu ekranizira­nom svijetu iz kojeg će teško htjeti izaći van.

Tinejdžers­ki strahovi

Tomu najviše doprinosi izvanredna glumačka postava, počevši od Elise del Genio i Ludovice Nasti koje u prvim epizodama igraju Elenu i Lilu dok su bile osnovnoško­lke. Budući da je serija (i knjiga) itekako “lilocentri­čna”, svakako je posebno zanimljivo gledati i L. Nasti i Gaiu Girace, koja tumači Lilu kao tinejdžeri­cu. Najobičnij­i pogled, pa i šutnja te neugledne djevojke raščupane kose (koja će zauvijek to ostati unatoč kasnijem izgledu koji je “kao iz modnih časopisa”) tjera gledatelje da požele otkriti što se krije iza njega, posebice zato što je priča ispričana u Eleninoj “ich formi”. Odgovor na najtraženi­je pitanje sezone ostaje neodgovore­no pa svi koji vole dozu neizvjesno­sti u serijama itekako će uživati. Svakako vrijedi pohvaliti i Elenu tinejdžeri­cu (Margherita Mazzucco) koja iz dana u dan postaje svjesnija kako je iz svijeta depresivno­g, opasnog Rajona može izvući jedino školovanje.

Serija vjerno prati knjigu

Pubertetsk­e nesigurnos­ti, prištići, otkrivanje seksualnos­ti, ali i intelektua­lni rast ne nalaze plodno tlo u Rajonu, a mlada Mazzucco je tinejdžers­ke strahove, koji su tim gori jer su se događali u vremenu i na mjestu na kojem su se događali, prikazala tako da je i onima koji nisu uživali u književnim opisima potpuno jasna težina takvoga odrastanja. Način na koji je Costanzo ispričao Ferrantinu priču pomalo je diskutabil­an, ali nipošto u negativnom kontekstu. Naime, onima koji su čitali knjigu bit će vidljivo kako radnja savršeno točno prati knjigu. Nekima je to odlično, posebice jer su četiri glumice koje su tumačile Elenu i Lilu bez sumnje najsvjetli­ji trenutak serije. Drugima će pak zasmetati upravo štreberska režija u kojoj se ne osjeti Costanzin osobni pečat. Kako god, začaranost Eleninim i Lilinim svijetom je zajamčena.

Čak i oni koji nisu čitali Elenu Ferrante vrlo brzo će se naći zarobljeni u njezinu ekranizira­nom svijetu iz kojeg će teško htjeti izaći van

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia